В кризи починаються критичні дні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В кризи починаються критичні дні

Казна та Політика
4494
Українська промисловість поступово виходить з кризи - у вересні темпи падіння промислового виробництва виявилися найменшими з початку року - 18,4%, а темпи падіння за дев'ять місяців скоротилися до 28,4%, повідомив Держкомстат.
Незважаючи на зменшення виробництва в металургії, позитивний тренд задали хімічна галузь і машинобудування. До кінця року темпи падіння зменшаться до 21%, що означає початок тривалого відновлення економіки, впевнені експерти.
У вересні спад обсягів промислового виробництва в Україні склав лише 18,4% (до рівня вересня 2008 року), що на 4,9 відсоткових пункти краще показника серпня, повідомив у п'ятницю Держкомстат. А одна з галузей вперше з початку кризи показала зростання до аналогічного місяця минулого року - виробництво коксу і нафтопереробка збільшилися на 6,4%.
Стрімке зниження темпів спаду викликане низькою базою порівняння. Промислове виробництво вперше скоротилася в серпні 2008 року - на 0,5%, вже у вересні темпи падіння прискорилися до 4,5%, а в жовтні досягли 19,8%. Збереження нинішніх темпів виробництва дозволить Держкомстату тільки за рахунок цього фактора зафіксувати приріст за підсумками жовтня.
Враховуючи статистичний ефект, економісти радять звертати увагу на динаміку виробництва до показника попереднього місяця. У порівнянні з серпнем промислове виробництво минулого місяця зросло на 1,9%. Позитивна динаміка зафіксована у всіх галузях, за винятком добувної промисловості (-0,5%) і металургії (-7,1%).
Спад в металургії до показників попередніх місяців триває вже другий місяць поспіль: якщо в серпні металопродукції виробили лише на 0,3% менше, то у вересні - вже на 7,1%. "Спад викликаний зниженням світового попиту і падінням цін на плаский прокат і арматуру", - говорить заступник голови правління ММК ім. Ілліча Сергій Матвієнков.
За його словами, без продовження дії програм підтримки розвиненими країнами внутрішнього виробництва ситуація в металургії буде такою ж, як наприкінці минулого року. "Склади переповнені, а кількість заявок на світових ринках значно перевищує попит. У будь-якому випадку спад буде тривати ще кілька місяців", - упевнений Матвієнков.
Інша ситуація в машинобудуванні. Якщо в серпні обсяги виробництва знизилися на 7,3% в порівнянні з липнем, то у вересні зросли на 16,1%. Темпи спаду до вересня знизилися на 4,2 п. п., до 45,6%. "Бізнес відчуває закінчення кризи і починає реалізацію давніх планів, - зазначає власник Новокраматорського машинобудівного заводу Георгій Скудар .- Зростання обсягів виробництва фіксується на всіх заводах, і всі чекають, що він буде тривалим. У 2010 році ми повинні вийти на докризовий рівень виробництва в грошовому результаті ".
Незначне поліпшення відбулося в харчовій (+2,1%), хімічній і нафтохімічній (5,5%) галузях. "Курсові коливання збільшили попит на наш карбамід. Однак у цілому ситуація безрадісна - на український ринок зайшла дешевша російська селітра", - говорить голова правління Сєверодонецького об'єднання "Азот" Валентин Казаков. Промисловість демонструє вихід з кризи, стверджують економісти. "Показники вересня вказують на поступове поліпшення ситуації у промисловості. Якщо металургія відновилася в середині року, і зараз відбувається невелика корекція, пов'язана з посиленням конкуренції на азійських ринках збуту, то з даних вересня видно, що з кризи поступово виходять інші галузі, в першу чергу - машинобудування ", - підкреслює аналітик ІК" Ренесанс Капітал Україна "Анастасія Головач.
За дев'ять місяців кумулятивні темпи спаду в промисловості зменшилися до 28,4%. За підсумками року падіння складе лише 21%, говорить аналітик ІК Astrum Investment Management Олексій Блінов.
Динаміка роботи галузей промисловості в 2009 році*, %
* на аналогічний місяць 2008 року
Джерело: Держкомстат
Юрій Панченко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас