"Ъ": Набрав чинності закон про фінансування Євро-2012 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Набрав чинності закон про фінансування Євро-2012

Казна та Політика
588
Вчора набрав чинності закон №1608-VI, що зобов'язав Нацбанк перерахувати до держбюджету в поточному році перевищення доходів над витратами в розмірі не менше 9,8 млрд грн. Ці кошти, що зараховуються в спецфонд, мають піти на фінансування "Державної цільової програми підготовки і проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року по футболу". Планується будівництво доріг, мостів (на міст в Києві - 650 млн грн.), метрополітенів в Дніпропетровську (не претендує на проведення матчів), Донецьку, Києві та Харкові.
Президент Віктор Ющенко двічі ветував закон, але депутати не визнали легітимності другого вето, і 13 жовтня голова Верховної ради Володимир Литвин підписав його. Згідно з документом, центробанк мусить перерахувати до держбюджету не менше 3,4 млрд грн. прибутку за I півріччя протягом трьох днів з дня набрання чинності закону, ще 3,4 млрд грн. прибутку за III квартал до 20 жовтня. Решта 3 млрд грн. повинні надійти до 10 грудня. Таким чином, до вечора понеділка 19 жовтня Нацбанк має отримати 6,4 млрд грн. прибутку.
Ще на 1 вересня прибуток центробанку складав всього 672 млн грн. Глава ради НБУ Петро Порошенко пояснював таку низьку суму 60-процентним резервуванням під кредити на $1,1 млрд, виданих уряду в 1993-1996 роках. За вересень центробанк нічого не заробив.
"Цифра така ж. Прибуток за підсумками року складе 600 млн грн., - повідомив директор департаменту зовнішньоекономічних відносин НБУ Сергій Круглик. Цього року настає виплата кредитів уряду. Але навряд чи він виплатить ці кошти до 31 грудня, а інших джерел отримання прибутку нема". Чи зможе НБУ виплатити 9,8 млрд грн., пан Круглик сказати не зміг. За словами виконавчого директора НБУ з банківського регулювання і нагляду Василя Пасічника, прийняття рішення про перерахування коштів до держбюджету залежатиме від позиції глави центробанку Володимира Стельмаха.
Якщо Нацбанку не вистачить прибутку, станеться емісія. "Нацбанк завжди перераховує прибуток, перерахує і зараз. У НБУ може не бути доходів, але він може припинити формувати резерви, або ж надійдуть виплати по відсотках, - сподівається член ради Нацбанку Валерій Геєц. Якщо прибутку в такому розмірі у банку не буде, він просто здійснить цільове фінансування уряду".
Втім, як виявилось, для підготовки до Євро-2012 не вимагається такої великої суми. "Україні не потрібні фінансові фантоми. Не потрібно до кінця року на фінансування програми Євро-2012 10 млрд грн., які в результаті емісійного втручання зірвали б фінансову стабільність в країні та стабільність гривні", - заявив віце-прем'єр Іван Васюник, який займається підготовкою до чемпіонату. За його словами, до кінця року для Євро-2012 знадобиться всього 2 млрд грн. З них 395 млн грн. вже отримано Мінфіном від продажу на аукціонах 6 і 13 жовтня цільових облігацій внутрішньої державної позики.
З обліком поточного прибутку на Євро-2012 необхідно 1 млрд грн.: цю суму можна отримати за рахунок або продажі облігацій, або емісії НБУ. Валютна політика Нацбанку дозволить утримати курс гривні навіть при емісії 1-2 млрд грн., неофіційно заявляють банкіри. "Коли здійснюється емісія, яка потім не повернеться в економіку, це погано. А якщо ці кошти будуть направлені на будівництво, вони навряд чи спровокують інфляцію", - вважає перший заступник голови правління одного з крупних банків.
Олена Губар
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас