Підприємства очікують спаду і девальвації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підприємства очікують спаду і девальвації

Валюта
2749
Очікування девальвації призвели до того, що все більшою популярністю користуються кредити в гривні. Такі результати показало чергове дослідження ділових очікувань підприємств, які регулярно проводить Національний банк.
У другому кварталі цього року розрив між підприємствами, які потребують кредитів, і тими, що не потребують, скоротився до мінімуму - 18,2%. До цього він падав два квартали поспіль з рівня 32,1%. У третьому кварталі 2009 р. різниця збільшилася до 23,4%. "Шостий квартал поспіль респонденти відзначають погіршення доступу до банківського кредиту", - зазначається у звіті НБУ.
Втім, брати кредит не планують 53,4% опитаних підприємств. У промисловості частка відмовників становить 50,5%, в транспорті та зв'язку - 64,7%. Зате компанії, які працюють в сільському господарстві, торгівлі та будівництві, охоче скористалися б банківськими кредитами.
"Кредитування, за великим рахунком, залишається без змін. Невеликий підйом, який видно за статистикою НБУ, пояснюється двома факторами. Перший - деякі ресурси вливаються в економіку через Ощадбанк. Другий - відновлення деяких кредитних ліній банками для своїх клієнтів. Новий кредит або рефінансування - вони повинні бути трохи більшими, ніж попередні ", - підкреслив директор економічних програм Центру імені Разумкова Василь Юрчишин.
Він зазначив дивний статистичний ефект - обсяг кредитування перевищив обсяг агрегату М3 (грошова маса), який висловлює загальний обсяг усіх грошей в економіці. Цей феномен Юрчишин пояснив тим, що М3 розраховується як сума депозитів і не включає в себе кредити.
Прикметно те, що кредити хотіли б взяти 62,8% малих підприємств і лише 39,3% великих. На жаль, Нацбанк не говорить чим це пояснюється: чи хорошим станом великих підприємств, чи, навпаки, їх перевантаженістю боргами. Зате статистика показує, що більшість відмовників очікують зниження обсягів реалізації в наступному році.
Гривня є найпопулярнішою валютою для отримання нового кредиту. В цілому в Україні цій валюті віддають перевагу 86,9% респондентів. У доларах хотіли б взяти кредит лише 8,5% підприємств. Причому серед великих компаній найбільший відсоток (17,6%) тих, хто притягнув би позику у валюті, - мабуть, це великі експортери.
Серед факторів, які заважають взяти кредит, на перше місце абсолютно всі групи компаній ставлять високі відсоткові ставки. "Вплив цього чинника, як стримуюючого, залишається визначальним. Частина респондентів, які назвали його, залишилася на рівні попереднього кварталу (80,5%) і вдвічі перевищує частку респондентів, які назвали будь-який інший фактор", - підкреслили в НБУ.
На другому місці, з невеликими варіаціями, стоять надмірні вимоги до застави, на третьому - коливання обмінного курсу. Перші два пункти - ті ж, що називалися і в другому кварталі, а от коливання курсу раніше були лише на п'ятому місці. На третє місце у другому кварталі вийшли надто короткі терміни кредитування.
В цілому 57% підприємств не очікують поліпшення економічної ситуації в Україні в наступному році, а ще 34,4% вважають, що вона залишиться без змін. 48,8% компаній очікують спаду в економіці, причому 37,8% - уповільнення навіть порівняно з його нинішніми темпами. Незважаючи на те, що негатив все ще переважає, це значне покращення. У порівнянні з другим кварталом частина негативно налаштованих компаній перейшла в категорію помірних.
Аналогічний негатив очікується з приводу інфляції. В урядовий прогноз зростання цін до 10% вірять лише 14,7% опитаних. Ще 22,1% компаній очікують інфляції до 15%. Разом, 63,2% підприємств України чекають інфляції понад 15%. І підштовхувати зростання цін будуть: економічна криза, політична плутанина і коливання курсу.
Ці оцінки співпали з вчорашніми оцінками Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР), які пояснювали погіршення прогнозів падіння ВВП України в 2009 р. "Економіка України особливо важко переживає наслідки кризи ... Перспективи швидкого відновлення темпів зростання обмежені слабким зовнішнім і внутрішнім попитом", - вважає провідний економіст ЄБРР Олександр Пивоварський.
Проте, з досвіду попередніх опитувань, негатив не завжди виправданий. Це видно і в цьому дослідженні. Тільки 20% компаній очікують погіршення свого стану і стільки ж чекають покращення. Серед факторів, які можуть зашкодити покращенню стану компанії, опитані назвали зростання цін на сировину і матеріали, а також на енергоносії. До хіт-параду входять і очікування подальшої девальвації гривні.
Для порівняння, нинішній стан як негативний оцінюють 27,8% опитаних, а як позитивний - тільки 9%. Таким чином, позитив щодо власного майбутнього зростає. "Значно зменшились очікування курсової стабільності. Частина респондентів, які очікують збереження курсу гривні до долара США, зменшилася до 16,5% проти 40,3% у другому кварталі", - наголошується в дослідженні.
Ослаблення гривні очікують 79,8% підприємств. Причому негативно налаштованих компаній багато і серед малого, і серед великого бізнесу. Як і у випадку з населенням, це не просто припущення. За відгуками банкірів, багато клієнтів вже давно заклали в бізнес-плани на наступний рік курс 10-12 грн. / $ 1. А це означає, що достатньо незначного приводу, щоб на готівковому і безготівковому ринках оновився ажіотаж і спекуляції.
Сергій Лямець
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас