Ющенка переконують, що через підвищення зарплат все розвалиться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенка переконують, що через підвищення зарплат все розвалиться

Казна та Політика
1189
Міський голова Луцька Богдан Шиба звернувся до Президента України з проханням не підписувати популістський Закон України "Про встановлення прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати в 2010 році", прийнятий 20 жовтня цього року Верховною Радою України.
Про це говориться у зверненні міського голови, опублікованому на сайті міської поради Луцька.
Шиба нагадує, що цим законом передбачено поетапне збільшення мінімальних соціальних стандартів вже з першого листопада 2009 року.
"Таким чином перекреслюється можливість формування місцевих бюджетів знизу, оскільки збалансувати таке істотне зростання витратної частини в умовах продовження економічної кризи не удасться нікому. Крім того, заробітна плата істотно підвищиться для високопоставлених категорій бюджетників, в першу чергу - чиновників", - відзначає мер Луцька.
Він попередив, що введення таких соціальних стандартів остаточно знищить економіку комунальних підприємств, які і зараз не в змозі виплачувати заробітну плату своїм працівникам, і призведе до необхідності на порядок підвищувати тарифи за житлово-комунальні послуги або припиняти роботу підприємств.
"І знову виграють підприємства, які працюють в "тіні", - застеріг Шиба.
Він також звертається до Віктора Ющенка з проханням підтримати позицію уряду України про підвищення наступного року заробітної плати лише певним категоріям бюджетників, які отримують невисоку зарплату: вчителям, лікарям, працівникам культури і науки.
Як повідомляв УНІАН, 20 жовтня Верховна Рада України ухвалила Закон "Про встановлення прожиткового мінімуму і мінімальної зарплати в 2010 році".
Законом встановлюється прожитковий мінімум на одну людину з розрахунку на місяць в розмірі: з 1 листопада 2009 року - 701 грн., з 1 січня 2010 року - 825 грн., з 1 квітня - 839 грн., з 1 липня - 843 грн., з 1 жовтня - 861 грн., з 1 грудня - 875 грн.
Крім того, законом встановлена мінімальна заробітна плата з 1 листопада 2009 року - 744 грн., з 1 січня 2010 року - 869 грн., з 1 квітня - 884 грн., з 1 липня - 888 грн., з 1 жовтня - 907 грн., з 1 грудня - 922 грн.
Коментуючи прийняття цього закону, заступник міністра фінансів Володимир Матвійчук заявив, що через збільшення мінімальної заробітної плати потрібно буде скоротити 45% працівників бюджетної сфери.
За його словами, підвищити мінімальну зарплату в умовах кризи можна лише завдяки скороченню працівників на підприємствах і проведенню "зрівнялівки в оплаті праці". На думку Матвійчука, це приведе до банкрутства низки підприємств.
Уряд має намір рекомендувати Президентові ветувати закон про підвищення соціальних стандартів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас