КНР буде закривати металургійні заводи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

КНР буде закривати металургійні заводи

Казна та Політика
843
Раніше очікувалось скорочення 14,1%, проте проблема надлишкових потужностей нікуди не поділась. Китай, найбільший споживач і виробник сталі в світі, до кінця року оголосить про плани із скорочення старих заводів.
Світова асоціація виробників сталі (World Steel Association, WSA) під щорічної конференції в Пекіні оприлюднила покращений прогноз попиту на світовому ринку сталі. "Значне поліпшення сталося унаслідок сильного зростання вжитку сталі в Китаї", - заявив генеральний директор асоціації Ян Крістмас, зазначивши, що ознаки поліпшення ситуації з'явилися в другій половині 2009 р. Експерти асоціації прогнозують, що в 2010 р. світовий вжиток сталі збільшиться на 9,2%, до 1,206 млрд т.
Голова економічного комітету Світової асоціації виробників сталі Даніель Новегіл стверджує, що глобальне відновлення попиту на сталь виявилося сильнішим, ніж прогнозувалося в квітні 2009 р. економіки, що розвиваються, покажуть падіння на 17% в 2009 р. і зростання на 12% в 2010 р. Видимий вжиток сталі в розвинених економіках скоротиться в 2009 р. на 34%, з відновленням на 15% в 2010 р.", - повідомив пан Новегіл. За його словами, асоціація прогнозує, що світовий вжиток сталі знов почне зростати в 2010 р., але це зростання буде помірним. "Як і в докризовий період, так і в найближчому майбутньому економіки країн, що розвиваються, і особливо Китаю, будуть основним драйвером світового попиту на сталь", - говорить Новегіл.
Покращення ситуації на світовому ринку сталі констатують і банківські аналітики. Директор відділу сировинних деривативів французького банку Societe Generale Себастьян Кастеллі вважає, що виробництво сталі в світі відчутно відновитися вже на початку 2010 р. на тлі поліпшення ситуації в глобальній економіці. "Ціни зараз піднімаються із дна", - заявив пан Кастеллі. Раніше фахівці німецького Deutsche Bank прогнозували, що в 2009 р. вжиток сталі в світі може зменшитися на 17% на тлі поглиблення нинішньої світової кризи.
Основним споживачем сталі в світі є Китай, доля якого в загальносвітовому обсязі вжитку сталі цього року складе 47,7%. При цьому завдяки державній програмі підтримки економіки Китай є також найбільшим виробником, виробляючи більше сталі, ніж Японія, США і Росія разом узяті. Досі високий попит на сталь в Китаї був вигідний не лише китайським, але і іноземним виробникам сталі. Проте Світова асоціація виробників сталі прогнозує, що в 2010 р. зростання попиту на сталь в Китаї сповільниться. У 2009 р. видимий вжиток сталі в країні збільшиться на 18,8% - до 526 млн. т. Проте в 2010 р. попит на сталь в Китаї складе лише 5%, тоді як у всьому світі цей показник досягне 13%.
Світові виробники сталі стурбовані тим, що в разі падіння попиту на сталь в Китаї надлишки китайської сталі заполонять світовий ринок, знижуючи ціни і доходи галузі. "За інформацією CISA (Китайській асоціації чавуну і сталі), в Китаї очікується зниження внутрішнього попиту і посилення умов здобуття кредитів", - заявив глава найбільшого в світі виробника сталі Arcelor Mittal Лакшмі Міттал під час конференції. Про те, що в Китаї пропозиція вже зараз починає перевищувати попит, свідчить зниження цін на сталь деякими китайськими виробниками. Так, найбільший виробник сталі Baosteel оголосив про здешевлення (починаючи з листопада) найважливіших видів своєї продукції.
Втім, уряд Китаю вже розробляє плани із скорочення зайвих потужностей в сталевій галузі, намагаючись обмежити надвиробництво, заявив Ден Цилінь, голова CISA і глава Wuhan Iron & Steel Group (третього за значенням виробника сталі в КНР). Ці плани включають закриття низки застарілих виробництв, інтенсифікацію злиття, а також скорочення кількості імпортерів залізняку. Конкретні плани, за його словами, можуть з'явитися вже до кінця цього року.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас