Підйом ринку акцій РФ в п'ятницю був затьмарений падінням нафти на заявах ОПЕК — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підйом ринку акцій РФ в п'ятницю був затьмарений падінням нафти на заявах ОПЕК

Фондовий ринок
349
Підйом ринку акцій РФ в п'ятницю, що підігрівався зростанням Європи, був до вечора затьмарений нафтою, що впала, на заявах ОПЕК; хороша статистика з ринку нерухомості в США і сильний квартальний звіт Microsoft не змогли утримати гравців від продажів.
За підсумками торгів індекс ММВБ зріс всього на 0,44% - до 1365,09 пункту (вранці індикатор піднімався до 1380 пунктів), індекс РТС піднявся до 1461,3 пункту (+0,89%), динаміка цін blue chips виявилася змішаною, в межах 0,1-1,2%.
Ф’ючерс на індекс РТС знизився до базового активу на 8,5 пункту, що свідчить про помірно негативні очікування гравців.
За тиждень індекси РТС і ММВБ зросли на 3,7%.
Підвищився в п'ятницю курс акцій "Газпрому" (РТС: GAZP) (+0,7% на ФБ ММВБ), "Лукойлу" (РТС: LKOH) (+0,2%), "Полюс Золото" (РТС: PLZL) (+1,1%), "Сургутнафтогазу" (РТС: SNGS) (+0,4%).
Подешевшали акції ВТБ (РТС: VTBR) (-0,3%), "Норнікелю" (РТС: GMKN) (-0,4%), "Газпром нафти" (РТС: SIBN) (-1%), "Татнафти" (РТС: TATN) (-0,3%), а папери "Роснафти" (РТС: ROSN) і Сбербанку (РТС: SBER) завершили п'ятницю на рівні четверга.
Краще ринку виглядали акції "Ростелекому" (РТС: RTKM) (+1,5%), які вранці знижувалися більш ніж на 3% в рамках фіксації прибутку. Зростання паперів компанії почалося в кінці минулого тижня на очікуваннях новин про реорганізацію холдингу "Связьінвест" (на засіданні ради директорів холдингу 20 жовтня була схвалена програма реорганізації на базі "Ростелекому"; в період 16-20 жовтня акції компанії злетіли більш ніж на 40%).
Європейські індекси до вечора п'ятниці додали в середньому 1% (індекс FTSE зріс на 1,3%), проте американські індекси знижувалися в межах 0,5%.
Підтримку європейським ринкам надали дані про довіру німецьких підприємців до економіки країни в жовтні: індекс довіри Ifo зріс сьомий місяць поспіль і досяг максимального рівня з вересня 2008 року - 91,9 пункту в порівнянні з 91,3 пункту місяцем раніше (очікувалося зростання до 92 пунктів).
Крім того, ділова активність у виробничому секторі єврозони зросла в жовтні вперше за 17 місяців, темпи збільшення активності у сфері послуг прискорилися, повідомило агентство Bloomberg з посиланням на дані аналітичної компанії Markit Economics.
Індекс виробничої активності цього місяця зріс до 50,7 пункту в порівнянні з 49,3 пункту у вересні, показник для сфери послуг піднявся до 52,3 пункту з 50,9 пункту місяцем раніше (аналітики прогнозували збільшення цих показників до 50 і 51,3 пункту відповідно).
Вдень на ринках відзначалися локальні продажі, спровоковані слабкими попередніми даними про ВВП Великобританії, який в третьому кварталі несподівано впав на 0,4% при прогнозах зростання на 0,2%. Таким чином, рецесія в британській економіці триває вже шість кварталів поспіль, що є найдовшим періодом спаду з 1955 року.
Опублікований увечері непоганий звіт компанії Microsoft (чистий прибуток в першому фінкварталі знизився на 18% - до $3,574 млрд, або $0,4 з розрахунку на акцію, аналітики чекали прибуток на рівні $0,32 на акцію) і дані по продажах будинків на вторинному ринку США у вересні (перепродажі збільшилися на 9,4% - до 5,57 млн будинків у річному вирахуванні, що є максимальним показником більш ніж за два роки; експерти чекали зростання на 4,9%) викликати оптимізм на ринках не змогли.
Нафта в п'ятницю не утрималася вище $81 за барель WTI через заяви генерального секретаря ОПЕК Абдулли аль-Бадрі про те, що ОПЕК може піти на збільшення квот на видобуток нафти на грудневому засіданні.
Ціна грудневих ф'ючерсних контрактів на нафту марки WTI знизилася до $80,46 за барель (-0,9%).
За оцінкою керівника департаменту довірчого управління "Столичної фінансової корпорації" Кирила Алексєєва, тенденція до ослаблення американської валюти, схоже, збережеться на найближчий час, що підтримає інфляційні очікування і апетити до ризику. Ринок завершив тиждень в "плюсі", проте сила висхідного руху слабшає, що свідчить про обмежені можливості подальшого зростання. На підйомі ринку рекомендується фіксувати прибуток в акціях і переходити в менш ризиковані активи, вважає він.
Начальник аналітичного управління ІФ "Олма" Володимир Детинич відзначає, що з позицій технічного аналізу можливість виходу в діапазон 1500-1550 пунктів по індексу РТС залишається в силі, але рух вгору утруднений, оскільки деякі індикатори вказують на "перекупленість" по індексу. Підйом може прийняти стійкіший характер, якщо ф'ючерси на нафту Brent закріпляться вище позначки $80 за барель, вважає він.
За словами аналітика ВТБ 24 (РТС: GUTB) Станіслава Клещова, ринки продовжують торгівлю в своїх діапазонах. Максимуми по індексу ММВБ гравці подолати так і не змогли, аналогічна ситуація спостерігається на валютному і сировинному ринках - і євро, і нафта тримаються поблизу своїх максимумів, але вище не йдуть. Украй неприємним сюрпризом в процесі сьогоднішніх торгів стала статистика по ВВП Великобританії. Ринки акцій відреагували на це просіданням фондових індексів, проте повністю ліквідувати уранішній приріст не вдалося, відзначає він.
"Приток капіталу до фондів, що інвестують до Росії, згідно з даними EPFR, другий тиждень поспіль тримається на рекордному рівні, що свідчить про збереження інтересу нерезидентів до нашого ринку. Не дивно, що в таких умовах ніяка корекція на нашому ринку не реалізується, а всі спроби "ведмедів" продавити ринок натикаються на нові покупки. Необхідний тільки привід, який зможе підштовхнути наш ринок далі вгору. Підйом цін на нафту вище рівня $80 за барель Brent виглядає в даному випадку як найбільш вірогідний драйвер для продовження зростання", - вважає Клещов.
Аналітик Промсвязьбанку (РТС: PRSB) Олег Шагов відзначив зниження обертів торгів акціями до кінця тижня, що характерно для фази консолідації ринку, яка є прелюдією до досить різкого цінового руху. Розвитку консолідації на вітчизняному ринку акцій на минулому тижні сприяла змішана динаміка європейських і американських індексів, що відчували зльоти і падіння під впливом щільного потоку даних корпоративної звітності і суперечливих даних макроекономічної статистики. З поточних рівнів за певних умов рух російського ринку акцій може бути направлений вниз, відзначає він.
В свою чергу начальник аналітичного відділу ФЦ "Інфіна" Олександр Іванищев звертає увагу на те, що технічні сигнали указують на близькість розвороту ринку, тому "треба готуватися до відкриття "коротких позицій".
Торгові обороти на ФБ ММВБ продовжують знижуватися, короткострокові спекулянти в цілому скорочують "довгі позиції", внутрішньоденна волатильність по індексу ММВБ також скорочується. Гравцям стає все важче заробляти прибуток. І це відбувається тоді, коли нафта перебуває на річному максимумі, рубль зміцнюється, інфляція знижується. Нечутливість до позитиву зараз - це, мабуть, найсильніший психологічний негатив для "биків", вважає він.
Протягом всього тижня індекс ММВБ закривався вище тижневої ковзаючої середньої (1355 пунктів). Таке положення ще дає "бикам" шанс на продовження гри. Проте тижнева і двотижнева ковзаючі середні по індексу ММВБ невблаганно прагнуть назустріч один одному, і їх зустріч - питання найближчих двох днів. По класиці, якщо швидка ковзаюча середня проб'є повільну зверху вниз, це стане довгожданим "ведмедячим" сигналом, відзначає Іванищев.
Індекси в США напередодні виросли на сильній корпоративній звітності. Подорожчали акції Travelers, McDonald's, AT&T, а також інших компаній, квартальні показники яких перевершили прогнози ринку. В цілому перевершили прогнози ринку результати 79% компаній з індексу S&P 500, що відзвітували за підсумками минулого кварталу.
Підіндекс S&P 500, в розрахунок якого входять папери страховиків, зріс у четвер на 3,9%, банків - на 4,7%.
Підтримку акціям банків надала також заява міністра фінансів США Тімоті Гайтнера, що її метою є те, щоб фінансові компанії, котрі отримали підтримку від уряду, якнайшвидше погасили свою заборгованість.
В "другому ешелоні" на ФБ ММВБ в п'ятницю лідерами зростання виступили акції "Акрону" (РТС: AKRN) (+20,4%), "МРСК Північного Кавказу" (РТС: MRKK) (+11,8%), "Уралкалію" (РТС: URKA) (+6,7%), ОГК-4 (РТС: OGKD) (+5,9%), "Трубної металургійної компанії" (РТС: TRMK) (+5,2%), "МРСЬК Холдинг" (+5,1%).
Подешевшали папери банку "Відродження" (РТС: VZRZ) (-4,9%), ТГК-9 (РТС: TGKI) (-2,9%), РТМ (-1,9%).
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС за день склав $10,35 млн, в секції RTS Standard оборот досяг $440,38 млн, на ФБ ММВБ обсяг угод перевищив 66,68 млрд рублів (лідери - звичайні акції Сбербанку - 26,6 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас