Парламент Молдавії призначить нову дату президентських виборів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламент Молдавії призначить нову дату президентських виборів

Казна та Політика
166
Вибори Президента Молдавії, намічені на 23 жовтня 2009 р., не відбудуться, повідомив журналістам у Кишиневі голова спеціальної комісії з проведення виборів на посаду президента Молдавії Іон Плешка.
Він відзначив, що процедура виборів глави молдавської держави відкладається, оскільки у відведеним законом термін - до 24 годин 17 жовтня, було зареєстровано лише одиного кандидата на посаду президента, а вибори глави молдавської держави можуть відбутися, якщо в них буде брати участь не менш двох кандидатів. Це передбачає ухвала Конституційного суду Молдавії, а також міжнародна практика.
Як відзначив Плешка, комісія представить парламенту звіт, у якому констатує, що вибори не можуть відбутися, і вищий законодавчий орган країни визначить нову дату виборів президента Молдавії. При цьому на адресу Конституційного суду Молдавії буде направлено запит для роз'яснення подальшої процедури обрання глави держави.
Раніше повідомлялося, що лідер Демократичної партії Молдавії, екс-спікер парламенту Маріан Лупу виявився єдиним зареєстрованим кандидатом на посаду президента республіки, вибори якого в парламенті були призначені на 23 жовтня 2009 р.
Нагадаємо, колишній президент Молдавії Володимир Воронін подав у відставку 11 вересня. У той же день парламент оголосив посаду президента вакантною і призначив голову парламенту Міхая Гімпу тимчасово виконуючим обов'язки глави держави.
Відповідно до молдавської Конституції, президент країни обирається парламентом таємним голосуванням. Главою держави може бути обраний громадянин, що має право обиратися, який досяг 40-літнього віку, який проживав або проживає на території Молдавії не менше десяти років і який володіє державною мовою. Для обрання президентом кандидату на цю посаду необхідно набрати три п'яті голосів обраних депутатів (61 з 101). Зараз у правлячої коаліції - 53 депутатських мандата, а в Партії комуністів - 48.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас