Ринок акцій РФ завершив тиждень на мінорній ноті через продаж на слабкому звіті BofA, в лідерах відката банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій РФ завершив тиждень на мінорній ноті через продаж на слабкому звіті BofA, в лідерах відката банки

Фондовий ринок
104
Ринок акцій РФ завершив тиждень на мінорній ноті: основні індекси просіли на 1,8% через продажі, спровоковані слабким звітом Bank of America (BOFA), а також на тлі корекції нафти після зльоту напередодні.
За підсумками торгів в п'ятницю індекс ММВБ опустився до 1317,07 пункти (-1,83%), індекс РТС - до 1408,68 пунктів (-1,79%), ціни основних "фішок" знизилися на біржах на 0,8-5,6%.
Фьючерс на індекс РТС знизився до базового активу на 14,5 пунктів, що говорить про помірно негативні очікування гравців.
За тиждень індекс РТС зріс на 2,7%, індекс ММВБ - на 0,7%.
Лідерами відкату в п'ятницю виступили банківські акції: Ощадбанк Росії (РТС: SBER) (-3,9% на ФБ ММВБ і -5,4% у РТС), ВТБ (РТС: VTBR) (-5,1% і -5,6% відповідно).
Також подешевшали акції "Газпрому" (РТС: GAZP) (-2,3% на ФБ ММВБ), "Лукойлу" (РТС: LKOH) (-0,8%), "Норникеля" (РТС: GMKN) (-3,1%), "Роснефти" (РТС: ROSN) (-1,3%), "Газпром нефти" (РТС: SIBN) (-2,1%), "Сургутнефтегаза" (РТС: SNGS) (-1,4%), "Татнефти" (РТС: TATN) (-2,7%).
Зросли акції "Ростелекома" (РТС: RTKM) (+15,4%), також подорожчали папери "Полюс Золото" (РТС: PLZL) (+1,9%).
Найменших втрат серед "нафтянки" зазнали папери "Транснефти" (-0,4% "префи"), підтримку яким надав непоганий звіт компанії по МСФО, що вийшов напередодні за перше півріччя (чистий прибуток виріс на 23%).
Європейські індекси в п'ятницю пішли в "мінус" (індекс FTSE впав на 0,8%), також зниження спостерігалось на початку торгів в США (індекс S&P 500 до 18:45 втратив 1,3%).
Інвесторів не надихнули звіти Bank of America і General Electric за третій квартал, а також економічна статистика.
Найбільший банк США Bank of America зафіксував чистий збиток за підсумками третього кварталу у розмірі $1 млрд, або $0,26 на акцію (очікувався збиток у розмірі $0,12 на акцію), виручка банку склала $26,04 млрд (очікувалося $27,65 млрд).
Прибуток General Electric від операцій, що продовжуються, в третьому кварталі 2009 року знизився на 51% - до $2,5 млрд, або 22 центів з розрахунку на акцію, виручка скоротилася на 20% і склала $37,8 млрд (експерти чекали прибуток на рівні 20 центів на акцію і виручку у розмірі $39,66 млрд).
Крім того, обсяг чистих вкладень нерезидентів в американські активи в серпні виявився трохи нижчим за очікування аналітиків (приплив інвестицій склав $28,6 млрд при прогнозах $30 млрд)., а індекс Мічигану довіри споживачів в США виявився гіршим за прогнози (індекс в жовтні знизився до 69,4 пункту з 73,5 пункту місяцем раніше, очікувалося зниження до 73,3 пунктів).
Загальний негатив розбавили сильні дані з промвиробництва у США: у вересні показник виріс на 0,7% при прогнозах зростання лише на 0,2%, а в серпні промвиробництво збільшилося на 1,2%, а не на 0,8%, як було оголошено раніше.
Нафта пішла в "мінус" після зльоту напередодні на тлі несподіваного скорочення комерційних запасів бензину і завантаження НПЗ в США. Товарні запаси бензину минулого тижня впали на 5,23 млн барелів (на 2,4%) і склали 209,159 млн барелів.
Грудневий ф'ючерс на нафту марки WTI до 18:45 МСЬК в п'ятницю коштував $77,77 за барель (-0,4%), листопадовий ф'ючерс напередодні злетів на $2,4 (1,4%).
Як зазначає начальник аналітичного управління ІФ "Олма" Володимир Детінич, під'їм на ринку акцій змінився корекцією на новинах із США.
"Якщо днем раніше на звітність Goldman Sachs, яка була краща за очікування, учасники ринку відреагували фіксацією прибутку, то після слабкої звітності Bank of America гравці отримали привід для скорочення позицій на ринках акцій. Проте ближче до вечора знайшлися приводи для відновлення позицій - дані з промвиробництва в США виявилися кращими за прогнози", - констатує він.
"Індекс ММВБ на минулому тижні знов відновив річне максимальне значення, досягнувши позначки 1382 пунктів. Очевидно, індекс ММВБ знов влаштувався в бічному діапазоні. Цього разу він обмежується відмітками 1310-1370 пунктів. Вказані рівні будуть актуальними і наступного тижня. При пробитті нижнього кордону зниження може продовжитися до позначки 1250 пунктів. Вихід з боковика вгору має на увазі зростання індексу в район 1400-1450 пунктів, але цей варіант виглядає менш вірогідним з технічної точки зору", - вважає аналітик компанії "Атон" Наталя Вигодіна.
На наступному тижні вийдуть два найбільш важливих звіти в Штатах: в середу і четвер опублікують свої фінансові результати за третій квартал 2009 року Wells Fargo і Morgan Stanley, відзначила аналітик.
На думку аналітика ІФК "Алемар" Василя Конузіна, на тлі високих цін на нафту і долара, що ослабнув, вітчизняні індекси консолідуватимуться на досягнутих рівнях за рахунок підтримки в "нафтянці", де можна виділити "Транснефть", що непогано відзвітувала за півріччя (РТС: TRNF) .
Новина про передачу в "Інтер РАО ЄЕС" (РТС: IRAO) всіх акцій генеруючих компаній, що залишилися в держави після ліквідації РАО "ЄЕС Росії", перекреслила негатив від анонсованого призупинення торгів акціями "Інтер РАО" і потенційно може призвести до кратного зростання капіталізації компанії, зазначає аналітик.
Як вважає аналітик ВТБ 24 (РТС: GUTB) Станіслав Клещев, не дивлячись на локальні корекції акцій, потенціал для продовження зростання зберігається як на світових майданчиках, так і на російському ринку акцій, "тому ми продовжуємо дивитися вгору, роблячи ставку в першу чергу на акції сировинних компаній - "нафтянку", металургію і виробників мінеральних добрив".
Що стосується акцій "Інтер РАО", то з точки зору збільшення якої-небудь додаткової вартості для акціонерів від пропонованої операції все не так однозначно, вважає аналітик. Річ у тому, що компанія стане власником міноритарних пакетів акцій генеруючих компаній, які будуть не більше ніж фінансовою інвестицією. Таким чином, станеться перетворення "Інтер РАО" в свого роду фонд інвестицій в електрогенерацію. Крім того, вартість холдингової структури, як правило, має значний дисконт до суми вартостей активів, що належать їй, що також не на користь акціонерам "Інтер РАО". Спекулятивний потенціал зростання в цих паперах обмежений рівнем 4 копійки, на максимумі в п'ятницю ми вже були вельми близько до нього. Крім того, при спекуляціях з акціями "Інтер РАО" необхідно пам'ятати, що в другій декаді листопада біржові торги ними на ММВБ будуть зупинені для їх конвертації в акції з меншим номіналом, відзначає Клещев.
Фондові індекси США завершили торги в четвер на нових рекордах за останній рік услід за зростанням котирувань акцій компаній нафтового сектора, що компенсував зниження вартості паперів банків.
Крім того, аналітики Morgan Stanley почали аналіз акцій нафтопереробних компаній США, заявивши, що вони чекають їх подорожчання в поточному році. Експерти рекомендували купувати папери Sunoco Inc., що викликало зліт їх вартості на 10% - це максимальний підйом за десять місяців.
Водночас котирування акцій банків опустилися 15 жовтня після публікації звітності банків Goldman Sachs і Citigroup, що розчарувала деяких інвесторів. Крім того, експерти пояснюють це падіння тим, що інвестори фіксують прибуток після істотного підвищення фінансового сектора в попередній день.
Вартість акцій Goldman Sachs знизилася на 1,9%, не дивлячись на те, що фінансові показники перевершили прогнози ринку. Чистий прибуток банку в третьому фін кварталі склав $3,19 млрд, або $5,25 на акцію, виручка - $12,37 млрд. Аналітики в середньому прогнозували їх на рівні $4,18 на акцію і $10,98 млрд.
папери Citigroup подешевшали за день на 5%. Банк отримав чистий прибуток у розмірі $101 млн за підсумками третього кварталу 2009 року, проте з розрахунку на акцію зафіксував чистий збиток в 27 центів на акцію. Протягом третього кварталу Citigroup завершив оголошений раніше обмін акцій. Це дозволило йому зафіксувати дохід після сплати податків у розмірі $851 млн, проте скоротило обсяг коштів, виплачуваних власникам звичайних акцій, на $3,1 млрд. У зв'язку з цим за підсумками кварталу банк зафіксував чистий збиток з розрахунку на акцію.
В "другому ешелоні" на ФБ ММВБ в п'ятницю лідерами зростання виступили акції "Інтер РАО ЄЕС" (+8,4%), "Магнитогорского металургического комбината" (РТС: MAGN) (+5,8%), "МРСК Холдинг" (+4,5%), "Волгателекома" (РТС: NNSI) (+3,9%).
Акції "Інтер РАО" на початку торгів в п'ятницю піднімалися майже на 30% (до 0,0384 крб.) на новинах про вірогідне здобуття всіх акції генкомпаній, що залишилися в держави після завершення реформи РАО "ЄЕС Росії", у тому числі що знаходяться на балансі "Федеральної мережевої компанії" ("ФСЬК ЄЕС") (РТС: FEES) і "РусГидро" (РТС: HYDR), які оцінюються в $3,3 млрд.
Подешевшали папери ОГК-5 (РТС: OGKE) (-5,7%), "Группы компаній ПИК" (РТС: PIKK) (-5,7%), ОГК-3 (РТС: OGKC) (-5,2%), банку "Возрождение" (РТС: VZRZ) (-4,9%), ТГК-1 (РТС: TGKA) (-4,4%).
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС за день склав $10,4 млн, в секції RTS Standard обіг досяг $633,733 млн, на ФБ ММВБ об'єм операцій перевищив 80,9 млрд рублів (лідери - звичайні акції Сбербанку - 26,683 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас