Рахункова палата вважає неефективною держпідтримку сільського господарства за рахунок коштів ПДВ, стягнутого в агропромисловості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рахункова палата вважає неефективною держпідтримку сільського господарства за рахунок коштів ПДВ, стягнутого в агропромисловості

Казна та Політика
156
Рахункова палата вважає неефективною державну підтримку сільського господарства за рахунок коштів податку на додану вартість, стягнутого в агропромисловому секторі. Про це йдеться в повідомленні палати.
"В Україні практично відсутня цілісна, ефективна і прозора система державної підтримки сільського господарства через механізм стягування ПДВ в агропромисловому виробництві", - сказано в повідомленні.
Палата уточнює, що з 1999 року для сільськогосподарських товаровиробників введений спеціальний режим оподаткування, при якому сума ПДВ, яку аграрії вносять до держбюджету за операції по постачанню товарів (робіт, послуг) власного виробництва, прямує через держдотації на підтримку агропромислового виробництва.
А саме - підтримку виробництва тваринницької продукції, продукції птахівництва і придбання матеріально-технічних ресурсів виробничого призначення.
За даними палати, за рахунок державних коштів ПДВ аграрії отримали 15,7 млрд. гривень в 2007-2008 роках і 1 півріччі 2009 року, що в 1,5 разу перевищує фінансування за рахунок бюджетних програм.
"Проте за цей період валова продукція тваринництва зросла всього на один відсоток, а рівень рентабельності тваринництва в 2007-2008 роках складав мінусові відсотки", - заявляє палата.
Палата також відзначає дискримінаційні умови в механізмі розподілу держдотацій для аграріїв.
Як повідомлялося, Кабінет Міністрів збільшив розмір компенсації процентних ставок по кредитах, залучених підприємствами агропромислового комплексу в національній валюті, з 1 до 1,5 облікової ставки Національного банку.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас