ЄБРР: Резервів України буде достатньо для утримання стабільності ситуації при затримці траншу МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄБРР: Резервів України буде достатньо для утримання стабільності ситуації при затримці траншу МВФ

Казна та Політика
444
Україна має в своєму розпорядженні достатні резерви, для того, щоб зберегти стабільність ситуації при затримці надання чергового траншу від Міжнародного валютного фонду (МВФ), вважає провідний економіст Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) Олександр Пивоварський.
"Якщо це станеться, то макроекономічні ризики зростуть на якийсь період. З іншого боку ми не вважаємо, що це кардинально вплине на ситуацію в наступні декілька місяців, оскільки в Нацбанку України є ще досить значні резерви і існують важелі стабілізації системи", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".
"Ми не вважаємо, що в цьому буде якась трагедія. Але це може відтягнути на триваліший період повернення довіри до економіки і стабілізаційних процесів в Україні", - додав експерт.
Як повідомлялося, восени 2008 року МВФ прийняв рішення про виділення Україні кредиту stand-by в розмірі близько $17 млрд. За минулий час Україна вже отримала три транші на загальну суму майже $11 млрд. Четвертий транш в розмірі понад $3 млрд заплановано на листопад, проте деякі з експертів висловлювали сумніви щодо його надання через порушення Києвом низки зобов'язань, узятих в рамках співпраці з Фондом.
Пивоварський підкреслив, що програма співпраці з МВФ є для України організуючим документом на кризовий період, оскільки передбачає багато оздоровчих ініціатив і реформи, які допоможуть поліпшити ситуацію в українській економіці і фінансовому секторі.
"Більш важливе для України реальне здійснення реформ, аби повернутися до зростання і стабілізувати фіскальну систему", - пояснив провідний економіст ЄБРР.
За його словами, повноцінна реалізація програми з МВФ допоможе повернути довіру інвесторів до країни.
Говорячи про макроекономічні прогнози ЄБРР, Пивоварський зазначив, що значне погіршення очікувань із зростання української економіки пов'язане з масштабнішим, ніж очікувалося, падінням ВВП країни в першому кварталі поточного року.
Як повідомлялося, ЄБРР на поточному тижні заявив про погіршення прогнозу падіння ВВП України в 2009 році до 14% з 10% і про поліпшення економічної динаміки країни в 2010 році до 3% з 0%.
Провідний економіст ЄБРР зазначив, що прогноз зростання ВВП в 2010 році багато в чому пов'язаний із сприятливою базою порівняння.
"Ми не чекаємо значного підйому, тому що не бачимо зовнішніх чинників, які можуть сильно стимулювати. Попит на український експорт не буде сильно зростати протягом наступного року. Внутрішній попит також мало стимулюватиметься: фінансова система не в змозі розширити фінансування економіки", - сказав Пивоварський.
При цьому він зазначив, що вплив уряду на розширення внутрішнього попиту буде обмежений в 2010 році, оскільки вже відбулося значне зростання державного боргу.
"Монетизація держборгу може призвести до інфляції і ще більшого ущільнення банківських балансів. Тобто, банки в ще меншій мірі фінансуватимуть кредитування", - додав він.
За його словами, в 2009 році інфляція в Україні очікується на рівні близько 16%, а в 2010 - близько 10%.
Експерт також розповів про ризики подальшої девальвації гривні. Послаблення гривні призведе до погіршення якості кредитного портфеля банків і до його формального збільшення, що зажадає додаткового нарощування капіталу фінустанов: це створить додаткові складнощі для банків.
При цьому, на його думку, іноземні банки доки активно не нарощуватимуть вкладів до своїх українських "дочок", обмежившись лише їх підтримкою на рівні, що склався. Серед іншого, іноземні банки орієнтуватиметься на підсумки виборів президента в Україні.
Говорячи про перспективи платіжного балансу, Пивоварський зазначив, що він відчуватиме тиск, але в меншому розмірі, ніж в поточному році: багато що залежатиме від довіри зовнішніх і внутрішніх інвесторів до гривні і від бюджетної і монетарної політики влади.
Експерт також пояснив, що перспектива фінансового рахунку багато в чому залежатиме від здатності влади створити умови для збільшення вкладень нерезидентів в українську економіку, тоді як поточного рахунку - від цін на енергоносії, які купує Україна.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас