"Ъ": Нацбанк дійшов до межі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Нацбанк дійшов до межі

Кредит&Депозит
15614
Нацбанк повернув обмеження ставок зовнішніх кредитів банків, скасовані в минулому році в розпал кризи, зобов'язавши кредитні установи отримувати позики на термін до року не дорожче ніж під 9%, до трьох років - 10%, а довгочасні - 11%. Таким чином НБУ намагається допомогти банкам, які пролонгують позики, яким кредитори нав'язують високі відсотки. Самі банкіри кажуть, що не можуть залучати за кордоном настільки дешеві кредити, а тому виступають проти нової постанови НБУ.
Як повідомило джерело в правлінні Нацбанку, ввечері 15 жовтня правління НБУ прийняло постанову, якою обмежило вартість закордонних запозичень банків. Для коротких залучень встановлена максимальна прибутковість на рівні 9% річних, від року до трьох років - 10%, більше трьох років - 11%. Аналогічні обмеження діяли до 27 жовтня 2008 року, але рік тому НБУ скасував їх через "загострення ситуації на міжнародних ринках", щоб дозволити банкам для виконання своїх попередніх зобов'язань домовлятися про синдиковані та субординовані кредити на будь-яких умовах. Зараз існує єдине обмеження на залучення кредитів на термін до року - вони повинні бути не дорожче 11%.
Банкіри не розуміють, навіщо регулятор повернув обмеження, які не збігаються з реальними ринковими ставками. "Досить подивитися на прибутковість євробондів України на вторинному ринку, які торгуються під 11%, а комерційним банкам при виході потрібно збільшувати премію до цієї ставки", - зазначив директор казначейства одного з найбільших банків, уточнивши, що для першої десятки українських банків вартість позик не може бути нижчою від 12%, для другої - 19%, третьої - 20-25%, а іншим банкам не варто розраховувати на зовнішні залучення навіть у 2010 році. "До стабільності ринку ще далеко, але в наступному році можливі короткі залучення до трьох місяців, потім - більше, - говорить банкір .- Якщо є корпоративні позичальники, готові брати під 20%, то навіщо обмежувати банк?"
До того ж банки зайняті рефінансуванням старих боргів, а не нарощуванням нових. "Хіба криза закінчилася і з'явилася можливість залучити гроші за кордоном на нормальних ринкових умовах? Відбуваються угоди - це лише реструктуризація", - обурюється начальник відділу оптових операцій казначейства одного з найбільших банків. У НБУ запевняють, що постанова прийнята для здешевлення таких позик. "До нас зверталися кілька банків, яким кредитори при реструктуризації визначали ціну позики в 12-18% річних, що дуже дорого, - зазначив чиновник НБУ .- Маючи таку постанову, будь-який банк зможе апелювати і просити знизити ставку кредиту". Але не всі банкіри задоволені рішенням регулятора.
Директор казначейства одного з найбільших банків повідомив про підготовку подання до Мін'юсту прохання про повернення Нацбанку його постанови: "Постанова тільки пішла на підпис до Мін'юсту, і, думаю, ми досягнемо того, щоб її не підписали, як було з постановою НБУ про обмеження на валютні операції ".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас