На українському ринку акцій в середу "ведмеді" остаточно перехопили ініціативу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На українському ринку акцій в середу "ведмеді" остаточно перехопили ініціативу

Фондовий ринок
194
Українські фондові майданчики в середу продовжили зниження динаміки, відреагувавши на погіршення зовнішнього і внутрішнього новинного фону: за підсумками дня індекс "Української біржі" впав на 2,77% - до 1524,35 пункту, індекс "ПФТС" - на 2,11%, до 634,11 пункту.
"Український ринок різко пішов у негативну зону на помірно негативному зовнішньому фоні. У вівторок американські фондові індикатори відскочили на 0,5% від річних максимумів, а відкриття торгів на російському ринку в "червоній" зоні дозволило "ведмедям" заявити про початок давно очікуваної корекції на українському фондовому ринку ", - прокоментував ситуацію інвестиційний консультант ІК Dragon Capital В’ячеслав Орлюк.
За його словами, протягом всієї торгівельної сесії під сильнішим тиском були найбільш ліквідні папери ГМК, фінансового сектора, машинобудування і енергетики. Зниження вартості більшості з них протягом торгівельного дня доходило до 5-7%.
Разом з тим ближче до завершення торгівельної сесії ринок трохи відіграв падіння після позитивного початку торгів в США, а також виходу чергової порції позитивної корпоративної звітності із США.
Падіння ринку проходило також на негативному внутрішньому новинному фоні.
Як відзначив аналітик ІГ "ТАСК" В’ячеслав Іванишин, негативно на ринку позначилася гнітюча квартальна звітність українських банків.
Експерт також відзначив, що методичне підвищення Мінфіном прибутковості розміщуваних ОВДП (до 27-27,5%) не призвело до інтересу з боку інвесторів, і на останніх аукціонах обсяг розміщених паперів знизився в 2,8 разу в порівнянні з попередніми аукціонами.
Крім того, за словами Іванишина, прийняття Верховною Радою закону про підвищення прожиткового мінімуму і мінімальної зарплати в країні вже в найближчій перспективі може чинити істотний тиск на гривню і позначитися на рівні інфляції.
Краще ринку в середу виглядали акції Сумського НВО ім. Фрунзе. "Після виходу новини про схвалення концепції модернізації ГТС країни вартістю $2,57 млрд вартість акцій компанії злетіла на 2,71% (на "Українській біржі")", - повідомив Орлюк.
Крім того, цього дня абсолютний рекорд ліквідності продемонстрували акції "Укрнафти" на "Українській біржі": здійснено 380 операцій на суму 14,619 млн грн.
"Відкриття в середу фондових індексів в США в "плюсі" дало певну надію на зміну негативних настроїв на українському фондовому ринку. В четвер, швидше за все, переважатиме висока волатильність і бічний рух. Увага гравців буде прикута до валютного ринку і результатів роботи місії МВФ в країні, а також до виходу статистики по ринку праці в США і корпоративній звітності, які й завдадуть ринку напрям подальшого руху", - прогнозує Орлюк.
На "Українській біржі" в середу найбільша активність виявлялася в акціях "Укрнафти" (-3,42%), "Мотор-Січі" (-1,9%) і Єнакіївського метзаводу (-3,07%). Лідерами падіння стали акції Новомосковського трубного заводу (-6,58%), Крюковського вагонобудівного заводу (-5,72%) і "Луганськтепловозу" (-5,67%). Подорожчали акції Сумського НВО ім. Фрунзе на 2,71%.
На "Українській біржі" в середу обсяг торгів склав 47,359 млн грн., кількість операцій - 1748.
На "ПФТС" цього дня найбільша активність зафіксована по акціях "Укрнафти", Єнакіївського метзаводу і "Азовсталі".
На "ПФТС" цього дня наторгували акціями на суму 7,752 млн грн.
Як повідомив директор департаменту продажів і трейдингу інвестиційної компанії Concorde Capital Олександр Шнір, в середу ринок українських єврооблігацій йшов врозріз з торгами євробондами іноземних емітентів.
"На всіх ринках, що розвиваються, проходила фіксація прибутку, при цьому на тлі великої кількості пропозицій попит був незадоволеним. Попит на українські бонди, навпаки, в середу був високим", - відзначив експерт.
За його словами, в корпоративному сегменті активно торгувалися бонди Альфа-банку, ціна на які з початку тижня зросла на 3%. У суверенному сегменті торги проходили по всіх випусках. Особливою популярністю серед покупців користувалися єврооблігації Україна’15.
Український CDS з початку торгівельної сесії демонстрував зростання і станом на 17.00 кч котирувався на рівні 1145 б. п.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас