Гривня повертається? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривня повертається?

Валюта
5440
Після піка, досягнутого наприкінці серпня - початку вересня, курс американської валюти в Україні поступово знижується. Незважаючи на невеликий злет на початку жовтня, долар продовжує дешевшати.
Ще 14 жовтня на міжбанківських торгах американську валюту оцінювали в діапазоні 8,2085-8,2320 гривні за долар. Наступного дня, 15 жовтня, курс на міжбанку знизився в середньому на 9-10 копійок - до 8,1170-8,1350 гривні за долар. 16 жовтня зниження продовжилося: торги відкрилися в коридорі 8,1025-8,1240 за долар, і буквально за пару годин курс упав ще на кілька копійок - до 8,0870-8,1130 гривні за долар.
Слідом за міжбанком міняються ціни в обмінних пунктах. У п'ятницю, 16 жовтня, курс покупки готівкового долара знизився на 4,73 копійки і досягся 8,0814 гривні, курс продажу впав на 2,90 копійки до позначки 8,2215 гривні. Стежачи за зміцненням гривні на міжбанківських торгах, Національний банк теж підвищив курс національної валюти на 1,8 копійки до 7,98 гривні за долар.
У порівнянні з літнім ажіотажем, інтерес населення до валюти помітно охолов. Якщо в серпні українці купили 2,18 мільярда американських доларів, то у вересні - лише 1,88 мільярда. Зниження попиту на готівкову валюту у вересні в порівнянні із серпнем склало 13,8%. Фахівці вважають, що в жовтні населення купить валюти ще менше - близько 1 мільярда доларів.
Чому вниз?
Чому після декількох місяців падіння гривня почала потроху повертати свої втрати? Експерти називають кілька причин.
По-перше, на ринку виникла нестача саме національної валюти, потреба в якій виявилася більшою, ніж в доларах. Справа в тому, що Нацбанк наприкінці вересня активно вилучав українські гроші з ринку, продаючи комерційним банкам свої депозитні сертифікати. На кінець вересня сума продажів досягла 72, 5 мільярди гривень. При цьому на ринок у вигляді рефінансування від регулятора повернулося лише 59,5 мільярди гривень. У такий спосіб НБУ посадив комбанки на "гривневу дієту".
По-друге, на початку жовтня ослабнули традиційні очікування, пов'язані із щомісячною оплатою "Нафтогазом" імпортного газу. Для розрахунків за блакитне палива НАКу потрібні досить великі суми валюти, і з цієї причини курс долара до кінця кожного місяця починає рости.
Однак у перших числах жовтня з'явилася інформація про те, що проблем з оплатою близько 400 мільйонів доларів за вересневий імпорт "Нафтогаз" немає. "Промінвестбанк" планує продати на ринку 500 мільйонів доларів свого додаткового капіталу, а НАК висловив бажання цю валюту купити. У такому випадку "Нафтогаз" зменшує надлишок валюти, проданої "Промінвестбанком", а заявка НАКу на покупку доларів не створює традиційних девальваційних очікувань на ринку.
По-третє, компанії й банки чекаючи кінця місяця і кварталу почали менше купувати валюту. Компаніям потрібна була гривня, щоб заплатити податки. Банки з іноземним капіталам зобов'язані були за підсумками кварталу виконати вимоги НБУ й перевести сформовані під кредити резерви з доларів і євро в гривні, а також збільшити капітал згідно з планами капіталізації. Тому "дочки" іноземних банків продають валюту, отриману від материнських структур, на ринку.
Одночасно знижується обсяг валютних кредитів: нові не видаються, старі переводяться в гривню. " У такий спосіб тиск на ринок з боку позичальників, яким необхідна валюта для погашення кредитів, суттєво знизилося", - цитує "Газета по-київськи" Олексія Козирєва, директора казначейства банку "Хрещатик". Крім того, Національний банк не припиняє практику пільгових валютних аукціонів для позичальників-фізосіб.
Тому що зростання курсу долара змінилося падінням, перестали притримувати валюту й експортери - тепер це стало просто невигідним.
По-четверте, ситуація в Україні повторює світовий тренд. На світових ринках курс долара до євро опустився до мінімального показника за 14 місяців і продовжує рух униз. Журнал Time прогнозує подальше зниження курсу американської валюти, яка "фактично перетворилася на інструмент для валютної спекуляції". На думку оглядачів Time, "тепер більш доцільно відходити від долара і вкладати гроші в більш прибуткові валюти".
Тенденція збережеться недовго
До кінця місяця вартість долара на українському ринку буде й далі знижуватися, але до початку листопада може статися новий курсовий стрибок, вважають експерти.
На кінець жовтня - початок грудня прийдуть великі валютні виплати за зовнішніми позиками корпорацій і банків. Повернення закордонних кредитів негативно позначається на платіжному балансі України. Його дефіцит у серпні склав 2,618 мільярда доларів. Іншими словами, валюти з країни йде набагато більше, ніж приходить. На валютному ринку виникає дефіцит, зростаючий попит може підштовхнути курс долара нагору.
Втім, НБУ має можливість гасити ажіотаж за допомогою своїх резервів і грошей МВФ. Золотовалютні запаси Національного банку на кінець вересня досягли 17,8 мільярда доларів, а згідно з угодою з МВФ Нацбанк може щомісяця викидати на ринок близько 970 мільйонів доларів.
З іншого боку, повільне зниження курсу гривні буде заохочувати українських експортерів і скорочувати обсяг імпорту, що дозволить вирівняти платіжний баланс країни. У такій ситуації Нацбанку слід плавно девальвувати національну валюту, вважає голова групи радників керівника НБУ Валерій Литвицький.
До кінця жовтня долар буде поступово здавати свої позиції, однак під кінець року можливо незначне зміцнення курсу американської валюти.
Сергій Пасюта
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас