У 2010 р. хіміки не розбагатіють — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У 2010 р. хіміки не розбагатіють

Енергетика
366
Аналітики великих інвестиційних компаній вважають, що, не дивлячись на очікуване наступного року зростання світових цін на азотні добрива в межах 10-30%, грошей в гаманцях власників хімзаводів не побільшає. Їх "з'їсть" чергове підвищення цін на газ, яке може становити до 55%. На зростання вартості хімактивів наступного року теж сподіватися не доводиться.
Наступний рік виробники аміаку, карбаміду і амселітри закінчать зі збитками або "в нуль", вважає більшість експертів. Наразі лише два продукти є рентабельними - аміак і карбамід. Причому перший продавати зараз найвигідніше, вважає аналітик компанії "Дрегон Кепітал" Тамара Левченко.
За її підрахунками, собівартість аміаку на заводах в середньому дорівнює $250 за тонну, а його нинішня вартість в порту "Південний" становить під $300. Собівартість карбаміду складає приблизно $210 за тонну, а експортна ціна дорівнює $235 за тонну.
Таке полегшення хіміки відчули, мабуть, вперше за весь рік. Але ця ситуація не триватиме довго: кінець сезону настане в грудні, листопад і січень, як правило, характеризуються затишшям на ринках і спадом цін. Тому і думка про прибутковість української хімії в майбутньому, та і в поточному, роках далека від оптимістичного сценарію.
"Ми не чекаємо істотного зростання цін на добрива азотної групи наступного року. Адже в період світової кризи купівельна активність знижується. Зараз ціни на азотні добрива практично зрівнялися з рівнем цін 2007 р. Це адекватні ринкові ціни в умовах кризи. Я б навіть сказав оптимістичні. Вони дещо корегуватимуться в 2010 р. у бік підвищення, але не дуже зростуть, оскільки немає приводу для цього", - вважає Пітер Келлер, старший аналітик ІК "Трійка Діалог Україна". Він зазначає, що в 2009 р. експорт товарів азотної групи знизився майже на 16%, а такий продукт, як аміак, і зовсім опустився за рівнем продажів на 43% порівняно з минулим роком.
"Думаю, практику закупівлі аміаку у росіян доведеться застосувати і наступного року. А це означає, що із ланцюга добрив, що експортуються, знову випаде аміак. Адже саме він був одним з найбільш потрібних і приносив найбільше валюти до кризи", - констатує Келлер.
Найбільш оптимістичний прогноз із зростання цін на добрива дають в групі компаній "ТАСК". "Ми чекаємо 15-20% зростання вартості цін на азотні добрива навесні 2010 р. і ще 10-15% зростання восени майбутнього року", - говорить Вадим Ємець, аналітик інвестиційної групи "ТАСК".
Газ їсть прибуток
Напевно, вартість газу для української промисловості зросте наступного року, що негайно вплине на рентабельність хімпідприємств, які використовують газ як сировину. За розрахунками експертів, ціна газу для України, розрахована за формулою січневого контракту з "Газпромом", в першому кварталі наступного року становитиме $291,87 за 1 тис. куб. м, в другому - $307, 76, третьому - $304,4 і в четвертому - $305,54. В результаті в перший квартал хіміки зайдуть з ціною газу не менше $379 за 1 тис. куб. м з подальшим подорожчанням до $400 в другому-четвертому кварталах.
Таким чином, наступного року газ для хімпрому може подорожчати на 55%. Зараз вартість газу на засувках азотних підприємств не перевищує $243 за 1 тис. куб. м. У серпні уряд встановив пільгову ціну для хіміків - 1584,4 грн. за 1 тис. куб. м. Нинішня пільгова ціна фактично дотується НАК "Нафтогаз" з власних коштів. Відстояти преференцію наступного року буде складно, оскільки витрати на неї в проекті держбюджету-2010 не передбачені.
Продати завод
Зараз газ обходиться Україні дорожче, ніж більшості країн Євросоюзу, причому цей перекіс наступного року посилиться. Це істотно знижує привабливість українських хімактивів. Наприклад, котирування акцій концерну "Стірол" до середини вересня коливались на позначці $3 за акцію, що давало капіталізацію горлівського концерну (практично аналогічного за обсягами виробництва азотних добрив до Одеського припортового заводу) на рівні $150 млн.
Після покупки ОПЗ компанією "Нортіма" Ігоря Коломойського за 5 млрд. грн. ($588 млн.), котирування акцій "Стіролу" різко пішли в гору і досягли $7 за акцію (капіталізація склала близько $350 млн.). Така ситуація зовсім не тішить співвласника "Стіролу" Миколи Янковського, якби він замислився б про продаж своєї долі в концерні. Фактично покупка Коломойським ОПЗ задала тон зростанню акцій хімпідприємств. Але експерти вважають, що незабаром також несподівано котирування "Стіролу" можуть впасти, відреагувавши на ситуацію на світових ринках.
Наталя Стецун
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас