"Гетвік" змінив господаря — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Гетвік" змінив господаря

Казна та Політика
449
Великий британський аеропорт "Гетвік" продано за £1,51 млрд. (EUR1,656 млрд.) інвестфонду Global Infrastructure Partners
Найбільший оператор аеропортів Великобританії компанія British Airports Authority (BAA), що належить іспанській будівельній компанії Grupo Ferrovial SA, погодилася продати аеропорт "Гетвік" інвестиційному фонду Global Infrastructure Partners (GIP), штаб-квартира якого знаходиться в Нью-Йорку.
Аеропорт продається через бажання британський комісії з питань конкуренції (Competition Commission), яка стверджує, що недолік конкуренції між британськими аеропортами негативно позначається на авіакомпаніях і на обслуговуванні пасажирів. Операцію ще повинні затвердити антимонопольні органи ЄС. Компанія BAA розраховує завершити продаж "Гетвіка" до грудня цього року.
До останнього часу компанії BAA припадало на частку близько 63% всього авіаційного пасажиропотоку Великобританії. Операторові належать сім аеропортів Великобританії: у Лондоні - найбільші аеропорти "Хітроу", "Гетвік" і "Стенстед", в Шотландії - аеропорти Единбургу, Глазго і Абердіна, а також аеропорт в англійському місті Саутгемптон.
Однак в серпні 2008 р. комісія з питань конкуренції, стурбована одноосібним домінуванням BAA на ринку авіаперевезень, зобов'язала компанію BAA продати три аеропорти з семи. Згідно з рішенням комісії, два з аеропортів, що продаються, мають бути лондонськими, а один - шотландським.
BAA заявила про намір продати "Гетвік" ще у вересні 2008 р. При цьому компанія оголосила недоторканним найбільший у Великобританії аеропорт "і", який, на відміну від "Гетвіка", є хабом, де пасажири пересідають на подальші авіарейси. На момент рішення про продаж "Гетвік" оцінювався в £1,8 млрд. ($3,2 млрд.), за іншими розрахунками, його вартість складала £2-3 млрд. ($3,57-5,35 млрд.). Фонд Global Investment Group, з штаб-квартирою в Нью-Йорку, на початку цього року запропонував за "Гетвік" £1,36 млрд. У результаті аеропорт дістався йому за £1,51 млрд.
Кошти, отримані від продажу "Гетвіка", компанія BAA планує використати головним чином на покриття боргів, які до середини 2009 р. досягли £9,6 млрд. Фінансовими консультантами BAA в операції з продажу "Гетвіка" були крупні британські банки HSBC і RBS, юридичну підтримку здійснювали компанії Freshfields Bruckhaus Deringer і Herbert Smith.
Новий власник "Гетвіка", компанія Global Infrastructure Partners, належить крупному швейцарському банку Credit Suisse і американській компанії General Electric. Фонд, який інвестує в інфраструктурні об'єкти країн ОЕСР і в деякі ринки, що розвиваються, вже володіє 75% акцій невеликого аеропорту London City Airport, розташованого в одному з районів Лондона. Представники фонду стверджують, що за два роки володіння аеропортом London City вони домоглись збільшення пасажиропотоку на 38%. Global Infrastructure Partners запевняє, що вже розробив інвестиційну програму, яка вдихне нове життя в "Гетвік".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас