Нобелівський лауреат закликав владу США тимчасово націоналізувати банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нобелівський лауреат закликав владу США тимчасово націоналізувати банки

Казна та Політика
680
Відомий американський економіст, нобелівський лауреат Пол Кругман в статті, опублікованій в The New York Times, закликав владу США терміново провести банківську реформу, основним пунктом якої є тимчасова націоналізація найбільших банків країни. Про це пише сьогодні РБК daily.
Стаття професора Прінстонського університету, який, за версією журналу Forbes, посідає третє місце в списку найвпливовіших гуру бізнес-співтовариства США, стала відповіддю на скандали, пов'язані з планами американських корпорацій (в першу чергу фінансового гіганта Goldman Sachs) витратити на зарплату і премії своїм топ-менеджерам рекордно велику суму - 140 млрд дол. У банках таке марнотратство пояснюють прагненням утримати професійних кадрів і позитивною фінансовою звітністю за підсумками року.
Однак, за словами Кругмана, якщо для найбільших інвестиційних компаній США найважчі часи залишилися позаду, то основні комерційні банки країни ще нескоро остаточно видужають після кризи. "Ключовий для американської економіки ринок приватного кредитування сьогодні ще дуже слабкий", - заявила старший аналітик AITE Group Ненсі Аткінсон.
Пол Кругман піддав критиці діяльність економічної команди президента США Барака Обами, яка вважає, що банківська система "сама себе відрегулює". На думку нобелівського лауреата, через це влада не скористалась моментом, коли можна було виправити ситуацію на Уолл-стріт. "При цьому адміністрація США невдоволена тим, що банки, що отримали держдопомогу, активно опираються проведенню фінансових реформ. Але через настільки м'яку політику ні на що інше їм не варто було розраховувати", - зазначив він.
Як заявив РБК daily експерт Лондонської школи економіки Кевін Янг, в словах Пола Кругмана є доля істини. Він вважає, що націоналізація частини проблемних банків допоможе їм залучити додатковий капітал. Проте повної упевненості в тому, що американській владі вдасться ефективно трансформувати приватні банки в державні, у нього немає. Експерт зазначив, що держава повинна вживати й інших заходів заради підтримки банківського сектора, наприклад, проводити програму скупки "поганих" активів. "Зараз найголовніше для уряду - не робити дуже різких рухів", - зазначив він.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас