Американські банкіри працюватимуть за ідею — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американські банкіри працюватимуть за ідею

Казна та Політика
921
За використання держдопомоги під час кризи керівникам компаній-позичальників доводиться дорого платити, фактично, з власної кишені. Одним розчерком пера їхні бонуси урізані удвічі, а від зарплат залишилася одна десята частина. А глава Bank of America, котрий особливо "відрізнився", Кенет Люїс і зовсім позбавлений зарплати за цей рік.
Віднедавна рішення про заробітну плату і бонуси керівних співробітників американських компаній приймається не зборами акціонерів, а віддано на відкуп одній людині. Кенет Фейнберг, радник президента по компенсаціях, або, як його ще називають, "платіжний цар", був призначений на свій відповідальний пост ще в червні, після хвилі невдоволення з приводу надто високих бонусів керівників банків, які вони отримують, незважаючи на кризу і необхідність удаватися до держдопомоги.
Фейнберг має багатий досвід розподілу грошових сум. Саме він керував фондом допомоги потерпілим від теракту 11 вересня 2001 року. Тепер до кола його обов'язків входить охорона інтересів платників податків від жадності банкірів.
Втім, зарплати він призначає тільки керівникам тих компаній, які не встигли повернути позичені за програмою TARP кошти. Таких "щасливчиків" виявилося сім. Серед них банківські компанії Citi, BOFA, GMAC, Chrysler Financial, страховик AIG і виробники автомобілів General Motors і Chrysler. Але, на думку аудиторів, не всі ці компанії зможуть повернути гроші платникам податків. Всього за десять місяців дії TARP американським компаніям було виділено 317,3 млрд доларів, а повернено за цей час було лише 72,9 млрд доларів. А значить, зарплатні обмеження дозволять скоротити втрати за програмою, пише Slon.ru.
Поки Фейнберг урізав бонуси удвічі тільки 25 найбільш високооплачуваним співробітникам у кожній з компаній. Розмір їхніх зарплат скоротиться в середньому на 90% в порівнянні з минулим роком. Крім того, їм забороняється витрачати на переміщення в лімузині або літаку більше 25 000 доларів, а при необхідності великих витрат дозвіл на це потрібно просити у "платіжного царя" безпосередньо. AIG вже перевищила граничну суму, тому різницю доведеться повертати в мінфін.
Жарти з "царем" погані. У цьому вже переконалися Bank of America і Citigroup. Главу першого банку Кеннета Люїса Фейнберг залишив взагалі без зарплати, а все, що було йому виплачено цього року, він має повернути. Це враховуючи, що за минулий рік Люїс не отримав бонуси, бо результати банку не збіглися з очікуваннями ради директорів.
Citi минулого тижня довелося продати свій підрозділ Phibro, що торгуює нафтою. Причина в тому, що з його главою Ендрю Холлом був підписаний контракт на винагороду в 100 млн доларів, приблизно таку ж суму Хол отримав за підсумками минулого року. На думку Фейнберга, такі великі виплати главі торговельного підрозділу - зайві ризики для компанії. Citi, що отримав за програмою TARP 45 млрд доларів і майже на третину став державним банком, намагався вести переговори з "великим і жахливим", але в результаті був змушений продати Phibro. За словами представників банку, продаж підрозділу ніяк не позначився на доходах Citi.
Всі прийняті заходи - це лише перша хвиля "репресій". Буде і друга - Фейнберг розгляне зарплати наступних 75 осіб за списком найбільш високооплачуваних співробітників. Можливо, тоді громадськість буде задоволена, відчувши, що справедливість перемогла.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас