Державі потрібен план — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Державі потрібен план

Казна та Політика
470
Кабінет міністрів має намір збільшити відповідальність держпідприємств за підготовку фінансових планів і встановити крайній термін виплати дивідендів - 1 липня. Ці норми містяться в розробленому Мінфіном законопроекті. У держкомпаніях такі зміни не схвалюють, запевняючи, що подача фінпланів затягується з об'єктивних економічних причин. При цьому уряд може вирішити проблему на рівні контрактів з менеджментом підприємств, говорять експерти.
Міністерство фінансів вчора оприлюднило законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів", покликаний забезпечити ефективне використання держмайна і підсилити контроль за коштами держпідприємств. Поправки до Кодексу про адміністративні правопорушення встановлюють відповідальність за невчасну подачу держкомпаніями річного фінансового плану на розгляд, узгодження або затвердження Кабміном, а також звіту про його виконання.
Зараз штрафи стягуються лише за внесення до фінплану неправдивих даних або за його ненадання (у розмірі 136-255 грн. або 170-340 грн. при повторному порушенні). Фінансовий план повинен затверджуватися до 1 вересня. При порушенні умов його затвердження керівники держпідприємств позбавлятимуться премій.
Крім того, Кабмін претендує на прийняття методичних рекомендацій з розробки фінпланів і використання використання спеціальних фондів підприємств. Уряд також готовий контролювати оплату праці співробітників держкомпаній і витрати компаній в разі несхвалення їх фінпланів. Держкомпанії будуть зобов'язані до 1 липня виплатити дивіденди за минулий рік пропорційно до розміру держчастки. Це вирішить проблему виплати дивідендів, коли не вдається провести збори акціонерів, а своєчасне затвердження планів дозволить врахувати показники компаній при формуванні бюджету, зазначається в записці пояснення. У департаменті фінансів держпідприємств і відносин власності Мінфіну документ не коментують.
В держкомпаніях запевняють, що фінплани подаються вчасно - проблеми виникають в міністерствах і Кабміні, який часто відкладає вивчення планів. "В основному все залежить від позиції міністра. Якщо він зможе організувати апарат, фінплан швидше надійде до Кабміну, - говорить начальник Іллічівського морського торговельного порту Геннадій Скворцов.- Наприклад, фінплан 2009 року, який вже погоджений в Кабміні, в Мінтрансі протримали більше місяця". Затримка з підготовкою плану НАК "Нафтогаз України" була об'єктивною. "У 2008 році була незрозуміла ситуація з цінами на газ, і ми не могли розрахувати фінплан", - зазначає прес-секретар НАК Валентин Землянський. "Розгляд фінпланів часто затримується через те, що із запізненням приймається держбюджет", - додає джерело в НАЕК "Енергоатом".
За словами фінансового директора "Укрнафти" Володимира Пустоварова, хаотичний перегляд податкових законів призводить до постійної корекції фінансових показників. "Зміни до фінпланів можуть подаватися нескінченно. Норма, яка зобов'язала підприємства подавати фінплан 1 вересня, чітко прив'язана до остаточної дати подачі податкових змін - 1 липня. Якби це обмеження працювало, то без проблем можна було б подавати плани до вересня", - заявляє він. Скворцов пропонує разом з відповідальністю керівництва держпідприємств передбачити штрафні санкції для чиновників, які затягують розгляд і узгодження планів. Але для вирішення цих питань не обов'язково ухвалювати закон. "Все це повинно вирішуватися на рівні взаємин держави і взятого ним на роботу директора. Можна включити всі проблемні питання до контракту директора", - упевнений директор Міжнародного інституту приватизації, управління власністю і інвестицій Олександр Рябченко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас