У США почав роботу "зарплатний цар" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У США почав роботу "зарплатний цар"

Казна та Політика
1208
Головний виконавчий директор Bank of America Кенет Люіс, який піде у відставку 31 грудня 2009 року, не отримає виплат в 2009 році, пише Washington Post. За умовами угоди, що обговорюється з урядом США, від нього вимагається повернення банку приблизно 1 млн доларів.
Особливий чиновник адміністрації президента - "зарплатний цар" Кенет Фейнберг висловив пропозицію про те, аби Люісу не виплачували ні зарплату, ні бонуси за 2009 рік. Голова банку погодився із цією пропозицією, оскільки "не на користь Bank of America сперечатись з "зарплатним царем", заявив офіційний представник банку Роберт Стіклер.
Кеннет Люіс, річна базова зарплата якого складає 1,5 млн доларів, повинен буде повернути близько1 млн доларів вже отриманих цього року грошей, зазначається в повідомленні.
В кінці жовтня Фейнберг повинен опублікувати правила, за якими виплачуватимуться зарплати керівництву семи компаній, що отримали велику державну допомогц під час минулої кризи. Окрім Bank of America це AIG, General Motors, GMAC Financial Services, Chrysler, Chrysler Financial і Citigroup.
Однак не варто очікувати, що він попросить всіх чільників цих компаній відмовитися від отримання грошей, наголошується в статті. Рішення відносно Люіса обумовлене тим, що він залишає банк і має право на здобуття істотної грошової виплати, заявило газеті джерело. В кінці минулого року CEO Bank of America отримав у вигляді різних компенсаційних виплат 64 млн доларів. У тому числі 53 млн доларів пенсійних виплат і відкладених компенсацій в розмірі близько 11 млн доларів. А "зарплатний цар" не має влади над пенсійним пакетом, хоча і може винести консультативний висновок про його доцільність.
Пока переговори Фейнберга з Bank of America є попередніми, за словами джерела, оскільки обговорюється, чи має "зарплатний цар" повноваження на те, аби пропонувати Люісу повернути отриману зарплату.
Кеннету Люісу, який пропрацював на посаді гендиректора Bank of America 8 років, ставлять в провину те, що, розвиваючи компанію, він зробив ставку на США якраз перед тим, як в країні почалася фінансова криза, писала газета Financial Times. Держоргани США, включаючи Комісію із цінних паперів і бірж і прокуратуру Нью-Йорка, почали декілька розслідувань відносно Люіса і Bank of America після того, як банк поглинув Merrill Lynch в кінці минулого року. Офіційно банк заявляє, що відставка не пов'язана з розслідуваннями і судовими розглядами. Раніше Комісія з цінних паперів США (SEC) повідомляла, що банк буде оштрафований на 33 млн доларів за те, що обдурив інвесторів.
Скандал з обманом інвесторів розпочався ще в початку року. Bank of America під час поглинання Merrill Lynch обіцяв не виплачувати менеджерам цього банку премій за підсумками 2008 року, проте заплатив керівництву банку, що поглинався, 5,8 млрд доларів бонусів. SEC визнала, що таким чином Bank of America обдурив інвесторів, адже сума премій була істотною. У результаті банк погодився заплатити штраф, визначений SEC.
Bank of America, що зіткнувся з серйозними проблемами через фінансову кризу в США і світі, був виділений один з найбільших держкредитів в США - 45 млрд доларів. І він далеко не єдиний із великих банків і компаній, кого підтримала держава. Але це не стримало зарплатні і бонусні апетити мендежерів.
Керівники найбільших компаній отримували останніми роками набагато більше за 500 тыс долари на рік, підраховувала International Herald Tribune. Так, головний виконавчий директор Bank of America Кенет Люіс заробив в 2007 році більше 20 млн доларів, з яких 5,75 млн доларів склали заробітна плата і бонуси. Голова Citigroup Вікрам Пандіт, який обійнявна цю посаду в грудні 2007 року, отримав в тому ж році 3,1 млн доларів. Правда на початку цього року топ-менедежер Citigroup заявив, що працюватиме за 1 долар на рік, поки банк не повернеться до прибутковості. Прикладу свого колеги Люіс не збирався слідувати.
Дохід головного виконавчого директора General Motors Ріка Вагонера склав в 2007 році 14,4 млн доларів, правда, значна частина суми була виплачена в акціях і опціонах. Грошима Вагонер отримав 1,6 млн доларів.
За даними Institute for Policy Studies (IPS), середній CEO банку отримав в 430 разів більше, ніж рядовий робітник. При цьому сумарні виплати перших 5 топ-менеджерів в 20 банках за останніх 3 роки склали 3,2 млрд доларів: по 1,2 млрд доларів в 2006 і 2007 рр. і 800 млн доларів в 2008 році. Середній компенсаційний пакет глав таких банків, як Bank of America Corp. і Wells Fargo & Co., у 2008 році складав 13,8 млн доларів. З 2006 по 2008 рік п'ять кращих топ-менеджерів в 20 банках, на які припав основний обсяг держдопомоги, отримали по 32 млн доларів кожен як особистої компенсації.
Розрив цього року може збільшитися ще більше. Компанії з Уолл-стріт можуть виплатити своїм менеджерам рекордні 140 млрд доларів, не дивлячись на спроби регуляторів контролювати систему оплати праці фінансистів. Зростають фондові майданчики, а разом з ними і прибутки банків. До того ж банки не хочуть втрачати своїх кращих топ-менеджерів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас