НБУ: Приріст дефіциту платіжного балансу України у вересні сповільнився — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Приріст дефіциту платіжного балансу України у вересні сповільнився

Казна та Політика
564
Приріст дефіциту платіжного балансу України у вересні сповільнився в порівнянні з серпнем, що подало певну підтримку курсу гривні, повідомив керівник групи радників глави Національного банку України (НБУ) Валерій Литвицький з посиланням на попередні дані.
"В платіжному балансі за підсумками вересня знайшла своє певне відображення тенденція до сповільнення темпів спаду виробництва в останні місяці. Це виразилося в уповільненні приросту дефіциту платіжного балансу у вересні в порівнянні з серпнем", - сказав він.
За його словами, профіцит поточного рахунку у вересні складе $97 млн, тоді як в попередньому місяці був зафіксований його дефіцит. При цьому фінансовий рахунок показав істотне сповільнення чистого відтоку капіталу: його дефіцит у вересні скоротився майже на $1 млрд в порівнянні з серпневим значенням, до $1,444 млрд.
Як повідомлялося, за попередніми даними Нацбанку, дефіцит платіжного балансу в серпні склав $2,6 млрд.
"Покращення поточного і фінансового рахунку у вересні позначилося на рухові курсу в жовтні: відзначається скорочення чистого відтоку валюти", - підкреслив В.Литвицький.
Радник глави НБУ відзначив, що стабілізації курсової динаміки також сприяли помірна монетарна політика центрального банку, активна реструктуризація корпоративних зовнішніх боргів і проведення Нацбанком валютних аукціонів, які дозволили відсікти спекулятивний попит на валюту.
Крім того, підтримку ринку надало надходження валютних коштів для збільшення капіталу Промінвестбанку і ослаблення девальваційних очікувань після реструктуризації єврооблігацій НАК "Нафтогаз України".
"До кінця року можливий ще додатковий притік прямих іноземних інвестицій у фінансовий сектор. Не приховуватиму, щось, як завжди, буде і під вибори", - додав радник глави Нацбанку.
Разом з тим, за словами В.Литвицького, за підсумками дев'яти місяців негативне сальдо фінансового рахунку склало близько $11,2 млрд: його приріст в подальші місяці може продовжитися.
Керівник групи радників глави НБУ відзначив, що чистий відтік валюти по статті "кредити і облігації" у вересні скоротився до $0,491 млрд з $1,652 млрд в серпні. В той же час зберігся відтік готівкової валюти з банківського сектора: у вересні він склав $897 млн.
Щодо ситуації з поточним рахунком, радник глави НБУ підкреслив, що поліпшення відбулося під впливом позитивних змін в товарному балансі: у вересні його дефіцит скоротився до $316 млн з $675 млн в серпні. В цілому зовнішньоторговельний баланс країни за підсумками дев'яти місяців мав дефіцит у розмірі $1,667 млрд (у вересні - $13 млн).
"Суттєвого прориву з боку експорту поки немає. При цьому імпорт скорочується не так швидко, як хотілося б багатьом", - відзначив В.Литвицький.
За його словами, дефіцит поточного рахунку за підсумками січня-вересня склав близько $1 млрд: незважаючи на скорочення негативного сальдо у вересні, за підсумками 2009 року все ж очікується невеликий його дефіцит.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас