Moody’s: Росія здатна справитися з тягарем умовних зобов'язань — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody’s: Росія здатна справитися з тягарем умовних зобов'язань

Казна та Політика
191
Рейтинг Росії "Baa1" і його "стабільний" прогноз відображають фінансову стійкість уряду країни, зокрема невисоке навантаження на держфінанси у зв'язку з обслуговуванням боргу і наявність крупних резервів іноземної валюти, сказано в щорічній доповіді по Росії міжнародного рейтингового агентства Moody's.
З іншого боку, нейтралізуючий вплив на ці чинники надають помірний рівень економічної стабільності й низька інституційна стійкість.
"Ми вважаємо, що уряд володіє "високою" фінансовою стійкістю, проте треба зважати на те, що якщо в найближчій перспективі ціни на сировинні товари істотно не зростуть, резерви іноземної валюти скорочуватимуться, і уряд відновить міжнародні запозичення в значному обсязі", - відзначає старший віце-президент агентства Moody's і автор щорічної доповіді групи аналізу суверенних ризиків, присвяченого Росії, Джонатан Шиффер.
В четвер Moody's опублікували два нові звіти, присвячені Росії. У них наголошується, зокрема, що російський уряд сформував резерви для підтримки економіки країни і зниження тиску на держфінанси у зв'язку з умовними зобов'язаннями.
"Крупномасштабне фінансування банківської системи і великий обсяг заборгованості квазідержавних компаній в умовах розростання глобальної кризи підсилили цей тиск, - відзначає Шиффер. - Але навіть за найсприятливішого розвитку подій Російська Федерація, вочевидь, буде здатна забезпечити виконання цих зобов'язань".
За словами експерта, навіть якщо уряд буде змушений повністю прийняти на баланс зовнішній борг квазідержавних компаній на рівні середини 2009 року, загальний держборг відносно ВВП зросте з 6% до 18%, а відносно загальних доходів - з 15% до 61% (виходячи з даних за 2008 рік). Тим часом середній прогноз цих показників для країн з рейтингами категорії "Baa" на кінець 2009 року складає 34% і 155% відповідно, причому без врахування їхніх умовних зобов'язань.
В цілому оцінка економічної гнучкості країни відображає середній рівень доходу на душу населення в поєднанні з дуже крупною економікою, яка, проте, потребує диверсифікації.
"Потенціал для диверсифікації російської економіки з переорієнтацією з експорту сировини на високотехнологічні виробництва і сферу послуг - при правильно виробленій політиці - різко знизився під впливом глобальної кризи, принаймні, в середньостроковій перспективі", - відзначив Шиффер.
Глобальна криза також підтвердила правильність висновку рейтингового агентства про низьку інституційну стійкість Росії, яка виражається в неефективному управлінні й низькому рівні забезпечення верховенства права.
"На самому початку глобальної кризи Росія проявила непослідовність в своїй макроекономічній політиці, а постійно присутній ризик втрати довіри до валюти і банківської системи серед населення був і залишається стримуючим чинником, який уряд мусить враховувати при розробці економічної політики", - вважає Шиффер.
В той же час він відзначає, що низький борг і крупні резерви іноземної валюти продовжують служити досить надійною гарантією того, що різке зниження кредитного рейтингу Росії в результаті якихось політичних, економічних або фінансових потрясінь відносно малоймовірне.
"Але тепер очевидно, що в майбутньому обсяг державних резервів іноземної валюти скоротиться, - додає експерт. - Поки що рано говорити про масштаби і темпи такого скорочення, але вже сьогодні Російська Федерація має менше прав на помилку при розробці своєї бюджетної та грошово-кредитної політики".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас