Україна має намір наділити митницю правом арешту валюти в разі підозри у відмиванні грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна має намір наділити митницю правом арешту валюти в разі підозри у відмиванні грошей

Валюта
503
Україна має намір наділити Державну митну службу правом накладення арешту на валютні кошти при підозрі у відмиванні грошей, повідомила прес-служба Державного комітету фінансового моніторингу (Держфінмоніторинг).
"Одним з перших кроків, який має бути зроблений вже в першому кварталі 2010 року, є дозвіл співробітникам Держмитниці заарештовувати валюту, яка перевозиться через кордон. Підставою для таких дій є підозра, що операція здійснюється з метою відмивання грошей", - указується в прес-релізі Держфінмоніторингу.
В прес-релізі нагадується, що зараз накладати арешт на валютні цінності, що перевозяться, мають право правоохоронні органи.
Згідно з прес-релізом, відповідний намір закріплений спільною постановою Кабінету міністрів і Національного банку України №1119: документом затверджений план заходів на 2010 рік щодо протидії відмиванню доходів, отриманих злочинним шляхом і фінансуванню тероризму.
Крім того, згідно з прес-релізом, пропонується збільшити розмір штрафів за недекларування товарів або надання недостовірної інформації про товари, що перевозяться.
Держфінмоніторинг також відзначає, що вже в четвертому кварталі поточного року планується введення у фінансове законодавство такого поняття, як "бездоганна ділова репутація", і розмежування понять "власник фінансової установи" і "особа, яка здійснює контроль над фінустановою".
В числі інших новин, план заходів боротьби з відмиванням грошей передбачає зміну законодавства, яке регулює ринок цінних паперів, для того, щоб не допустити володіння контрольним пакетом акцій фондових компаній особам з судимістю.
Згідно з поправками до плану роботи на 2009 рік, текст якого розміщений на веб-сайті Кабміну, намічена розробка поправок до закону про банки в частині вдосконалення положень про застосування санкцій за порушення банками законодавства.
Крім того, в четвертому кварталі планується проведення перевірок діяльності суб'єктів первинного фінансового моніторингу, зокрема, фінансових установ, які здійснюють електронні перекази, є учасниками і членами платіжних систем, надають послуги з обміну валют.
В жовтні-грудні також планується встановити вимоги до фінустанов, які здійснюють перекази за допомогою внутрідержавних і міжнародних платіжних систем, щодо формування і зберігання переліку клієнтів, які здійснюють такі перекази.
Запланована також розробка плану заходів щодо забезпечення дотримання вимог по запобіганню відмиванню злочинних доходів нефінансовими установами у сфері торгівлі нерухомістю, дорогоцінними металами/каменями і виробами з них, предметами антикваріату або мистецтва, а також бухгалтерськими, юридичними і аудиторськими фірмами, нотаріусами, адвокатами.
В четвертому кварталі також заплановано вивчення питання притягнення до кримінальної відповідальності по статті за відмивання злочинних доходів в разі неможливості надання особою підтвердження про отримання коштів або іншого майна на законних підставах.
Планується також розробка і затвердження порядку отримання Держфінмоніторингом електронних вантажо-митних декларацій та інформації про підозрілі випадки переміщення громадянами товарів через митний кордон України.
Окрім того, в поточному році заплановано проведення аналізу кадрового і фінансового забезпечення профільного підрозділу Нацбанку і, в разі доцільності, збільшення їх чисельності і обсягу фінансування.
Відповідно до плану на 2010 рік, в першому кварталі очікується розробка пропозицій щодо внесення змін до Карно-процесуального кодексу в частині вдосконалення процедури отримання правоохоронними органами від банків документів, які містять банківську таємницю.
Крім того, в січні-березні будуть підготовлені пропозиції по внесенню змін до законодавства щодо включення в перелік відомостей, які заявляються громадянами при переміщенні через кордон, інформації про наявність дорожніх чеків, платіжних документів та інших цінних паперів на пред'явника.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас