Мінпаливенерго розробило концепцію модернізації газотранспортної системи на 2,6 млрд дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінпаливенерго розробило концепцію модернізації газотранспортної системи на 2,6 млрд дол.

Енергетика
224
Міністерство палива і енергетики розробило концепцію модернізації та переоснащення газотранспортної системи на 2009-2015 роки, що передбачає фінансування в обсязі 2 570,5 млн доларів. Про це йдеться в концепції.
Документ передбачає проведення модернізації та реконструкції компресорних станцій ГТС; реконструкцію і капітальний ремонт магістральних газопроводів; реконструкцію і технічне переоснащення газовимірювальних і газорозподільних станцій і підземних сховищ газу.
Зокрема, з метою переведення газоперекачувальних агрегатів компресорних станцій, в яких використовуються газотурбінні й поршневі двигуни, на електропривод необхідно забезпечити розробку і виробництво на вітчизняних підприємствах синхронних і асинхронних електродвигунів потужністю 6; 6,3; 8; 10 і 16 МВт.
Під час розробки перспективних планів розвитку енергетичної системи, програм будівництва, реконструкції й технічного переоснащення електростанцій і ліній електропередачі необхідно враховувати можливість переведення газоперекачувальних агрегатів на електропривод.
Крім того, концепцією передбачено застосування системи диференційованих тарифів на електроенергію, в яких враховані добова і сезонна нерівномірність навантаження електроенергетичної системи.
Реалізація концепції, на думку Мінпаливенерго, дозволить провести комплексну модернізацію і технічне переозброєння газотранспортної системи, що сприятиме: надійному і ефективному її функціонуванню та інтеграції в загальноєвропейську мережу газопроводів; підвищенню рівня безпеки експлуатації газопроводів; економії природного газу і скороченню виробничо-технологічних витрат природного газу в результаті переведення газоперекачувальних агрегатів на електропривод; створенню сприятливого інвестиційного клімату для подальшого розвитку ГТС.
Фінансування заходів, спрямованих на реалізацію концепції, передбачається здійснювати за рахунок власних коштів Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", а також із залученням інших джерел (залучення коштів державного бюджету не передбачається).
Орієнтовний обсяг інвестицій складає 2 570,5 млн. доларів.
У концепції наголошується, що на сьогодні ГТС характеризується високим рівнем морального і фізичного зносу технологічного обладнання.
Близько 70% загальної протяжності газопроводів і близько 80% газоперекачувальних агрегатів компресорних станцій відпрацювали більше 20 років.
Технічний стан підземних сховищ газу, які відпрацювали з початку закачування газу в пласт від 20 до 44 років, не задовольняє вимоги щодо їх експлуатації.
Як повідомлялося, Україна розраховує залучити в жовтні-листопаді 1,5-2 млрд. доларів інвестицій у Європейської комісії і міжнародних фінансових організацій на модернізацію української газотранспортної системи.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас