"Ъ": Депутати не дали до себе доторкнутись — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Депутати не дали до себе доторкнутись

Казна та Політика
1170
Вчора Верховна Рада проголосувала за те, аби надіслати до Конституційного суду законопроект про відміну недоторканості народних депутатів і президента, розроблений Партією регіонів. При цьому депутати відмовилися підтримати пропозиції з відміни недоторканості, раніше розроблені БЮТ і "НУ-НС" і які вже отримали схвалення Конституційного суду. Представники більшості впевнені, що таким чином "регіонали" затягують вирішення питання про відміну недоторканості.
Вчорашнє пленарне засідання Верховної Ради почалося з перерви - перший віце-спікер Олександр Лавринович (Партія регіонів) оголосив її на вимогу фракцій БЮТ і "НУ-НС "для проведення консультацій з кадрових питань". При цьому Лавринович запропонував лідерам фракцій зібратися на погоджувальну пораду.
Як з'ясувалося пізніше, на ньому обговорювалась пропозиція БЮТ про першочерговий розгляд законопроекту про відміну депутатської недоторканості. Відповідне рішення було прийняте, але не так, як цього вимагали представники БЮТ: Партії регіонів (ПР) вдалось схилити інші фракції до того, аби спочатку на розсуд депутатів було винесено законопроект №3251 Віктора Януковича і Олександра Лавриновича (обоє - ПР), що передбачає відміну недоторканості не лише для народних депутатів, але і для президента, і лише потім законопроект №1375 В'ячеслава Кириленка (НУ-НС) та Івана Кириленка (БЮТ), що стосується виключно недоторканості парламентарів.
Як відомо, відміна недоторканості вимагає внесення змін до Конституції і дотримань спеціальної процедури. Відповідно до неї народні депутати спочатку повинні звичайною більшістю голосів відправити відповідний законопроект на експертизу до Конституційного суду (КС), а потім, після отримання позитивного рішення, ще раз підтримати його не менш ніж 226 голосами. Після цього Рада ухвалює законопроект в другому читанні - за нього повинні проголосувати не менше 300 депутатів, причому не раніше ніж на наступній після отримання висновку КС черговій сесії Верховної Ради. Слід зазначити, що законопроект №1375 вже був відправлений на експертизу до КС навесні минулого року, після чого було отримано позитивне рішення суду. Таким чином, в разі, якби депутати вчора за нього проголосували, він мав би всі шанси набути чинності вже в лютому 2010 року. Проте цього не сталось, не дивлячись на деклароване всіма фракціями бажання позбавитися від депутатської недоторканості.
Представники Партії регіонів ще до голосування дали зрозуміти, що не збираються підтримувати законопроект №1375. "Ми були б готові вас підтримати, якби ви в своєму намірі зробити закон однаковим для всіх врахували і президента, - звернулась заступник глави фракції ПР Ганна Герман до В'ячеслава Кириленка.- На жаль, зараз ваша позиція чесна лише наполовину".
Народні депутати проголосували за законопроект Партії регіонів - його підтримали 390 парламентарів, які представляють всі фракції Ради. Законопроект №1375 зала відхилила - за нього віддали свої голоси лише 206 членів фракцій БЮТ і НУ-НС.
- Я не хочу випереджати події, але Конституційний суд може в певній частині не погодитися з цим законом, а значить, цього закону не існує, його треба переробляти і знову повертати до зали, - обурено прокоментував результати голосування Іван Кириленко, додавши, що, на його думку, "закон відправлений у довге плавання".- Наших колег (Партію регіонів), напевно, це влаштовує.
Перший заступник голови фракції ПР Олександр Єфремов не згоден із звинуваченнями представників БЮТ в тому, що "регіонали" свідомо затягують рішення питання про відміну депутатської недоторканості.
- Ми відклали (остаточне) ухвалення цього закону до лютого наступного року, - сказав він, уточнивши, що чекає рішення КС найближчим часом.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас