Шлапак заявляє, що з вини уряду Україна опинилася на межі бюджетного колапсу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шлапак заявляє, що з вини уряду Україна опинилася на межі бюджетного колапсу

Казна та Політика
616
Перший заступник глави Секретаріату - представник Президента в Кабінеті Міністрів України Олександр Шлапак заявляє, що з вини уряду Україна опинилася на межі бюджетного колапсу. Про це О.Шлапак заявив в інтерв'ю телеканалу "Інтер".
За його словами, процес розрахунку зі всіма бюджетними споживачами істотно погіршується з кожним днем. Коментуючи останні дані про заборгованість держави перед українськими бюджетниками, О.Шлапак відзначив, що мова йде не так про безпосередню затримку заробітної плати, як про істотну затримку фінансування "захищених статей" держбюджету, які передбачають пріоритетне забезпечення життєво важливих сфер витрат.
"В законі про державний бюджет України на 2009 рік, як і в попередніх бюджетах, є поняття "Захищені статті", тобто ті напрями, фінансування яких має здійснюватися пріоритетно і беззаперечно, якою б складною не була ситуація. Для прикладу, заробітну плату військовим сплатили - це добре, але хто заплатить за харчування? Хто заплатить за електроенергію, газ, обмундирування? Це я назвав лише декілька таких "захищених статей", а в цілому їх значно більше - по всіх галузях. І власне ця заборгованість на сьогоднішній день нестримно зростає", - підкреслив перший заступник глави Секретаріату.
За словами О.Шлапака, особливо складною є ситуація на місцях. "Платежі місцевих общин, розпорядників коштів місцевих бюджетів або блокуються, або затримуються. Тобто уряд і казначейство гроші місцевих бюджетів використовували для фінансування дефіциту державного бюджету, відділення казначейств в областях і районах забиті платіжками місцевих органів влади, які не виконуються через відсутність коштів", - констатував він.
Відповідаючи на запитання про джерела згаданої проблеми й обіцянки уряду підвищити виплати окремим категоріям населення, О.Шлапак відзначив, що політика роздачі обіцянок без існуючого ресурсу для їх виконання недопустима.
"Президент України, експерти, всі з початку року в один голос стверджували: перегляньте державний бюджет на 2009 рік. Зверталися постійно до уряду і парламенту. Неодноразово на сайті Президента вивішували аналіз, де показували, яким чином виконується бюджет. Нас не слухали, і уряд продовжував працювати за принципом заниження планів доходів кожного місяця і відстрочення збору перенесених сум на потім. Тепер маємо проблему, коли за три останні місяці і бюджет загальнодержавний, і бюджет пенсійного фонду повинні набрати невідомо звідки немислимий ресурс. Тобто ми на межі бюджетного колапсу. І це провина уряду - прямий наслідок його безвідповідальних рішень", - відзначив О.Шлапак.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас