Долар vs рубль: хто переможе в боротьбі за статус резервної валюти? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар vs рубль: хто переможе в боротьбі за статус резервної валюти?

Валюта
2139
У фінансовому світі не вщухають дискусії з приводу втрати доларом США свого резервного статусу, і необхідності появи нової валюти світового значення. На цю роль все активніше намагається претендувати російський рубль. Але чи реальні його шанси потіснити американську валюту?
Сьогодні регулятори працюють в двох напрямах - йдуть від долара у взаємних розрахунках і підсилюють роль валюти власної. Процеси ці нешвидкі, але визначені результати цієї діяльності простежуються вже зараз.
Обговорюється можливість переходу до інших валют при розрахунках за нафту - газета The Independent виступила з сенсаційною статтею, в якій ішлося про те, що країни-експортери нафти нібито мають намір пустити в хід нову валюту, про що і проводять секретні переговори. Економічна влада позначених країн поспішила скандальне припущення спростувати: ніякої "змови" проти долара в світі не немає.
Щоправда, нічого сенсаційного в дедоларизації не бачить помічник російського президента Аркадій Дворкович, який вважає за доцільне обговорення можливості переходу розрахунків за енергоносії від "американця" до інших валют. "Ми давно говоримо про те, що є сенс в створенні умов для того, щоб було привабливим розраховуватися в рублях, зокрема за нафту. Тому в цілому тема має право на існування, але я не знаю про конкретні переговори на цю тему", - визнав він.
Користуючись ситуацією, російська влада не упускає шансу додати рублю статусності, а також підвищити його конвертованість. На тлі розмов про те, що "рубль - резервна валюта регіонального масштабу", Росія затіває переговори про торговельні розрахунки з Китаєм в рамках національних валют.
Реально оцінюючи частку країни в світовій економіці, влада розуміє, що далі за регіональну розрахункову одиницю рублю поки не просунулися. "Зате у нас є можливість бути регіональною резервною валютою - для країн СНД, сказав заступник голови російського Центробанку Олексій Улюкаєв в інтерв'ю газеті "Комсомольська правда". - Фактично рубль для цих держав частково і є резервною валютою. За рублі вони торгують не лише з нами, але і між собою. Значить, наша валюта зручна для учасників ринків цих країн. Головне - це ж не чемпіонат світу з конвертованості валюти, де дають медалі.
Важливо, щоб валюта була цікава бізнесу. І якщо в рубль вірять, хай не на глобальному, а місцевому рівні, - це вже добре". Країни Співдружності під натиском нестійкості долара теж заворушилися. На II Міжнародній банківській конференції держав - учасників СНД, організованій фінансово-банківською радою СНД, питання про нову єдину валюту неминуче постало. Роботу над її створенням вирішено завершити до 2015 року, і тоді СНД зможе похвалитися розрахунковою одиницею.
Чи стане нею рубль? Ще в червні 2009 р. перший віце-прем'єр РФ Ігор Шувалов у виступі на Петербурзькому економічному форумі визначив ширину російських амбіцій. Необхідно подумати про підвищення ролі рубля в міжнародних розрахунках, що дозволило б підвищити його конвертованість і допомогти стати резервною валютою в країнах СНД, а потім і на інших ринках, що розвиваються, зокрема в Китаї, Індії та арабських країнах, сказав Шувалов. Як бачимо, фінансова влада наполегливо працює у вказаному напрямі. Як повідомив сьогодні російський Центробанк, регулятори Росії та Індії проведуть консультації з приводу використання в торговельних розрахунках національних валют - рублів і рупій.
"Можливий перехід Росії на розрахунки в національних валютах з країнами СНД, ЄврАзЄС, Індією, Китаєм і так далі відкриє широкі можливості в розвитку міжнародної торгівлі та військово-технічної і політичної співпраці, - вважає консультант НКГ "2К Аудит - Ділові консультації" Андрій Чернявський. - Проте тут важливо пропрацювати механізм такого переходу".
Проблема полягає в створенні системи контролю над валютними ризиками, відзначає експерт. Ризики підприємств, що поставляють продукцію, пов'язані з можливим знеціненням виручки, оскільки час укладення контракту і постачання товару розведені в часі. А національні валюти більше волатильні, ніж долар або євро, тому треба чітко пропрацювати механізми можливого переходу на розрахунки в національній валюті для страхування від коливань курсу, стверджує він.
"Заходи з дедоларизації в зовнішніх розрахунках мають і політичні причини, уточнює експерт. - В кінці 2008 року офіційні особи нашої країни вже виступали із заявами про перехід в розрахунках за контрактами на постачання російських озброєнь Індії та Китаю з доларів на рублі через те, що американський уряд блокував рахунки структур, які співробітничали з Рособоронекспортом".
Загалом, зміцнення російського рубля, пов'язане зі зростанням цін на нафту, дає шанс на перехід на національні валюти при розрахунках зі своїми найближчими сусідами, погоджується експерт. Резервний статус дозволить російському бюджету отримувати дохід від емісії грошей, пов'язаний з різницею між собівартістю і номіналом, вважають економісти. Крім того, знизиться вартість кредитів, що видаються в рублях. При цьому варто враховувати, що рубль, який відображає в резервному статусі коливання на міжнародному фінансовому ринку, стане більш волатильним, що, мабуть, не лякає російську владу.
Щоправда, до час отримання рублем "високого" статусу Росії ще працювати і працювати. Необхідно знизити кількість ризиків в економіці, "перемогти" інфляцію, а також скоротити активність Центробанку на валютному ринку. Диверсифікація - головний напрям розвитку російської економіки завтра, запевняє російська влада, інфляція "стоїть на місці" вже другий місяць, а Центробанк знижуватиме обсяги валютних інтервенцій, дозволяючи рублю продовжити йти курсом на зміцнення, взятим у вересні.
Таким чином, шанси у російського рубля знайти резервний статус високі, незважаючи на зворотну думку екс-глави ФРС США Алана Грінспена, який публічно поставив хрест на резервному майбутньому російської національної валюти.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас