Експерт: Долар падає через "Нафтогаз" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Долар падає через "Нафтогаз"

Валюта
14838
Стрибок курсу долара на міжбанківському валютному ринку сьогодні, 15 жовтня, стався через намір "Нафтогазу України" переглянути план закупівлі газу на жовтень-грудень 2009 р.
Про це заявив економіст компанії Astrum Investment Management Олексій Блінов.
"Сьогодні сильний стрибок курсу стався через новину, яку багато хто не помітив, а вона мала великий вплив: це була заява "Нафтогазу" про те, що в IV кварталі він перегляне план закупівлі газу. Якщо раніше він планував купити 14 млрд кубометрів газу, і це коштувало б 2,9 млрд доларів, то тепер він планує купити 7-8 млрд кубометрів за 1,4-1,7 млрд", - нагадав експерт.
За його словами, в такому разі станеться зменшення імпорту і відтік валюти, а оскільки "Нафтогаз" безпосередньо працює з НБУ, в НБУ з'являються ресурси для того, щоб виходити на валютний ринок з майже забутими на сьогодні інтервенціями.
Відносно зниження курсу долара на поточному тижні, Блінов повідомив, що причиною цього є наближення терміну сплати податків - 20-е число, і частина коштів, які знаходяться у валюті, переводиться в гривню, що створює попит на валютному ринку.
Блінов також назвав глобальні чинники, що впливають на курс долара.
"По-перше, на початку місяця поновилось питання продажу валюти Промінвестбанком. Він збільшив капітал на 4 млрд грн., і така сума має вплив над валютним ринком, і продаж навіть малої частини створить перекіс", - заявив економіст. За його словами, ПІБ останнім часом підміняє НБУ як стабілізатор валютного курсу.
Крім того, Блінов зазначив, що на курс долара вплинув і значно зменшений в порівнянні з минулими місяцями платіж за газ - на початку жовтня Україна заплатила менше 400 млн доларів. Також, повідомив Блінов, є чинник і глобальніший - скорочення гривневої ліквідності банків, зокрема, кореспондентські рахунки скоротилися до 14 млрд грн.
В цілому експерт зазначив, що кожна з цих подій може послужити спусковим гачком до девальвації, і повідомив, що Astrum залишається "гривнепесимістом".
"Нам треба пережити декілька місяців передвиборної кампанії з негативним інформаційним фоном, який створюватиме несприятливий фон для ринку", - заявив він. Крім того, за його словами, політика НБУ у бік ревальвації також не безмежна, адже зміцнюючи курс гривні надмірно, можна завдати шкоди економіці, завдавши шкоди експортерам.
Блінов припускає, що в разі падіння курсу долара нижче 8 грн, НБУ може змінити свою політику і перемкнутися на підтримку іноземної валюти.
За матеріалами:
Astrum
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас