Польща задумала приватизацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польща задумала приватизацію

Фондовий ринок
262
Влада Польщі збирається продати держпакети акцій в найбільших підприємствах країни і отримати до кінця 2010 р. 37 млрд злотих ($10 млрд.)
Польська влада готова продати приватним інвесторам акції, що належать державі акції у фінансових, енергетичних, гірничодобувних і телекомунікаційних компаніях, аби профінансувати дефіцит державного бюджету, який в 2010 р. може подвоїтися і скласти близько 52,2 млрд. злотих ($17,7 млрд.). Сума, яку розраховує отримати уряд від продажу державних акцій становить близько 10% ринкової вартості активів, що торгуються на Варшавській біржі.
Серед акцій - пакети у вугільній компанії Lubelski Wegiel Bogdanka, виробнику електроенергії PGE, страховика PZU і PKO Bank Polski. Всі ці підприємства є найбільшими в своїх секторах. Акції Lubelski Wegiel Bogdanka злетіли на 58% з часу IPO в червні. PGE 12 жовтня заявила, що має намір зібрати 5 млрд. злотих ($1,7 млрд.) протягом двох тижнів в ході найбільшого цього року IPO в Європі.
Акції також можуть продати під час біржових торгів. Найбільший банк Польщі PKO Bank Polski продає цього місяця нові акції на суму 5,1 млрд. злотих, аби профінансувати своє розширення. Найбільший страховик Польщі компанія PZU може виставити на продаж долю своїх акцій наступного року. Оператор мобільного зв'язку Polkomtel, який контролюється двома державними компаніями, також розглядає можливість IPO, тоді як ці акціонери можуть виставити на продаж 46% акцій компанії.
Індекс Варшавської біржі WIG20 в 2009 р. збільшився лише на 24%, значно відстаючи від звідного індексу ринків MSCI Emerging Markets, що розвиваються (67%). "Такі великі пропозиції на біржі можуть призвести до відтоку фондів з ринку і вплинути на розміщення інших активів. Варшавській біржі буде нелегко зрівнятись в доходах з іншими ринками", - говорить Ева Радковська-Светон, менеджер компанії ING PTE, яка керує другим найбільшим пенсійним фондом Польщі з активами в $14,3 млрд.
Експерт не виключає, що продажі можуть викликати "тимчасовий шок з боку інвесторів". За її словами, уряд відчуватиме тиск відносно вартості акцій, що виставляються на продаж, і їх відповідності попиту, тоді як інвестори вимагатимуть знижок в розмірі від 10% до 20%, залежно від галузі. Серед державних активів, що продаються, Радковська-Светон називає особливо привабливою для інвесторів енергетику, оскільки потенційне зростання акцій генеруючих компаній представляє інтерес для польських пенсійних фондів, які отримають можливість розширити свої портфелі активів, а в майбутньому і добре запрацювати.
Економіст банку PKO Bank Polski Лукаш Тарнава зазначає, що польські енергетичні компанії цікаві таким європейським галузевим гігантам, як німецька RWE. При цьому економіст сумнівається, що уряду Польщі вдасться отримати в ході продажу державних пакетів акцій заплановані $10 млрд. "Я не думаю, що від продажу можна отримати більше $6-7 млрд.",- вважає Тарнава.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас