Газовий факел розгорається — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газовий факел розгорається

Енергетика
1207
З наближенням періоду високого попиту на газ в зимовий час впевненість "Газпрому" в надійності постачань через Україну зменшується. Цьому сприяє виборчий політичний безлад в нашій країні, який російська монополія використовує з користю для просування своїх амбітних планів.
Характерною рисою цього тижня стала активність російських чиновників щодо теми безпеки поставок газу в країни ЄС. Європейські споживачі навіть у період економічного спаду забезпечують багатомільярдні доходи "Газпрому", за яким закріпився стійкий імідж "кремлівської корпорації".
Тому в уряді Росії згадали про інтереси Євросоюзу і в котре закликали Брюссель завчасно приєднатися до врегулювання ситуації з транзитом газу.
"Росія гарантує безперебійність поставок газу в усіх напрямках, складності з транзитом російського газу до Європи через Україну повинні вирішуватися з урахуванням інтересів всіх сторін", - заявив глава МЗС Росії Сергій Лавров.
За словами дипломата, газ, передбачений контрактними зобов'язаннями Росії, буде закачуватись в повному обсязі. "Головне, щоб він проходив через територію транзитних країн", - зазначив він. Лавров також сказав, що російська сторона виступала і виступає за створення механізмів завчасного попередження в енергетиці за участю транзитних країн і основних споживачів.
"Розраховую, що ми всі винесемо урок з тих труднощів, які виникали в минулому році і на початку цього року, і будемо вживати всіх заходів, щоб вони більше не повторилися. Принаймні з боку наших українських партнерів такі запевнення лунають, але ми вважаємо важливим, щоб Євросоюз приєднався до гарантування безперебійності поставок ", - заявив глава російського зовнішньополітичного відомства.
Він також нагадав, що на початку цього року відбулось декілька контактів між російським керівництвом і Євросоюзом. "Обговорювалося налагодження тристороннього співробітництва за участю Москви, Брюсселя, Києва, мета якого - сприяння Україні у вирішенні фінансових проблем ... Знаємо, що ЄС серйозно обговорював можливість виділення Україні додаткових коштів. Знаємо також, що ці кошти надійдуть до України тільки в наступному році", - зазначив Лавров.
Президент Росії Дмитро Медведєв також вважає за необхідне залучити до обговорення проблеми безпеки транзиту російського газу європейські країни. "Росія готова до діалогу з сучасної архітектури енергетичної безпеки в Європі з усіма партнерами ... Безпека Європи будується не тільки на основі дотримання принципів міжнародного права, але і потребує регулювання енергетичних питань, і одну з останніх ініціатив Російської Федерації як раз присвячено цій темі", - заявив він.
Під згаданою ініціативою він мав на увазі будівництво газопроводу "Південний потік", який дозволить постачати газ до країн ЄС, оминаючи територію України. "Ми вважаємо, що від успіху таких проектів багато в чому залежатиме і економічний розвиток наших держав, і в кінцевому рахунку - енергобезпека Європи", - сказав Медведєв під час візиту до Сербії.
Вирішенню проблем з будівництва "Південного потоку" присвячує свої трудові будні і російський прем'єр Володимир Путін. Експерти сумніваються в економічній доцільності цього проекту і впевнені в його суто політичному підґрунті. Але це не заважає Путіну зустрічатися зі своїми закордонними колегами, щоб лобіювати будівництво нової магістралі. Співрозмовниками російського прем'єра з цієї теми вчора були його колеги з Італії та Туреччини - Сільвіо Берлусконі та Реджеп Таїп Ердоган. "Росія йде вперед з багатьох інфраструктурних проектів, серед них також" Північний потік ", - зазначив Путін.
Планомірна роз'яснювальна робота з країнами ЄС про необхідність будівництва нових газопроводів в обхід України поступово призводить до збільшення кількості прихильників нових ініціатив "Газпрому". Також Брюссель прислухається до позиції Росії щодо підвищення безпеки постачань.
Комісар із зовнішніх зв'язків і європейської політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер повідомила, що на найближчому саміті Росія-ЄС планується підписати угоду про механізми раннього попередження з енергетики, про яку згадував Лавров. "Угода буде охоплювати сферу нафти і газу. І буде обумовлювати як консультації, так і імплементацію", - пояснила єврокомісар.
Але для стабільних і надійних постачань енергоресурсів подібних документів недостатньо. Заступник голови Держдуми, президент Російського газового товариства Валерій Язєв вважає, що світова енергетика потребує єдиних норм міжнародного права. "Світовий порядок з розподілу і використання природного газу визначається якістю міжурядових угод і наявністю відповідних засобів забезпечення виконання цих угод на міжнародному і національному рівнях. Перш за все це угоди між основними споживачами та основними виробниками газу.
Росії це стосується в першу чергу ... Якби така угода існувала між Росією та Євросоюзом, то української кризи транзиту російського газу не було б ", - підкреслив Язєв. Він також звернув увагу, що поряд з декларованою лібералізацією енергетичних ринків в Європі спостерігається зростання протекціонізму, замкнутості, обмежень у міжнародній торгівлі під приводом енергетичної безпеки.
Світлана Долинчук
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас