Ринкова Ви наша — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринкова Ви наша

Казна та Політика
1472
В останні тижні несподіваний розвиток отримала тема реформування системи місцевих податків і зборів в Україні. Спочатку наприкінці вересня прем'єр-міністр Юлія Тимошенко пообіцяла всіляко боротися за відміну ринкового збору. А вже до 7 жовтня стали відомі певні результати її "боротьби": цього дня Кабмін прийняв рішення про затвердження законопроекту, яким передбачається відміна ринкового збору з 1 січня 2010 р.
Нагадаємо, уряд розпочав реформи місцевих податків і зборів ще наприкінці 2008 р. Урядовий законопроект №3532, зареєстрований у Верховній Раді 22.12.08 р., був вже 24 грудня прийнятий депутатами в першому читанні. Проте в результаті "кабмінівський" почин закінчився грандіозним скандалом, коли до депутатів дійшли чутки про те, за що вони насправді проголосували. А проголосували вони за багаторазове, в окремих випадках навіть більше, ніж на порядок, збільшення ставок ринкового збору. Який, щоправда, згідно із проектом, називався ринковим податком. Причому вся подія стала сюрпризом навіть для авторів законопроекту з Мінфіну.
В результаті скандалу законопроект №3532 між першим і другим читаннями зазнав таких змін, що його слід було б назвати абсолютно новим. Ринковий збір в ньому був присутній, причому не в тому незрозумілому вигляді, в якому він існував в документі, прийнятому в першому читанні. Та й взагалі, проект був гідним. І вже точно передбачав розумнішу і ефективнішу систему місцевих податків і зборів, ніж чинний. Але, мабуть, у депутатів залишився настільки сильний осад від підтримки проекту в першому читанні, що при розгляді 19 травня в другому читанні вони його швидко відкинули.
Але любов Кабміну до реформування не вичерпалася. Через 10 днів після провального голосування із законопроекту №3532 Кабмін зареєстрував у ВР законопроект №4561 "Про вдосконалення системи місцевих податків і зборів в Україні". Без ринкового збору, зрозуміло, не обійшлося і в цьому проекті. Причому порядок його сплати, ставки і об'єкт оподаткування були переписані з останньої версії проекту №3532.
Новий оберт в розвитку подій стався за підсумками зустрічі Юлії Тимошенко з представниками малого і середнього бізнесу, яка відбулась в останніх числах вересня. Як випливає зі слів Тимошенко, саме на цій зустрічі вона дізналася про існування ринкового збору і про його "несправедливу" суть: "Ринковий збір повністю сьогодні знаходиться в тіні, він збирається власниками ринку з тих, хто стоїть на ринку, і в дуже маленькому об'ємі доходить до місцевих бюджетів". А за підсумками засідання уряду, яке відбулось 7 жовтня, прем'єр вже рапортувала: "Ми внесли до Верховної Ради спеціальний законопроект, який відміняє ринковий збір". Насправді доки ніхто нічого не вносив - лише є чутки про відкликання законопроекту №4561.
Але це дрібниці. Так само як і дрібницями можна вважати і той факт, що прем'єр, можливо, недостатньо розуміла: ринковий збір дійсно збирають власники ринків, але разом з орендною платою, яка значно перевищує розмір ринкового збору. Звідси і його уявна "тінізованість".
Головне в тому, що в Кабміні пообіцяли збір просто відмінити, передбачивши для місцевих бюджетів компенсацію у вигляді закріплення частини надпланових надходжень загальнодержавних податків й інших умоглядних речей.
Насправді несподіванка озвученого перебігу подій лише видима, адже навіть офіційно на ринках нині торгують більше 0,9 млн наших працездатних співгромадян, і декому з них не терпиться зробити добро напередодні виборів. Озвучена ідея відміни ринкового збору може бути ними сприйнята як відміна всіх поборів на ринку в принципі. У точному знанні термінології багатьох ринкових торговців навряд чи можна запідозрити. Тому багатьом з них може бути і незрозуміло, що "благі наміри" обернуться для них, в кращому разі, нічим. Як вже вказувалося, розмір ринкового збору, як правило, абсолютно незпівставний з розміром орендної плати, яку платить торговець власникові ринку. А її відміняти ніхто не збирається. Але це ще не гірший для ринкових торговців варіант, оскільки уряд розглядає два шляхи компенсації втрат бюджетів від відміни збору. Згідно з одним із них, ринкам можуть заборонити працювати за спрощеною системою оподаткування (зараз більшість ринків зареєстрована на фізосіб-"єдиноплатників").
В цьому випадку додаткові витрати неминуче будуть перекладені на торговців шляхом підвищення орендної плати. Згідно з іншим планом, передбачається переведення ринкових торговців на сплату єдиного податку. Можна припустити, після такого "дарунку" в Києві можуть виявитися десятки тисяч "облагодіяних" і не в найкращому настрої від цього. Однак чи не буде пізно?
Що стосується чинного ринкового збору, то в цілком зіпсованій системі місцевих податків і зборів, як не дивно, саме він є найменш "гнилою" складовою. За 9 місяців поточного року до місцевих бюджетів надійшло 383 млн грн. цього збору, що складає більше 63% надходжень всіх місцевих податків і зборів. А в деяких місцевих бюджетах ринковий збір займає навіть друге-третє місце серед прибуткових джерел. У тому, що "ринковий збір - це рудимент радянської епохи", з прем'єром можна частково погодитися. Але вочевидь не найгірший. Проста його відміна без якоїсь компенсації (найбільш популістський варіант) ринковим торговцям принесе переважно моральне задоволення. А ось діру проб'є не в одному міському бюджеті.
Бізнес давно і послідовно виступає за реформу системи місцевих податків і зборів. Перш за все, через її неефективність, а в окремих випадках ще і помножену на корумпованість. Але робити це в популістських цілях, та ще і методами а-ля Шаріков - тупикова дорога.
"Я запропонував перевести "риночників" на спрощену систему оподаткування
Сергій Терьохін, голова Комітету ВР з питань податкової і митної політики (фракція БЮТ).
- Як ви можете прокоментувати прийняте урядом рішення про відміну ринкового збору? Яка ситуація із законопроектом?
- Рішення хороше. На зустрічі з "риночниками" прем'єр відзначила, що це дуже "каламутний" збір. Там, щоправда, були депутати місцевих рад, скажімо так, з півдня України, які не хотіли б цей збір якось змінювати. А коли я запропонував зборам відмінити ринковий збір, а, не знаю, як їх назвати, лізингові компанії, якими сьогодні є ринки, змусити перейти із спрощеної на загальну систему оподаткування, був шквал оплесків.
- Сьогодні дійсно більшість ринків числяться на фізособах-"єдиноплатниках" і платять вони 200 грн.?
- На єдиному податку приблизно 1200 ринків з 1500. Фізособи платять 100 грн, а юрособи - 200 грн.
- Ні, юрособи платять 6% або 10%.
- Ви плутаєте, юрособи платять щось в межах 80-200 грн. (насправді це помилка). А повинні вони стати нормальними платниками, тому що нічим не відрізняються, скажімо, від торговельно-розважальних центрів.
- Хіба що дах над головою не завжди пропонують.
- Хіба що. В результаті рішення прибрати збір було прийняте, але виникло питання.
- Чим покрити втрати місцевих бюджетів?
- Ось саме це. Але давайте почнемо з того, що за методологією МОП безробіття у нас 8,4%. За нашою статистикою - 1,2%. Різниця де?
- На ринках!
- Правильно! І нам потрібно підтримати тих людей, які не хочуть бути лузерами, не йдуть за соціальними виплатами до держави, а намагаються самі себе забезпечити. Зрозуміло, що ці люди практично не платять жодних податків і соціальних внесків. Зрозуміло, що коли їм буде багато років, вони…
- Можуть про це пошкодувати.
- Обов'язково пошкодують! Але що з цим робити? Я отримав проект з Держкомпідприємництва. У ньому все просто - відмінити ринковий збір і залишити мізерні ставки фіксованого податку. Це не лише не вирішує проблему людей, що працюють на ринках, але і залишає проблему доріг, шкіл, вивезення сміття і так далі в тих містах, які серйозно залежать від ринків. Тому я запропонував Юлії Тимошенко перевести "риночників" на спрощену систему оподаткування. При цьому зменшити податок в два рази і зобов'язати платити пенсійні внески за загальними правилами. Крім того, я запропонував прив'язати ставку податку за формулою до мінімальної зарплати, що дозволить забезпечити її індексацію.
- А Ви не вважаєте, що реалізація такої пропозиції викличе масові протести?
- Не знаю.
- А компенсувати втрати такий шлях дозволить?
- Лише частково. Останнє - за рахунок субвенцій.
"Рішення про відміну ринкового збору - це чистий популізм"
Віталій Хомутинник , голова підкомітету Комітету ВР з питань податкової і митної політики (фракція ПР):
- Як Ви можете прокоментувати прийняте урядом рішення про відміну ринкового збору? Яка ситуація із законопроектом?
- А жодного нового законопроекту доки немає. Поданий Кабміном до Верховної Ради законопроект №4561 "Про вдосконалення системи місцевих податків і зборів в Україні" уряд начебто збирається відкликати. Хоча на сьогодні відповідний лист про це з Кабміну ще не надходив. Що ж до рішення, то, на мій погляд, це чистий популізм. Спроба задобрити людей, що працюють на ринках, ніяк не підкріплена фінансово.
- Ви маєте на увазі, що відміна ринкового збору стане проблемою для місцевих бюджетів?
- Зрозуміло, не для всіх місцевих бюджетів. Але у нас в усій країні немало міст, які дуже серйозно залежать від надходжень цього збору. Не можна ж серйозно сприймати як компенсацію їх втрат обіцянку залишати половину загальнодержавних податків, що надійдуть понад план! Багато у нас буде в нинішньому році міст, районів, які перевиконають план збору загальнодержавних податків?
- Можливо, одиниці.. З окремих податків.
- Це в кращому разі. Так само несерйозно звучить і обіцянка компенсувати втрати субвенціями з держбюджету, адже вони розподіляються практично в ручному режимі.
- Добре, але ж система місцевих податків і зборів, що діє, дійсно нікуди не годиться. М'яко кажучи, не ідеальний і ринковий збір. Адже змінювати систему потрібно?
- З цим згоден повністю. Сьогодні місцеві податки не забезпечують серйозної прибуткової бази для місцевих бюджетів - більшість з них просто марні, їх стягнення обходиться дорого і так далі. Тому торік я реєстрував в парламенті свій законопроект про місцеві податки і збори. І, до речі, відкликав його лише наприкінці року, після реєстрації урядового законопроекту №3532. Зробив я це, аби хоч якось зрушити процес реформування системи місцевих податків і зборів. Багато в чому наші проекти схожі, хоча такого ляпу якраз з ринковим збором, який виявився в проекті №3532, у мене не було. Але справа в тому, що Кабмін сьогодні не пропонує реформувати місцеві податки і збори. Говориться лише про відміну ринкового збору.
- За даними БІЗНЕСу, як компенсаційний захід уряд розглядає можливе переведення "риночників" на сплату єдиного податку.
- Не думаю, що така міра може розглядатися серйозно. Ви уявляєте реакцію на таку ініціативу з боку людей, які торгують на ринку час від часу? Наприклад, 1-2 рази на тиждень. Ефект буде протилежний тому, на який розраховували ті, хто оголошував про відміну збору.
Сергій Саливон
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас