На порозі корекції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На порозі корекції

Валюта
1261
Інвестиційні ідеї: 1. Відкрити золотий депозит строком не менш ніж на рік. 2. Під час чергового зниження курсу долара купити валюту й покласти її на депозит. 3. Продавати акції якомога швидше: у листопаді–грудні на фондовому ринку можлива корекція.
Ралі must go on
У вересні, з початком нового сезону ділової активності український фондовий ринок продемонстрував неймовірне зростання. За місяць індекс ПФТС додав 17,9% (у серпні + 10,9%), індекс UX - 16,28% (+10,27%). Зростання індексів з початку року по 1 жовтня становило 83,26% і 79,72% відповідно. Причому, якщо влітку 2009-го основним драйвером були позитивні новини з-за кордону (зі США та Європи), то тепер український фондовий ринок зростає швидше за інерцією, ніж через потік позитивних новин. За останній тиждень вересня ключові американські індекси акцій втратили в середньому 0,4%, європейські знизилися на 0,1–0,7%, оскільки США опублікували шокуючі дані про безробіття: 9,8% працездатного населення, або 15,14 млн осіб не мають роботи - рекорд за останні 26 років. Однак українські індекси ПФТС та UX у цей час продовжили зростання: +9,11% і +8,73% (до 553,29 пункту і 1365,24 пункту відповідно) за останній тиждень вересня.
На думку аналітиків, вересневий рух угору українського фондового ринку пояснюється тим, що іноземні інвестори намагалися надолужити згаяне. У липні-серпні зростання індексів могло бути більшим, але нерезидентів зупиняли валютні ризики, у вересні ж курс гривні стабілізувався й навіть дещо знизився. При цьому у вересні дорожчали практично всі папери. Акції Мотор Січі зросли в ціні на 36,5%, Сумського НВО ім. Фрунзе - на 50% (обидві компанії розпочали виконання замовлень за довгостроковими контрактами, що позитивно позначилося на котируваннях їхніх паперів). На 37,5% подорожчали акції Авдіївського коксохіму (компанія "Метінвест", що володіє коксохімом, почала поставляти вугілля зі своєї американської шахти на українське підприємство). Підвищилися в ціні акції металургійних компаній: Криворіжсталі на 15%, ММК ім. Ілліча - на 68%, Єнакіївського метзаводу - на 44%. Причому, на думку аналітиків, до кінця року вартість цінних паперів гірничо-металургійного комплексу навряд чи знизиться: акції українських металургів недооцінені порівняно з російськими аналогами (попри те, що наші компанії подорожчали з початку року на 100–200%).
У вересні інвестори скуповували навіть акції фінустанов, хоча нині ці папери вважаються сміттєвими. Інтерес до банківських акцій аналітик IK Phoenix Capital Андрій Нестерук пояснює спекулятивним попитом: ціни розганяють спеціально. А тому найближчим часом можлива корекція вартості банківських ЦП. Фондові експерти вважають, що в жовтні українські біржові індекси зростатимуть надалі: багато американських компаній опублікують фінзвітність за підсумками ІІІ кварталу, при цьому результати очікуються вищі за прогнозні. Це приведе до зростання західних ринків. Тому вже в жовтні індекс UX може сягнути 1500 пунктів, а індикатор ПФТС - 600 пунктів. Однак у листопаді можлива корекція: після зростання ринку інвестори фіксуватимуть прибуток, а для цього потрібно продати папери (зараз більшість гравців інвестують на короткий проміжок часу - від місяця до півроку).
Фонди підросли
У вересні відкриті інвестиційні фонди принесли своїм вкладникам 5,45% прибутку (майже вдвічі більше, ніж у серпні - 2,45%). За даними Української асоціації інвестиційного бізнесу, у вересні з 28 фондів збитковими виявилися чотири (максимальні збитки - 6,49% - зафіксував "ПІО ГЛОБАЛ - Фонд збалансований оптимальний"). До трійки лідерів за дохідністю увійшли фонди, більша частина коштів яких вкладена в акції: "Ярослав Мудрий - фонд акцій" КУА "Універ Менеджмент" (+13,15%), "КІНТО-Еквіті" УК "КІНТО" (+15,59%) і "Достаток" КУА "АРТ-Капітал Менеджмент" (+16,48%).
Деякі ПІФи у вересні навіть залучили нових клієнтів: приплив коштів у найприбутковіші відкриті фонди становив
3 млн грн (щоправда, приблизно стільки само грошей витекло зі збиткових ПІФів). Аналітики вважають, що цього й наступного року деякі лідери ринку зміцнять свої позиції за рахунок відходу найбільш збиткових гравців. Однак поява нових фондів навряд чи можлива: для західних інвесторів український ринок спільних інвестицій непривабливий (вигідніше вкладати в акції, що швидко зростають), а українці поки що побоюються довіряти гроші фондам.
Валютна гойдалка
У вересні офіційний курс гривні впав (до 8,01 UAH/USD), щоправда, він так і не зрівнявся з готівковим і міжбанківським курсами. Середній курс купівлі долара на готівковому ринку зменшився з 8,44 UAH/USD до 8,25 UAH/USD (-2,3%), продажу - з 8,51 UAH/USD до 8,38 UAH/USD (-1,6%). У Нацбанку впевнені, що зміцненню готівкової гривні сприяли валютні аукціони НБУ: у вересні на підтримку фізосіб-позичальників було продано $240 млн, CHF3 млн та EUR1,1 млн; ще $287,3 млн регулятор витратив на аукціонах із продажу валюти банкам.
А банкіри вересневу ревальвацію гривні пов’язують зі збільшенням наприкінці місяця кількості продавців валюти. На ринку опинилися валютні застави учасників аукціону з продажу Одеського припортового заводу. Крім того, кінець кварталу - розрахунковий період, коли банкам доводиться продавати валюту, щоб виконати нормативи регулятора щодо відкритої валютної позиції, а експортерам необхідно перерахувати квартальні податкові платежі до бюджету. Крім того, за даними НБУ, у вересні знизився попит на валюту на готівковому ринку: середньоденні обсяги чистого попиту на іноземну валюту зменшилися в 1,6 разу порівняно з серпнем.
Утім, уже в перші дні жовтня курс гривні відновив падіння - до 8,4–8,45 UAH/USD на міжбанку і до 8,45–8,5 UAH/USD на готівковому ринку.
Однак до кінця року девальвація нацвалюти триватиме: фундаментальних причин для зміцнення гривні немає (зростання експорту чи припливу іноземних інвестицій). Не передбачається й гострої необхідності учасників ринку спішно продати всю свою валюту.
Принада для вкладника
У вересні ставки за гривневими депозитами підвищилися на 0,2–0,5 п.п. За місяць, за даними компанії "Простобанк Консалтинг", дохідність найпопулярніших серед населення депозитів (у національній валюті строком на три і шість місяців) зросла з 18,98% до 19,12% і з 19,25% до 19,44% відповідно. Середня річна ставка за тижневими депозитами збільшилася з 14,88% до 14,97%. Максимальний дохід за гривневими депозитами нині сягає 26%.
Не виключено, що підвищення ставок викликане новиною про те, що українцям загрожує чергова законодавча заборона на дострокове зняття депозитів (такий крок міг би спровокувати нову хвилю відпливу коштів з банків). При цьому ситуація в банківському секторі залишається нестабільною: у вересні НБУ ввів тимчасових адміністраторів в Іпобанк і Східно-Європейський банк. А рекапіталізовані банк "Київ" і Родовід Банк звернулися до уряду по докапіталізацію (1,5 млрд грн і 1 млрд грн відповідно).
На таких новинах деякі фінустанови не лише підвищили ставки за депозитами, а й почали маркетингові акції: у вересні серед вкладників розігрувалася квартири, золоті злитки та закордонні вояжі.
Золоті гори
На західних ринках за підсумками вересня золото подорожчало на 5,9%, що стало рекордним приростом вартості дорогоцінного металу з травня цього року. При цьому ціна на золото сягнула півторарічного максимуму - $1024,28. В Україні дорогоцінний метал теж подорожчав: офіційний курс Нацбанку підвищився на 4,68%, готівковий - на 5,3%. При цьому ставки за золотими депозитами залишилися незмінними: щонайбільше 6% річних.
Західні аналітики не виключають, що в жовтні золото продовжить зростання. Deutsche Bank, наприклад, поліпшив прогноз вартості золота на 2010 рік, оскільки ослаблення курсу долара (до євро) і прискорення темпів інфляції у США підвищать привабливість дорогоцінних металів як засобів хеджування інвестиційних ризиків. На думку німецьких аналітиків, вартість золота у 2010-му може зрости до $1150 за унцію, середньорічна ціна становитиме $1000 за унцію.
В Україні золото в найближчі кілька місяців дорожчатиме й надалі, цьому сприятиме не так зростання цін на дорогоцінні метали за кордоном, як девальвація нацвалюти (практично все золото, що продається в Україні, закуповується за кордоном за долари).
Спонукання попиту
У вересні ціни на нерухомість (в інвалюті) практично не змінилися. Протягом усього вересня середня вартість квартир у Києві, за даними Спілки фахівців з нерухомості України, коливалася на рівні 2000 $/кв. м. При цьому, за даними аналітичного центру АН "Park Lane", у вересні кількість угод купівлі-продажу об’єктів на вторинному ринку нерухомості Києва збільшилася на 15,5% порівняно з серпнем.
Ріелтори підтверджують, що угод справді побільшало за рахунок припливу покупців на ринок нерухомості: восени проявився відкладений попит (багато потенційних покупців чекали цінового дна). Втім, до купівельного буму на ринку нерухомості ще далеко, а тому зростання цін найближчим часом не передбачається: за прогнозами аналітиків, до грудня ціни коливатимуться в межах плюс/мінус 0,5–1% від нинішнього рівня.
Вікторія Руденко
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас