Безкоштовні держакти не встигають видавати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Безкоштовні держакти не встигають видавати

Нерухомість
821
Таких паперів отримали всього 0,5% від тих, котрі звернулися із заявами про їх видачу - всього 841 особа. Про це офіційно заявили в Держкомітеті з земельних ресурсів. Чиновники влаштували догану регіональним підрозділам відомства, частина з керівників філій навіть звільнили. Проте, за словами експертів, такі методи навряд чи прискорять процес.
За повідомленням Держкомзему, за даними електронного реєстру, станом на 10 жовтня зареєстровано 164 тис. заяв громадян на безкоштовну видачу держактів на право власності на землю, а видано лише 841 держакт. "Результати невтішні, цифри мізерні", - заявив глава Держкомзему Олег Кулініч. Він додав, що в більшості головних управлінь Держкомзему робота з безкоштовного оформлення і видачі держактів на право власності на землю ведеться неефективно. І звернув увагу на другу половину жовтня і листопад, коли кількість заяв від громадян збільшиться: "Чи готові будуть регіональні філії до оперативнішої чи напруженішої роботи?"
Після невтішної статистики в Держкомземі полетіли шапки. За незадовільну роботу звільнені начальники миколаївської регіональної філії Центру державного земельного кадастру (ДЗК), севастопольської міської філії та начальники управлінь Держкомзему в Новокаховському, Новотроїцькому, Великоалександрівському, Цюрупинському і Нововоронцовському районах Херсонської області. Декілька чиновників отримали суворі догани. При цьому останнім глава Держкомзему дав рознарядку - 10 днів для покращення ситуації з виконанням програми.
Як писали "ЭИ", постановою №844 від 5 серпня 2009 р. уряд заборонив брати гроші за оформлення і видачу держактів на землю, надавати додаткові й супутні послуги з розробки документації по землеустрою, а також здійснювати будь-які інші платежі, зокрема, внески до благочинних та інших фондів. Кошти на цю програму мають виділятися із стабфонду. В середині вересня постановою №951 Кабмін зменшив саму суму коштів, що виділялися на програму, до 507,785 млн. грн. з 5,954 млрд. грн. При цьому Держкомзем підтвердив реалістичність введення спрощеної процедури видачі громадянам актів на землю, згідно з якою до кінця поточного року планується завершити видачу держактів під будівництво і обслуговування житлового будинку і споруд, під індивідуальне селянське господарство в межах населеного пункту і садівництво.
"Причин, чому програма погано працює, може бути дуже багато - від ненадання всіх документів і до банального браку бланків. Потрібно враховувати, що видача держакту - це не підписання і реєстрація одного паперу, видачі передує збір документів, проведення землевпорядних робіт і оформлення їх результатів, виконання певних адміністративних процедур. І коли на все це нашаровується слабка виконавча дисципліна і незацікавленість рядових співробітників, чекати позитивних результатів в короткі терміни не варто", - пояснив адвокат, партнер юридичної фірми "Ільяшев і Партнери" Максим Копейчиков.
Варто нагадати, що реальні виконавці програми з видачі держактів вже не раз заявляли, що часу до кінця року на її виконання - видачу документів для 6 млн. осіб - замало. Головна проблема полягає в тому, що велика частина документів не завжди відповідає реально існуючим ділянкам. А на повторну перевірку меж такої землі потрібно буде більше часу, ніж залишилося до кінця року. Проте в Кабміні такі заяви вже називали "саботажем". Отже, можна припустити, що за тих, що залишилися 2,5 місяці в земельному відомстві буде ще багато звільнень, а чиновники продовжать роздавати нездійсненні завдання.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас