Хватальний фінал — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хватальний фінал

Аграрний ринок
1290
Поки в Україні сперечаються "вистачить" або не "вистачить", очікуваний дефіцит цукру на внутрішньому ринку стає реальністю, і надалі країні доведеться орієнтуватися на світові ціни на солодкий продукт.
Початок нового маркетингового року (МР) показав всі проблеми на ринку цукру, які приховано накопичувалися в галузі. Ми вже неодноразово попереджали про небезпеку дефіциту солодкого продукту в Україні в 2009/10 МР, обсяг якого, за різними джерелами, оцінювався в 300-600 тис.т. Зазначимо, що аргументи, котрі наводяться нами, і розрахунки незмінно "йшли врозріз з офіційними даними, що надавались МінАП і Мінекономіки і керівництвом НАСУ "Укрцукор" (м. Київ; об'єднує близько 300 суб'єктів господарювання; з 1997 р.). А тепер офіційні джерела, схоже, готові "переплюнути" найпесимістичніші прогнози операторів.
Скільки?
Наприкінці вересня Мінекономіки України оприлюднило прогноз ситуації на ринку цукру, згідно з яким дефіцит продукту на внутрішньому ринку оцінювався в 300 тис.т. Розрахунок був заснований на тому, що в серпні перехідні запаси цукру в Україні нібито становили 600 тис.т., що в 1,6 рази менше, ніж торік (тобто на початок надходження на ринок нового цукру від нього залишиться не більше 250 тис.т). При цьому обсяг виробництва бурякового цукру нового урожаю повинен становити близько 1,5 млн т, а внутрішній вжиток - більше 2 млн т.
З такою оцінкою повністю згодні деякі оператори. Щоправда, в своїх підрахунках вони користуються дещо іншими даними і логікою. Наприклад, Володимир Григоревський, виконавчий директор ВАТ "Цукровий союз "Укррос", прогнозує: "У цьому маркетинговому році Україна виробить близько 1,5 млн т цукру при внутрішньому вжитку на рівні 1,8 млн т. Таким чином, дефіцит цукру складе мінімум 300 тис.т". Іншими словами, фахівець ставить під сумнів існування будь-яких перехідних запасів.
А Віктор Іванчик, генеральний директор агропромислового холдингу "Астарта-Київ", вважає, що на початок вересня в Україні були лише неторговельні залишки, тобто запаси домогосподарств, які Держкомстат оцінює в 380 тис.т. Могли бути, за його даними, і залишки у виробників кондитерських виробів, напоїв і так далі, але і вони не перевищували 100-200 тис.т. "Аналітичні дослідження з вивчення ситуації на ринку, що регулярно проводяться фахівцями нашої компанії, з цього питання повністю збігаються з прогнозами Мінекономіки - дефіцит цукру в країні дуже можливий, - говорить і Андрій Руденко, генеральний директор ТОВ "Рідний продукт". - Можливо навіть, що дефіцит сягне 500 тис.т.". Втім, Віктор Іванчик оцінює майбутнє ринку більш песимістично: "Я вважаю, що прогноз дефіциту в 300 тис.т в 2009/10 МР занижений, і реальна цифра - близько 600 тис.т".
Чергову порцію масла у вогонь минулого тижня підлило Мінекономіки вустами заступника міністра Віктора Пантелеєнка. Він озвучив нову прогнозовану цифру дефіциту цукру-сирцю - 800 тис.т. "Міністерський аналіз" призвів до того, що ціни, які уряд після серпневого зльоту насилу "посадив" у вересні, знову поповзли вгору. "Першим наслідком заяв Мінекономіки, - розповідає начальник аналітичного відділу консалтингового агентства "ААА" Марія Колесник, - стала паніка на ринку". За її словами, в очікуванні масового надходження на ринок цукру нового урожаю на початку жовтня оптовики знизили ціни на продукт до 4,5 тис.грн./т.
Тепер же, в результаті виниклого ажіотажу, ціна вже упевнено перевалила позначку в 5 тис.грн./т і, швидше за все, продовжуватиме зростати. Таким чином, позитивний для ринку ефект початку нового сезону цукроваріння виявився "змащений" необережними і, головне, невчасними прогнозами чиновників (ціни, виходячи з балансу ринку, повинні були почати зростати не раніше весни 2010 р.).
Мимоволі згадується відоме прислів'я щодо "Юпітера і бика". Якщо суб'єктам господарювання, що працюють на ринку, дозволено виступати з різними, нехай навіть непослідовними або радикальними оцінками, то представникам влади слід бути обережнішими.
Звідки?
Зрозуміло, що незалежно від того, яку оцінку брати за "точку відліку", без імпорту цукру в нинішньому МР Україні не обійтися. Звичайно, можна відразу пригадати про 260 тис.т цукру-сирцю, ввезення яких передбачене в рамках тарифної квоти за угодою з СОТ. Проте, як розповів пан Григоревський, з врахуванням ціни цукру-сирцю на світових ринках і при нинішньому курсі гривні собівартість виробництва "квотного" тростинного цукру складе не менше 6 грн. за 1 кг Тобто ця операція стане рентабельною для цукрозаводів при оптовій ціні 6-6,5 тис.грн./т і роздрібній - не менше 8 грн../кг. Можливе також і ввезення готового продукту - білого кристалічного цукру, наприклад, із сусідньої Білорусі.
Зазначимо, що Мінекономіки протягом останнього місяця проводить консультації з представниками концерну "Белгоспищепром" про постачання до України 100 тис.т продукту. Каменем спотикання, за неофіційною інформацією, є висока ціна, пропонована білоруською стороною. Іншими словами, склалася ситуація, коли внутрішні ціни на цукор можуть лише зростати. За прогнозами Марії Колесник, відразу після закінчення сезону цукроваріння "цукрові" ціни в Україні формуватимуться виключно під впливом котирувань на продукт на світових біржах, і вирішальний вплив на ринок цукру матиме валютна політика НБУ. В цілому ж, на думку голови НАСУ "Укрцукор" Миколи Ярчука, аби позбавитися від "солодкої" залежності від імпорту, Україні в 2010 р. необхідно засіяти цукровим буряком мінімум 450 тис.га (нагадаємо: у 2009 р. було засіяно 340 тис.га).
Це дозволить збільшити виробництво бурякового продукту в необхідних для внутрішньої потреби обсягах. Проте потрібно враховувати, що від стрибків цін на цукор виробники цукрового буряка жодних "баришів" не отримують (переважно з постачальниками буряка цього року розраховувалися за мінімальною, встановленою урядом ціною - 183,33 грн../т без ПДВ, яка знаходиться на кордоні рентабельності). Зараз в Кабміні розглядають питання про збільшення з майбутнього року дотування вирощування буряка з 750 грн../га до 1,5 тис.грн./га. Можливо, це підвищить привабливість культури для аграріїв. Втім, поки вони не отримали дотацій і за 2009 р.
Михайло Дикаленко, Олена Московчук
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас