При Кучмі корупція була організована, кожен знав місце — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

При Кучмі корупція була організована, кожен знав місце

Казна та Політика
2561
Таку думку висловлювали експерти на конференції на тему: "Проблеми розвитку підприємництва в Україні та шляхи їх вирішення", що була проведена Інститутом проблем управління імені Горшеніна.
Як повідомили УНІАН в інституті, під час конференції були порушені питання запобігання корупції і зловживанням, захисту вітчизняного бізнесу від рейдерства, особливо під час економічної кризи. Також ішлося про проблеми грального бізнесу, проблеми ліцензування, реєстрації та дозвільної системи, а також про соціальні аспекти розвитку вітчизняного підприємництва.
Виступаючи на конференції, голова Держкомітету України з питань регуляторної політики і розвитку підприємництва Олександра Кужель відзначила, що сьогодні основною проблемою є стовідсоткове невиконання законів і урядових постанов органами місцевого самоврядування. "Осередок корупції - це зв'язка: мер, поруч з ним прокурор, губернатор, міліціонер і всі решта.
Урядові рішення місцевого самоврядування лише рекомендовано виконувати", - підкреслила вона. Кужель навела приклад виконання рішення уряду про заборону функціонування при мерії комерційних рекламних структур. "Це мають бути саме управління мерії, а не суб'єкти ринку", - уточнила вона. За її словами, якщо мер Миколаєва Володимир Чайка втілив це рішення, і учасники ринку видихнули з полегшенням, то мер іншого міста "заявляє, що всіх мав на увазі й не збирається це виконувати".
"Ми маємо справу не з кризою, а зі спланованим знищенням національного бізнесу. Сьогодні Національний банк України фактично зробив стерилізацію гривні. І це робиться невипадково", - переконана Кужель. Вона вважає, що комусь вигідно, щоб підприємці не платили заробітну плату і не платили податки до бюджету. "При 80 мільярдах рефінансування банківської системи вже більше року жодне українське підприємство не може взяти кредит. Бізнес не має грошей, і через місяць-два їх не буде фактично - вони залишаться тільки на папері. Не буде грошей для кредитування - не буде бізнесу. Корупція виникає там, де є доступ до бюджету або майна", - вважає глава Держкомпідприємництва.
Кужель переконана, що корупцію на державному рівні можна зупинити лише за допомогою суворого контролю.
Разом з тим, за її словами, якщо набере чинності внесений комуністами закон про регулювання цін у фармацевтичній галузі на рівні липня минулого року, галузь зупиниться. "Ліків не буде. Політики мають зрозуміти, що вони живуть на гроші, які дає бізнес, тому вони мусять працювати на благо бізнесу. Ми вже домовилися з риночниками і фармацевтами про те, що якщо не буде нормальних законів, виходитимемо на страйки", - відзначила Кужель.
В свою чергу, президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер вважає, що за часів президентства Леоніда Кучми "корупційна вертикаль була паралельна вертикалі влади, вона була організована і дозована, кожен знав своє місце, знав ціни, і корупція була менш ризикована - якщо людина що-небудь обіцяла, вона це робила". Пасхавер відзначив, що після того, як Кучми залишив посаду Президента, "корупційна вертикаль влади" була зруйнована, держава різко ослабла, і оскільки основа корупції лежить в суспільстві, а не в бюрократії, то корупція не зменшилася, а змінилася. "Дозування зникло, бо зникла вертикаль влади - корупцією зайнялися ті, хто в тій вертикалі не могли цього робити. Підвищилися ризики і ціни. Корупція стала менш відповідальною - в тому сенсі, що можна взяти гроші і не виконати. Виникло відчуття, що корупція зросла і стала неорганізованою", - підкреслив він.
Експерт також відзначив, що йому складно сказати, який з варіантів корупції гірший. "В умовах, коли суспільство приймає корупцію, законодавство будується під хабароємнісні функції. Будь-який закон деформується з урахуванням того, щоб можна було брати хабарі. Нам хочеться змінити цю систему, але в принципі це неможливо. Ця ситуація може змінитися або якщо суспільство не буде лінуватися контролювати владу і бюрократію, або революційним шляхом. Безперервна боротьба з корупцією не призведе до її усунення, але допоможе уникнути того, щоб корупція поглинула все суспільство", - підкреслив Пасхавер.
Член ради Спілки підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств Олександр Кірш погодився з думкою попередніх експертів про те, що хабарі справді стали дорожчими. За його словами, "раз "бандитам - тюрми", то зросли ризики у корупціонерів. В той же час влада не діє, що також є зловживанням".
Також Кірш відзначив, що в умовах кризи і неплатежів не треба обкладати підприємців всіма податками - і ПДВ, і податком на прибуток. "Україна - єдина країна в світі, де існує податок на інфляцію, на дорожчання - на нього фактично перетворюється податок на приріст наднормативних залишків, яких в період кризи ніхто не накопичує, в той же час все дорожчає", - відзначив він.
Кірш підкреслив, що замість того, щоб скасовувати податки, парламент зайнятий іншими питаннями, змушуючи уряд вручну корегувати оподаткування, що не завжди законно. "Тому що парламент не встигає, а ці корегування потім скасовуються або Президентом, або судами. Але ті, хто за час дії якоїсь не цілком законної постанови або розпорядження встиг піти в тінь, з тіні вже не повернуться. Це дорога в один кінець, і таким чином провокується тінізація економіки", - сказав він.
Глава Ради підприємців при Кабінеті міністрів України Оксана Продан нагадала, що з 1 січня 2010 року малаб би набрати чинності норма закону про безпеку і якість продукції, яка забороняє продаж на ринках м'яса або молока, виробленого в домогосподарствах. За її словами, уряд з подачі Держкомпідприємництва підготував законопроект про відтермінування набрання чинності цього закону, але навіть якщо парламент його не прийняв би, Кабмін у будь-якому випадку заблокує набрання чинності цього закону. "І я хочу повідомити людям, що вони і з 1 січня зможуть реалізовувати на ринках м'ясо-молочну продукцію, вирощену в своїх домогосподарствах", - підкреслила Продан.
"Ще одна проблема - нові монополісти на ринку - комунальні підприємства. Автотранспорт, кладовища, аптеки, ринки - органи місцевої влади створюють ці підприємства, а потім вони підминають під себе всю галузь. Сьогодні в Україні мерами створено 7 тисяч комунальних підприємств, під які пущені всі гроші міських бюджетів, і боротися з цим неможливо", - сказала вона.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас