У Черновецького забрали землю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Черновецького забрали землю

2128
На минулому тижні київській опозиції вдалося запобігти одній з найбільших "безкоштовних" роздач міської землі. Юристи стверджують, що віднині в команди Леоніда Черновецького практично не залишилося можливостей вільно розпоряджатися найбільш цінними столичними активами. Проте опозиція впевнена, що мер спробує узяти реванш, чого б це йому не коштувало. Адже інакше він ризикує втратити прихильність своїх нинішніх союзників, а також позбутись важелів впливу на супротивників.
Призначена на 13 і 14 жовтня сесія столичної міськради сповна могла перетворитись у найбільш масштабну за останні два роки роздачу землі. Несподіване перенесення пленарних засідань Київради із звичайного четверга на вівторок і середу юристи пов'язували з набуттям чинності змін до Земельного кодексу, передбачених Законом "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно сприяння будівництву". У ньому зазначалось, що всі ділянки повинні продаватися або передаватися в оренду лише на аукціонах. Проте, згідно з абзацом 3 пункту 17 статті 2 ці документа, протягом року після набуття ним чинності дозволялось передавати землі у власність або оренду, якщо узгодження розташування об'єкту або дозвіл на розробку проекту відведення ділянки було видано до 1 січня 2008 р. Таким чином, представники влади мали можливість обійти основну вимогу закону, але лише до 15 жовтня цього року.
За словами опозиції, на порядку денному сесії було так багато земельних наділів, які планувалося передати дружнім чиновникам мерії компаніям, що депутати побоялися не встигнути проголосувати за їх виділення, через що сесію вирішили провести за два дні. За даними, на неї передбачалося виставити більше 220 проектів передачі у власність або довгострокову оренду земельних ділянок. Причому майже половина з них не значилися в порядках денних - ці питання збирались виносити з голосу. Але навіть з тих пропозицій із землевідведення, які були в теках депутатів 13 жовтня, до передачі приватним структурам було підготовлено більше 40 га столичної землі, 30 га з яких - в зелених зонах.
Серед відомих претендентів на отримання привабливих ділянок в зелених зонах значився холдинг "Київміськбуд", якому планували надати 0,2 га на перехресті вулиці М. Котельникова і Кільцевої дороги для будівництва житлового будинку, а також Національний банк України, який зібрався будувати житловий будинок на вулиці Академіка Вільямса, 10. Ще два наділи - 12,6 га на 116-му км. Столичного шосе і 3,76 га в четвертому мікрорайоні Позняки - передбачалося передати ТОВ "Центр екологічних ініціатив" і ТОВ "Торговий дім "Оріон-експорт", які пов'язують з львівською будівельною компанією "Інтеграл-Буд". Гаражному кооперативу "Барвінок" збиралися виділити дві ділянки на вулиці Новомостицькій і в Пущі-Водиці. Втім, найбільші або найпривабливішіі з точки зору розташування наділи, як і на скандальній сесії Київради 1 жовтня 2007 р., повинні були перейти у власність маловідомих компаній: ТОВ "Матревелі і Ко" (дві ділянки на 27-му і 29-му км. Столичного шосе), ТОВ "Девін-Трейд" (один - на Столичному шосе, 33) та ін.
Реалізації грандіозних планів градоначальника перешкодило банальне блокування президії і трибуни сесійної зали хоч і нечисленною, але фізично міцною фракцією блоку Віталія Кличка, на чолі з чемпіоном світу з боксу. Внаслідок 10-годинного протистояння, яке трохи не перейшло в звичайний мордобій, секретар міськради Олесь Довгий все-таки відмінив проведення сесії, призначивши чергове засідання на 29 жовтня. Юристи стверджують, що віднині можливість безкарно роздавати землю в Києві або зникла зовсім, або значно зменшилась. "На даний момент я не бачу такої юридичної лазівки, яка дозволила б виділяти ділянки в обхід аукціонів. Втім, наше законодавство таке, що я не виключаю її появи. В усякому разі юристи Леоніда Черновецького спробують її знайти", - говорить власник адвокатської компанії "Соколовський і партнери" Владислав Соколовський.
Не сумніваються в цьому і представники опозиції. За їх словами, неофіційні "валізи аргументів" за всі ці наділи вже занесено в потрібні кабінети. Тому невдача 13 і 14 жовтня завдає досить сильного удару по діловій репутації Леоніда Михайловича. Як зазначили представники фракції блоку Віталія Кличка, в оточенні мера навіть говорять про радикальний крок - підробку документів. "У нас є відомості, що міська влада збирається внести проекти рішень з найбільших ділянок до протоколів засідань минулих сесій. Перш за все це стосується землі в зелених зонах і Пущі-Водиці - всього біля 20 га", - стверджує член фракції блоку Віталія Кличка Віталій Карпунцов.
Втім, юристи скептично оцінюють перспективи підміни протоколів. Не дивлячись на всі колишні махінації в земельній і інших сферах, Леонід Михайлович завжди шанував Кримінальний кодекс. Парадокс всіх попередніх роздач землі був в тому, що з юридичного боку вони були сповна законними. Саме цим і славився київський градоначальник, послугами якого користувалися як прибічники, так і опоненти - органи державної влади (Секретаріат Президента, Кабмін, НБУ), різні політичні партії (у співпраці з нинішньою київською владою було помічено багатьох членів БЮТ, ПР, "Нашої України" і т. д.).
Після втрати можливості безпечної передачі землі потрібним людям опальний мер може опинитись у непростій ситуації: номінальна опозиція легко перейде в реальну, а задобрювати колишніх союзників виявиться вже нічим. У такій ситуації Леоніду Черновецькому доведеться шукати інші ресурси, за допомогою яких він зможе бути корисним різним політичним силам, інакше епоха космічного правління може безславно закінчитися.
Ілля Ратман
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас