ЄС створює для захисту від криз Європейську раду із системних ризиків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС створює для захисту від криз Європейську раду із системних ризиків

Казна та Політика
247
Міністри фінансів країн - членів ЄС схвалили рішення про створення Європейської ради з системних ризиків (ESRB), за допомогою якої Євросоюз сподівається захиститися від нових криз на фінансових ринках. До завдань нового органу, який працюватиме при ЄЦБ, входитиме своєчасне попередження всієї фінансової системи Європи про буревії, що насуваються на неї, і шторми. Рада буде уповноважена давати рекомендації окремим державам, групам країн і відповідним наглядовим установам, повідомляє РБК daily.
На думку держсекретаря Мінфіну Німеччини Йорга Асмуссена, створення ЕSRB "є першим важливим кроком на шляху створення нової наглядової системи" у фінансовому секторі. У ФРН цей новий орган місцеві ЗМІ вже охрестили "Радою мудреців". Спікер представництва Німеччини при Євросоюзі в Брюсселі Мартін Коттхаус пояснив РБК daily, що згідно із затвердженим раніше регламентом до складу керуючої ради ESRB, увійдуть глава ЄЦБ, голови національних центробанків Євросоюзу, представник Єврокомісії, а також керівники європейських відомств нагляду за банківським сектором, страховою діяльністю і фондовим ринком. До речі, деякі ЗМІ вже висловили припущення, що очолити "Раду мудреців" може голова ЄЦБ Жан-Клод Тріше, а його заступником стане глава банку Англії Мервін Кінг.
Європейська рада і системних ризиків, формальне рішення про створення якої, як зазначив М.Коттхаус, Євросоюзу ще належить прийняти, є частиною великого комплексу запланованих ЄС заходів, а в цілому пакет законів із посилення в країнах Євросоюзу фінансового нагляду заплановано затвердити в грудні цього року. Зокрема, цей пакет передбачає створення трьох нових відомств ЄС, які контролюватимуть банківську і страхову галузі, а також фондовий ринок.
Другим важливим аспектом, з якого цього разу вдалось домовитись міністрам фінансів в Люксембурзі, є терміни санації змучених кризою держбюджетів країн співдружності. Серйозно заощаджувати країни Євросоюзу повинні почати не пізніше за 2011 р. Втім, неодмінною умовою для цього є наявність до цього моменту в Європі реального зростання кон'юнктури, адже, наприклад, економіка Іспанії досі переживає спад. На сьогоднішній день під пресом боргового навантаження, зважаючи на мільярдні витрати на боротьбу з глобальною кризою, виявилися 20 з 27 країн ЄС.
В подальшому Єврокомісія має намір вимагати від членів ЄС дотримання умов Пакту стабільності, що передбачає максимальний розмір бюджетного дефіциту 3%. Наприклад, Німеччина чекає в нинішньому році цей показник на рівні 3,9%. Свої рекомендації з напрямів необхідної економії Єврокомісія обіцяла представити 11 листопада. Міністри фінансів ЄС не змогли домовитися лише з питання про нову угоду з Ліхтенштейном по обмін інформацією в боротьбі проти ухилення від сплати податків, яке заблокували Люксембург і Австрія.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас