"Ъ": Верховна Рада спрацювала по мінімуму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Верховна Рада спрацювала по мінімуму

Казна та Політика
1260
Верховна Рада вчора затвердила підвищення соціальних стандартів: у найближчий рік прожитковий мінімум може збільшитись на 249 грн, а мінімальна зарплата - на 272 грн.
При цьому депутати не змогли запропонувати джерела покриття збільшення видатків на 79 млрд грн, і в Мінфіні вже пообіцяли звільнити кожного другого працівника бюджетної сфери.
Однак бюджетний колапс може і не настати - Секретаріат президента запропонує главі держави ветувати закон. А БЮТ, без якого неможливо подолання вето, виступає проти такого істотного підвищення.
Парламентарям вчора знадобилось лише 23 хвилини для того, щоб прийняти закон "Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати в 2010 році". Законопроект № 4762 Олега Зарубінського (блок Литвина) у другому читанні схвалили 254 депутати фракцій Партії регіонів (ПР), блоку Литвина, Компартії та "Нашої України-Народної самооборони" (НУ-НС).
Після прийняття законопроекту в першому читанні документ доопрацьовувався в комітеті з питань бюджету за скороченою процедурою. Але всі 13 редагувань (по шість від Андрія Павловського та Андрія Кожем'якіна (обидва - БЮТ) та одне - від Юрія Кармазіна (НУ-НС)) вчора не отримали необхідної кількості голосів.
Пропозиції БЮТ мали на меті привести соціальні показники проекту закону до рівня, закладеного Кабінетом міністрів у проекті держбюджету на 2010 рік, повідомив член комітету з питань соціальної політики і праці Андрій Павловський.
Кабмін пропонував з 1 січня 2010 року підвищити мінімальну зарплату на 31 грн, до 681 грн. Протягом року зарплата в цілому повинна була зрости на 14,2%. Прожитковий мінімум в уряді хотіли збільшити з січня на 11 грн, а за весь 2010 рік - ще на 50 грн, до 687 грн (+7,8%). Своїми поправками БЮТ фактично запропонував знизити гарантії, тому їх і відхилили, пояснив голова комітету з питань соціальної політики і праці Василь Хара (ПР).
Виходячи із прийнятого закону, вже з 1 листопада прожитковий мінімум має збільшитися на 75 грн: в середньому до 701 грн, у непрацездатних - до 573 грн. Це буде перше підвищення прожиткового мінімуму з грудня 2008 року. З 1 січня 2010 року він зросте на 124 грн і 122 грн відповідно, а до кінця року - ще на 50 грн і 39 грн, досягши позначки у 875 грн і 734 грн. Такі соціальні виплати будуть на 27,3% і 34,4% вищими, ніж пропонує уряд. Мінімальна зарплата збільшиться на 94 грн, до 744 грн, а до кінця наступного року її розмір сягне 922 грн.
При цьому джерела фінансування соціальних ініціатив депутати не шукали. Олег Зарубінський запропонував Кабміну виводити з тіні 50% економіки, а Володимир В'язівський (НУ-НС) - наповнювати бюджет "відкатами за відшкодування ПДВ". Але витрати могли бути й більшими. "Те, що ми затвердили, знаходиться нижче межі. Межа бідності - 778 грн, а ми взяли прожитковий мінімум з 1 листопада в 701 грн. До кінця 2010 року показник зросте до 875 грн, але вже сьогодні реальна цифра повинна бути на рівні 960 грн ", - переконаний Хара.
Заступник міністра фінансів Володимир Матвійчук намагався відмовити депутатів від підвищення стандартів, на яке до кінця 2009 року необхідно 8 млрд грн, а в 2010 році - 71 млрд грн. "Неінфляційних джерел фінансування цих витрат немає, - заявив він .- Оскільки запозичувати такі суми немає можливості, забезпечити витрати можна тільки за рахунок вчителів, лікарів, працівників культури, закриття шкіл та дитсадків". За його словами, прийнятий закон змушує звільнити 1,6 млн працівників бюджетної сфери - 45% від загальної кількості.
Позиції Мінфіну і БЮТ ідентичні: рішення Ради є передвиборчим популізмом, на який у держави грошей немає. За період кризи жодна європейська країна не збільшила витрати на соціальну сферу, в Прибалтиці навіть скоротили їх на 30%, зазначив Павловський.
Лідер фракції БЮТ Іван Кириленко вже звернувся до президента Віктора Ющенка з проханням "уважно вивчити пропозиції уряду до прийнятого закону і не підписувати його". В іншому випадку депутати БЮТ оскаржать його норми в Конституційному суді, пообіцяв перший заступник голови комітету з питань бюджету Євген Кирильчук (БЮТ).
Втім, звернення до Конституційного суду може і не знадобитись. Економісти Секретаріату президента рекомендуватимуть главі держави ветувати закон, оскільки соціальні стандарти вимагають 71 млрд грн, і їх прийняття призведе до появи заборгованостей, розповів керівник головної служби соціально-економічного розвитку Секретаріату президента Роман Жуковський.
Фракція БЮТ долати вето на закон не має наміру, а без підтримки її депутатів у інших фракцій не вистачить для цього трьох голосів.
Депутати не зменшили зарплату чиновникам
Верховна Рада відмовилась прийняти в другому читанні проект постанови Ганни Герман (Партія регіонів) № 5115 "Про прийняття додаткових заходів щодо упорядкування окремих витрат держбюджету, спрямованих на збільшення розмірів соціальних стандартів і гарантій".
Таким чином, парламент відхилив пропозицію щодо скорочення вдвічі зарплат чиновників, зокрема президента, прем'єр-міністра, голови Ради, голови Нацбанку і керівників Ради нацбезпеки і оборони. За документ проголосували лише 166 депутатів, переважно Партії регіонів і Компартії.
Наталя Непряхіна
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас