Емісію призупинено — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Емісію призупинено

Казна та Політика
2901
10 млрд. грн., відповідно до закону про фінансування підготовки до Євро-2012, поки не будуть надруковані. На наступний день після публікації документа стало відомо, що він оскаржений в Конституційному суді відразу за кількома запитами. Чи вдасться затримати емісію, яка може піти на фінансування виборів, вирішить голова Нацбанку.
У Нацбанку кажуть, що зараз законом про фінансування підготовки до Євро-2012 займається Конституційний суд. "З розмови з Володимиром Семеновичем (Стельмахом) я зрозумів, що відносно цього закону існує подання до Конституційного суду. Якщо КС вирішить, то ми виконаємо рішення. Але це буде першою емісією цього року - вона призведе до відповідних наслідків", - сказав керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький.
"Є відповідне подання на оскарження закону в Конституційному суді. У прийнятому законі є колізія із законом про Нацбанк в частині бюджету НБУ", - зазначив директор департаменту зовнішньоекономічних зв'язків Нацбанку Сергій Круглик. Це означає, що Нацбанк наполягає на простому факті - в законі сказано, що 10 млрд. грн. потрібно взяти з його прибутку, а реально запланований прибуток складає 600 млн. грн. в 2009 р. і 3,5 млрд. грн. - В 2010 р. Ці показники 10 вересня затверджені Радою Нацбанку, який уповноважений робити подібні кошториси. А отже, будь-яке стягнення з НБУ більшої суми є примусом до емісії, а емісія на фінансування бюджету заборонена.
У серпні президент Віктор Ющенко допускав, що може попросити КС визнати неконституційним закон про фінансування Євро-2012 за рахунок емісії. Джерело в Секретаріаті президента підтвердив, що закон оскаржений. "Не тільки ми оскаржили. Чи вдасться реально затримати емісію коштів до кінця року, дуже сильно залежить від позиції самого Володимира Стельмаха", - підкреслив він.
Основна претензія до закону полягає в тому, що реально гроші підуть не на фінансування підготовки до Євро-2012, а на фінансування виборчих кампаній двох політичних сил, які провели документ через Верховну Раду, - БЮТ і Партії регіонів.
"Попереджаємо про зростання інфляції і обвал гривні в разі подолання вето. Основною метою є намір двох найбільших фракцій парламенту - БЮТ і Партії регіонів - розподілити кошти між собою", - заявляв раніше заступник голови Секретаріату президента Ігор Попов.
Гроші повинні пройти через закритий розподіл постановою уряду. За інформацією деяких депутатів, які саме об'єкти ввійдуть до списку, визначено ще влітку на закритій нараді БЮТ і Партії регіонів. У неофіційних коментарях багато експертів підтверджували, що ці гроші підуть на вибори.
15 жовтня це побічно підтвердило джерело в уряді. "Україні не потрібно до кінця року 10 млрд. грн. На фінансування програми Євро-2012, які б у результаті емісійного втручання зірвали фінансову стабільність в країні, стабільність гривні", - сказав віце-прем'єр Іван Васюник в день публікації закону.
Він зазначив, що до кінця року для фінансування підготовки країни до проведення фіналу чемпіонату необхідно 2 млрд. грн. І ці гроші можна отримати за рахунок "реалістичної неемісійної схеми фінансування". Віце-прем'єр нагадав, що подібна схема вже відпрацьована, і перші 380 млн. грн. для цього були отримані після першого аукціону з продажу спецвипуску ОВДП із прибутковістю 20% річних. Нагадаємо, 1 липня Верховна Рада затвердила закон, яким зобов'язала НБУ надрукувати 10 млрд. грн. "За" проголосували 373 депутати - Партія регіонів, БЮТ, комуністи і Блок Литвина. Документ був прийнятий за прискореною процедурою - всього за день до голосування його представили Андрій Кожем'якін (БЮТ) і Борис Колесников (ПР).
За законопроектом гроші підуть на підготовку до Євро-2012 - будівництво та ремонт автодоріг, мостів та метрополітену в Дніпропетровську, Донецьку, Києві та Харкові. Однак напрями фінансування в бюджеті не прописані. Конкретний перелік об'єктів і виділені на них суми буде затверджувати Кабмін за погодженням з двома парламентськими комітетами - з питань бюджету та з питань фінансів і банківської діяльності.
Законом передбачається збільшення доходів держбюджету на 2,6% - до 245,515 млрд. грн., витрат - на 2,4%, до 273,977 млрд. грн. Протягом трьох днів з дня набуття ним чинності Нацбанк повинен перерахувати до держбюджету не менше 3,4 млрд. грн., Ще 3,4 млрд. грн. - До 20 жовтня, і 3 млрд. грн. - До 10 грудня.
3 серпня Віктор Ющенко ветував закон. Проте 21 серпня на позачерговому засіданні парламент подолав вето. 4 вересня президент повторно ветував закон, оскільки його текст відрізнявся від прийнятого 1 липня. Проте Рада вважає, що закон має силу. 14 жовтня голова Верховної Ради Володимир Литвин підписав закон і доручив опублікувати його в газеті "Голос України".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас