Fitch поліпшило статус Rating Watch за рейтингами "Нафтогазу" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch поліпшило статус Rating Watch за рейтингами "Нафтогазу"

Енергетика
218
Рейтингове агентство Fitch Ratings змінило з "що розвивається" на "позитивний" статус Rating Watch по довгострокових рейтингах дефолту емітента (РДЕ) НАК "Нафтогаз України" в іноземній і національній валюті, які перебувають на рівні "RD" (обмежений дефолт).
Fitch також помістило під нагляд в список Rating Watch "Позитивний" пріоритетний незабезпечений рейтинг Нафтогазу "C". Рейтинг поворотності активів по пріоритетному незабезпеченому боргу перебуває на рівні "RR4".
Дані рейтингові дії були зроблені після отримання підтвердження від "Нафтогазу" про те, що власники облігацій на зборах 19 жовтня 2009 р. проголосували за пропозицію компанії по реструктуризації.
Про це йдеться в повідомленні міжнародного агентства Fitch Ratings.
В майбутньому які-небудь рейтингові дії з боку агентства залежатимуть від здійснення пропозиції про реструктуризацію, яка, у свою чергу, залежить від виконання декількох умов, таких як підписання договору про гарантію поручителем (Кабінетом міністрів України в особі міністра фінансів). Також мають бути переглянуті терміни по "кредитах від третіх сторін", включаючи кредити від іноземних банків. Хоча "Нафтогаз" може відмовитися від цієї умови, на думку Fitch, після успішного голосування про реструктуризацію облігацій іноземні кредитори (за двосторонніми угодами), ймовірно, погодяться на пропозицію про реструктуризацію, що включає державну гарантію. Після здійснення даної пропозиції про реструктуризацію, Fitch, швидше за все, зробить рейтингову дію з метою вилучення рейтингів із списку Rating Watch "позитивний", хоча в результаті РДЕ "Нафтогазу" навряд чи буде підвищений до рівня вище "CCC".
Нагадаємо, 19 жовтня ц.р. прес-центр НАК "Нафтогаз України" повідомив про те, що понад 93% власників єврооблігацій "Нафтогазу" на 500 млн дол. з терміном погашення 30 вересня 2009 р. проголосували за підтримку програми обміну цих цінних паперів на нові з погашенням у вересні 2014 р., гарантією уряду і зі збільшеною з 8,125% до 9,5% прибутковістю. Розрахунковий день по нових облігаціях запланований на 29 жовтня 2009 р. "Нафтогаз України" відзначив тоді також прогрес в переговорах з інвесторами по двосторонніх кредитах (на суму понад 1 млрд дол.).
Раніше в Секретаріаті президента України неодноразово заявляли про те, що НАК перебуває в стані технічного дефолту. Напередодні Президент України Віктор Ющенко також заявив, що дефіцит фінансового плану НАК "Нафтогаз" складає 33 млрд грн., назвавши при цьому політику, яка проводиться сьогодні в компанії "найбільш руйнівною як з погляду стабільності національної монополії, так і в цілому державних фінансів".
В свою чергу, народний депутат від БЮТ, член парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Олександр Гудима заявив, що цифра дефіциту фінансового плану компанії, озвучена Президентом, не відповідає дійсності. На думку нардепа, заяву В.Ющенка про проблеми НАК можна розцінювати як початок передвиборної кампанії. "Проблеми у НАК "Нафтогаз" є, але нещодавнє рішення його кредиторів про готовність реструктурувати борги компанії свідчить про те, що нічого критичного не немає, все йде нормально і, звичайно ж, НАК вийде з ситуації", що склалася, - сказав він.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас