Ющенко видав указ про проведення виборів президента України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко видав указ про проведення виборів президента України

Казна та Політика
980
Президент України Віктор Ющенко видав указ про забезпечення конституційних виборчих прав громадян, прозорості та відкритості виборчого процесу на чергових виборах глави держави 17 січня 2010 року.
Текст відповідного указу розміщено на офіційному сайті президента у понеділок.
Ющенко доручив центральним органам влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям, органам місцевого самоврядування не допускати під час проведення та підготовки виборів будь-якого втручання у виборчий процес, проявів адміністративного тиску, упередженого ставлення до кандидатів на посаду президента України, до політичних партій, виборчих блоків, які висунули кандидатів на посаду глави держави, використання посадовими особами службового становища, службових приміщень, транспорту, засобів зв'язку для підтримки окремих кандидатів, партій і блоків, їхніх представників, офіційних спостерігачів.
Президент також доручив органам влади створити умови для виборчих комісій, зокрема, шляхом забезпечення необхідними приміщеннями, транспортом, зв'язком, обладнанням, оргтехнікою, а також забезпечити охорону приміщень виборчих комісій, бюлетенів та іншої виборчої документації.
Указ глави держави також передбачає створення рівних умов для роботи засобів масової інформації, умов для реалізації громадянами виборчих прав, вільного волевиявлення під час голосування. У документі також наголошується необхідність забезпечити виборчі права громадян з обмеженими фізичними можливостями та дефектами зору, забезпечивши їм доступ до приміщень виборчих комісій та приміщень для голосування, до інформації з передвиборної агітації, у тому числі за допомогою використання сурдоперекладів, титрування тощо
Крім того, президент доручив вжити заходів щодо уточнення попередніх списків виборців шляхом своєчасного надання органам ведення Державного реєстру виборців відповідних даних.
Ющенко у своєму указі передбачив також відведення місць та обладнання стендів, дошок оголошень у людних місцях для розміщення матеріалів передвиборної агітації, не допускати розміщення друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, політичної реклами та повідомлень про хід виборчої процесу на пам'ятках архітектури, а також місцях, де вони перешкоджають безпеці дорожнього руху.
Міністерству фінансів України президент доручив забезпечити фінансування підготовки і проведення чергових виборів глави держави. Мінфіну разом з Головним контрольно-ревізійним управлінням, ЦВК необхідно контролювати цільове використання коштів державного бюджету на підготовку і проведення виборів.
Міністерству закордонних справ України і ЦВК Ющенко у своєму указі доручив забезпечити участь офіційних спостерігачів від інших держав і міжнародних організацій для спостереження за перебігом виборчого процесу.
Глава держави також передбачив низку доручень Міністерству юстиції, Міністерству освіти і науки, Міністерству культури і туризму, Державному комітету телебачення та радіомовлення, Радміну АРК, обласним, Київській та Севастопольській міськдержадміністраціям і ЦВК. Зокрема, цим відомствам необхідно забезпечити сприяння громадським організаціям, діяльність яких пов'язана з виборчим процесом, у реалізації заходів, спрямованих на здійснення громадського контролю за дотриманням виборчих прав громадян та моніторингу виборчого процесу. Також їм необхідно передбачити проведення інформаційних заходів з питань застосування виборчого законодавства України та підвищення політичної культури громадян, ознайомлення з порядком голосування.
Крім того, Міністерству внутрішніх справ, Службі безпеки, Радміну АРК, обласним, Київській та Севастопольській міськдержадміністраціям доручено вжити заходів щодо дотримання громадського порядку і безпеки під час виборчого процесу, в тому числі у день голосування та дні встановлення результатів виборів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас