Не варто побоюватись другої хвилі фінансової кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Не варто побоюватись другої хвилі фінансової кризи

Казна та Політика
1538
В найближчий час Україні не варто побоюватися другої хвилі фінансової кризи з боку банківської системи.
Таку думку в інтерв'ю УНІАН висловив керуючий партнер компанії PricewaterhouseCoopers Борис Краснянський.
При цьому він уточнив, що прояви кризи можуть бути різними: “Якщо під кризою розуміти хвилю банкрутств, то це один варіант, якщо ж девальвацію гривні, то ми і так живемо в безперервній кризі”.
Що стосується можливих нових банкрутств, то, за його словами, в Україні дійсно існує серйозна проблема неплатежів з банківських кредитів. “Із загального обсягу кредитів, виданих в країні, близько 25% на сьогоднішній день - це погані борги, при цьому банківські резерви створені всього на 12,5% від загального об'єму кредитів. Тобто, ще 12,5% потрібно буде визнати як збитки банків. Але навіть якщо така сума впаде в збитки банків, то це ще не друга хвиля кризи в Україні”, - сказав Краснянський.
Він підкреслив, що не бачить передумов для хвилі банкрутств у зв'язку з великим обсягом проблемних кредитів. “Банки ніколи не зацікавлені в банкрутстві своїх позичальників. Поглянете на реструктуризацію боргів наших крупних металургійних компаній за кордоном, йдеться про 3 мільярди доларів, 1 мільярд з гаком. Подібна ситуація з реструктуризацією платежів по євробондам, які мають наші компанії-девелопери. Знаходячись практично в стані дефолту, вони поїздили, поговорили і реструктуризували свої борги. Річ у тому, що західні установи, які дають кредити, як правило, готові реструктурувати борги. Який у них інший вихід - оголосити банкрутом боржника, вступити у власність його активами в Україні. А що потім з ними робити, адже вони до кінця не розуміють того правового середовища, в якому їм доведеться працювати”, - підкреслив експерт і додав: “ З боку західних банків я не чекаю великого тиску на українських боржників, але українські банки значно краще уміють отримувати свої борги від українських же компаній. Але навіть для них завжди краще отримати назад свої гроші, а не оголосити боржника банкрутом”.
В свою чергу, глава представництва BNP Paribas в Україні Доменік Меню в інтерв'ю УНІАН відзначив, що очікування другої хвилі кризи в Україні, в першу чергу, пояснюється політичною нестабільністю. “Люди в Україні просто не знають, в якому напрямі рухається держава. У людей немає відповідей на важливі питання, а кожен політик лише і говорить: сюди погано, туди погано. Врешті-решт, очікування хвилі - це просто психологія людей, які не розуміють куди вони йдуть”, - констатував Меню, при цьому підкресливши: “Реальних причин для другої хвилі кризи в Україні я не бачу. Звичайно, ключовим питанням залишається стан фінансового сектора, і якби друга хвиля кризи і прийшла, то лише звідти. Втрати фінансового сектора продовжують зростати, але так відбувається у всьому світі - це нормальний процес, в умовах фінансової кризи. І це не стане причиною його загострення”.
Підводячи підсумок, Меню відзначив відсутність реальної допомоги держави у рішенні проблем українського фінансового сектора.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас