Міністри фінансів країн Євросоюзу домовились розпочати скорочення дефіцитів держбюджетів країн ЄС у 2011р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міністри фінансів країн Євросоюзу домовились розпочати скорочення дефіцитів держбюджетів країн ЄС у 2011р.

Казна та Політика
284
До такої згоди вони дійшли в ході спільного засідання з міністрами економіки, яке відбулося в Люксембурзі.
"Якщо прогнози Єврокомісії продовжать вказувати на прискорення економічного зростання і на стійкий підйом, слід приступити до консолідації в бюджетній сфері найпізніше в 2011 р.", - йдеться в підсумковому документі щомісячного засідання міністрів фінансів і економіки країн ЄС. Планується, що доповідь з прогнозів економічної ситуації в зоні євро і в країнах ЄС в 2009-2011 рр. Європейська комісія оприлюднить 3 листопада.
Держпрограми стимулювання економіки, що оцінюються в мільярди євро, стали причиною того, що дефіцит бюджетів цих країн зріс до рекордного рівня. У 2009 р. 20 з 27 країн ЄС порушили Європейський пакт стабільності і зростання, згідно з яким рівень дефіциту державного бюджету не може перевищувати 3% ВВП. Єврокомісія не раз висловлювала занепокоєння відносно порушення критеріїв фінансової дисципліни ЄС, яка в майбутньому може загрожувати економічній стабільності Євросоюзу.
В документі вказано, що вимоги до бюджету висуватимуться залежно від індивідуальних особливостей тієї або іншої країни, оскільки не всі члени ЄС досягнуть однакових темпів відновлення економіки. Ті країни, де дефіцит набагато перевищує допустимий критерій, повинні заздалегідь приступити до здійснення програми з фінансового впорядкування і консолідації бюджету вже в 2010 р. Більшості країн ЄС доведеться скорочувати дефіцит в набагато більших обсягах, ніж передбачено правилами Євросоюзу, які регламентують зменшувати цей показник на 0,5% ВВП на рік.
Міністри фінансів надали Франції, Польщі і Іспанії строк до 2012 р., аби ці країни довели дефіцит бюджету до рівня нижче 3% ВВП. В той же час Греції доведеться впоратися з цим завданням вже в 2010 р. Франція виявилася єдиною країною, що вирішила оскаржити погоджені іншими державами терміни, а французький міністр економіки Крістін Лагард заявила, що в листопаді ще рано говорити про відновлення економіки. Уряд Франції розраховує, що в 2009 р. дефіцит держбюджету становитиме 8,2% ВВП, а в 2010 г.- 8,5%, тому названий граничний термін скорочення дефіциту, визначений міністрами фінансів ЄС, називають нереалістичним.
В особливому становищі знаходиться Німеччина, яка є єдиною країною ЄС, що закріпила необхідність скорочення державної заборгованості в конституції країни. Так, з 2016 р. дефіцит річного держбюджету німецької федерації може становити не більше 0,35% від ВВП, а з 2020 р. федеральним землям Німеччини буде заборонено брати гроші у борг. У 2009 р. дефіцит складе 3,7% ВВП.
Міністри зазначили, що вже є ознаки відродження економіки ЄС, фінансові ринки стали стабілізуватися, довіра ринку відновилася, проте економічне відродження залишається слабким. Тому, на їх думку, поки рано припиняти стимулювання економік і надання фінансової допомоги банкам до повної стабілізації економічного відновлення. За даними Єврокомісії, в середньому по ЄС скорочення ВВП в 2009 р. складе 4%. При цьому міністри фінансів вважають, що необхідно розробити план згортання подібних програм в певний момент - орієнтовно в 2011 р.- аби у споживачів і фінансових ринків збереглася довіра до дій влади.
Міністри також схвалили проект реформи системи контролю фінансового сектора ЄС, розроблений Єврокомісією з врахуванням їх пропозицій, що передбачає створення Європейської ради з системних ризиків (ESRB). Рада займатиметься загальним моніторингом стану фінансової системи ЄС, попереджатите Єврокомісію про будь-які ознаки кризи, а також давати рекомендації національним регуляторам. Є чутки, що очолить раду голова Європейського центробанку Жан-Клод Тріше, а його заступником стане глава Банку Англії Мервін Кінг.
Рішення люксембурзької зустрічі міністрів фінансів країн ЄС будуть представлені увазі учасників саміту країн ЄС, запланованого на наступний тиждень. Єврокомісія обіцяла представити свої рекомендації з напрямів необхідного заощадження бюджетних витрат країнами ЄС 11 листопада. Міністри фінансів ЄС не змогли домовитися лише з питання про нову угоду з Ліхтенштейном по обмін інформацією в боротьбі проти ухилення від сплати податків, яке заблокували Люксембург і Австрія.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас