Експерт: Введення податку на перевищення СПД встановлених обсягів виручки не підсилить податковий тиск — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Введення податку на перевищення СПД встановлених обсягів виручки не підсилить податковий тиск

Казна та Політика
526
Введення для фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності (СПД), які є платниками єдиного податку, 15-процентного податку на перевищення річного виторгу у розмірі 500 тис. грн. замість ринкового збору не чинитиме додаткового податкового тиску на малий бізнес. Таку думку висловив економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Шевляков, коментуючи зареєстрований у Верховній Раді законопроект №5233 від 23 жовтня 2009 року щодо удосконалення оподаткування суб'єктів малого підприємництва.
Те ж саме стосується фізосіб-підприємців, які є платниками фіксованого податку, - для них в законопроекті також передбачається введення 15-процентної ставки податку від суми перевищення обсягу встановленого валового доходу.
За словами експерта, обмеження по виручці фізосіб-підприємців - платників єдиного податку і по валових доходах СПД, які платять фіксований податок, діяли і раніше. Крім того, фізособи-підприємці не дуже часто перевищують межу норм, що діють. "Існують випадки, коли фізособи-підприємці перевищують ліміт, але, думаю, що їх небагато", - відзначив І.Шевляков.
Як повідомлялося, 23 жовтня 2009 року у Верховній Раді був зареєстрований законопроект №5233 щодо вдосконалення оподаткування суб'єктів малого підприємництва. Законопроектом передбачається скасування ринкового збору і введення додаткового податку для СПД.
У проекті закону зазначено, що "у випадку, якщо в податковому (звітному) періоді обсяг виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), отриманої фізичною особою-підприємцем - платником єдиного податку, перевищує 500 тис. грн. на рік, сума такого перевищення оподатковується по ставці у розмірі 15%. При цьому сплата відзначених коштів дає право фізособі-підприємцю залишатися на спрощеній системі оподаткування в подальших податкових (звітних) періодах поточного календарного року".
Крім того, законопроектом передбачається введення оподаткування по ставці 15% від суми перевищення обсягу встановленого валового доходу фізосіб-підприємців, які є платниками фіксованого податку.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас