Боргове полегшення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Боргове полегшення

Енергетика
1102
НАК "Нафтогаз України" знайшов спосіб не повертати цього року кредити, отримані в Ощадбанку.
Як стало відомо "Комерсант-Україна", Нацбанк почав вивчати можливість рестуктурізації цих позик шляхом передачі Укргазбанку 11 млрд грн кредитів "Нафтогазу" і боргу перед НБУ. Експерти вважають, що НАК планує рестуктурізацію, щоб отримати прибуток за підсумками року.
Цю ж мету переслідує Укргазбанк, який зможе піднятися в рейтингу банків відразу на п'ять позицій. Як стало відомо, НАК "Нафтогаз України" знайшла спосіб реструктуризації внутрішніх кредитних боргів, сформованих перед Ощадбанком. Половину цих позик планується перевести на баланс Укргазбанку і пролонгувати. "В рамках внутрішньої реструктуризації буде підписано меморандум між Нацбанком," Нафтогазом ", Ощадбанком і Укргазбанком", - повідомило джерело, знайоме з ситуацією в НАК.
У прес-службі "Нафтогазу" не змогли прокоментувати цю інформацію, а заступник голови "Нафтогазу" Ігор Діденко, який веде переговори про реструктуризацію, вчора знаходився у відрядженні в Москві. "Я готовий віддати частину активів і пасивів до Укргазбанку, щоб різко поліпшити його фінансові показники і дати йому можливість стати повноцінним операційним банком для" Нафтогазу", - підтвердив інформацію голова правління Ощадбанку Анатолій Гулей .- Ми можемо передати портфель кредитів 'Нафтогазу' в розмірі до 11 млрд грн і пасивів "у вигляді портфеля рефінансування Нацбанку".
За даними НБУ, на 1 жовтня Ощадбанк займав 2-е місце з активів (60,72 млрд грн) з капіталом 16,84 млрд грн і кредитним портфелем в 43,07 млрд грн. Борг перед Нацбанком становив 15,26 млрд грн. Укргазбанк займав 17-е місце з активів (12,94 млрд грн) з капіталом 2,77 млрд грн і кредитним портфелем 8,71 млрд грн. За даними рейтингового агентства Fitch, на 1 липня 2009 року 54% кредитного портфеля Ощадбанку були видані "Нафтогазу", тобто 22,4 млрд грн.
У Нацбанку вивчають можливість проведення такої угоди, щоб знизити кредитне навантаження на одного позичальника Ощадбанку. "Правління ще не приймало рішення з цього питання, - сказав перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов." Така пропозиція вивчається банківським наглядом, щоб розділити портфель кредитів 'Нафтогазу' і зробити з їх допомогою Укргазбанк прибутковим ".
Директор дирекції з банківського регулювання і нагляду НБУ Василь Пасічник уточнив, що, якщо угоду вважатимуть доречною, НБУ може ухвалити окрему постанову, що дозволяє Укргазбанку порушувати норматив максимального кредиту на одного позичальника (25% від регулятивного капіталу; тобто близько 700 млн грн в Укргазбанку), як це було прийнято відносно Ощадбанку.
Експерти не здивовані рішенням "Нафтогазу" реструктуризувати внутрішні борги, тим більше, що уряд має намір зробити Укргазбанк орієнтованим на обслуговування газової монополії. Нещодавно компанія реструктуризувала єврооблігації на $ 500 млн, обмінявши їх на цінні папери з погашенням в 2014 році, і продовжує переговори щодо кредитів на $ 1,165 млрд. "При реструктуризації будуть змінюватися умови кредитування", - зазначив віце-президент інвестиційно-банківського департаменту ІК Dragon Capital Максим Нефьодов. "Коли таку операцію проводять два держбанки, велика ймовірність, що реструктуризують в довгу позицію", - уточнив голова наглядової ради банку "Дельта" Микола Лагун.
За словами банкірів, так як "Нафтогаз" справно платив Ощадбанку відсотки за кредитами (перші великі позики Ощадбанк видав йому в грудні 2008 року для розрахунку за постачання газу), переведення портфеля в Укргазбанк може зробити цей банк прибутковим (за підсумками трьох кварталів збиток Укргазбанку становив 1,78 млрд грн).
При цьому Ощадбанк у поточному році отримав найбільший в системі прибуток - 1,18 млрд грн - завдяки відсотковому прибутку з великих позичальників (5,776 млрд грн). Ощадбанк через переведення половини портфеля кредитів "Нафтогазу" може опуститися за розміром активів з 2-го на 4-е місце, а Укргазбанк - піднятися з 17-го на 12-те. Пролонгація дозволить "Нафтогазу" до кінця року не шукати коштів на повернення позик і показати більший прибуток, який буде направлено до держбюджету, впевнені експерти. "Така реструктуризація" перекладання боргу з однієї державної кишені в іншу. При зміні структури кредиту відбудеться прихована емісія, тому що борг не буде повернений вчасно ", - підкреслив Максим Нефьодов.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас