Строразове падіння — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Строразове падіння

1851
Внутрішній попит на продукцію будівельного сортаменту впав у кілька разів, але вітчизняні металурги не в змозі задовольнити і ці занижені потреби.
Будівельний ринок не лише сам просів мало не найглибше за інші в Україні, але і потягнув за собою суміжні ринки. "Обсяг будівництва повернувся до показників 2006 р., а в порівнянні з результатами 2008 р. в 2009 р. його падіння складе не менше 50%. Після небувалого зростання 2007-2008 рр. це зниження є досить різким", - говорить Роман Желтянніков, провідний інженер виробничого відділу ВАТ "Укрстальконструкція".
Втім, забудовники житлових і комерційних будівель упевнені, що досягли "дна" і падати далі їм вже нікуди. Проте є і куди більш песимістичні оцінки будівельних реалій. За прогнозом Миколи Толмачова, генерального директора компанії "ТММ", обсяги будівництва в 2009 р. скоротяться в 3-5 разів в порівнянні з торішніми.
Природно, попит на металопрокат для потреб українських архітекторів в подібних умовах не може зберегтися на рівні минулого року. "За результатами 9 місяців 2009 р. попит на металопродукцію будівельного сортаменту впав на 40-50% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Навіть істотне зниження цін на нього не посприяло зростанню попиту", - розповідає пан Желтянніков.
Зазначимо, що вартість металопродукції будівельного призначення за станом на кінець вересня 2009 р. впала в середньому на 15-30% (у гривневому еквіваленті), в порівнянні з вереснем 2008 р., а в порівнянні із серединою серпня 2008 р., коли на ринку були найвищі ціни на металопрокат будівельного сортаменту, - і на всі 40%. За даними компанії "УГМК", за січень - серпень 2009 р. внутрішній вжиток арматури в країні скоротився на 61%, до 327,7 тис.т; балки - на 70%, до 25,1 тис.т; кутника і швелера - на 56%, до 101,9 тис.т і 86,3 тис.т відповідно.
Така ж ситуація і в регіонах. "На харківському ринку металопопиту спостерігається зниження обсягів продажів в середньому в 2-3 рази. Падіння попиту на "будівельний" металопрокат обумовлене низкою чинників, основні з яких - відсутність кредитів і скорочення будівельної галузі регіону, - говорить Сергій Бочаров, керівник відділу продажів "Труби і металопрокат" ТОВ "РТК Трейд". – За нашими розрахунками, попит на металопродукцію будівельного сортаменту пожвавиться лише навесні наступного року". Деякі будівельники відкладають можливе пожвавлення будівельного сектора, а відповідно, і попиту на метал сортаменту буд, до другої половини 2010 р. (див. "Будівельник - про пожвавлення" на стр.58).
Пожвавлення
Втім, певне пожвавлення на ринку можна було помітити на початку осені, що було обумовлене, правда, зовсім не зростанням активності і платоспроможності кінцевих споживачів. "У серпні-вересні 2009 р. попит на ринку пожвавився зважаючи на виникнення дефіциту деяких видів прокату будівельного призначення. В основі цього пожвавлення був острах металотрейдерів залишитися без дефіцитних типорозмірів прокату. Реального поліпшення попиту з боку кінцевого споживача не сталося", - характеризує ситуацію Руслан Мажинський, директор з маркетингу ВАТ "УГМК".
"Внаслідок зупинки частини прокатних станів на металургійних заводах на ринку виник дефіцит на катанку і деякі види арматури. Крім того, дефіцит був викликаний тим, що багато продукції вирушає на експорт. Якщо в докризові часи на зовнішні ринки надходило 75-80% виробленого в Україні металу, то зараз, за різними оцінками, 80-85%. Внутрішній ринок "просів" значно сильніше зовнішнього", - говорить пан Бочаров.
Доки цей дефіцит так і не зник. "На складах в трейдерів продукції майже немає, всі постачання йдуть з коліс, - говорить пан Желтянніков. - Якщо торік трейдери здійснювали постачання в кредит, то зараз всі працюють лише на умовах передоплати, причому сповна можливі порушення термінів постачань з боку постачальників. Всі комбінати в першу чергу виконують експортні замовлення, а вже потім заявки внутрішніх споживачів. Навіть крупні торговці отримують лише половину металу, що замовляється, і то деколи з істотною затримкою".
Штучно створивши дефіцит на українському ринку, металурги з кінця літа почали підвищувати відвантажувальні ціни на деякі види металопрокату. За даними ДП "Держзовнішінформ", зростання цін продовжиться і в жовтні. Поки, принаймні, вони продовжують збільшуватися. За останні два тижні вересня арматура подорожчала на 300-500 грн. за 1 т, а катанка - на 350-550 грн. за 1 т. Цікаво, що збільшення металургами відпускних цін спровокувало ажіотажний попит з боку трейдерів, які захотіли завантажити свої склади, поки прокат не подорожчав ще більше. Металурги ж у відповідь на збільшення обсягів замовлень (які не завжди відповідають об'ємам закупівель) підвищили ціни і на інші види "будівельного" прокату. Кутник 25-75 мм і балки №10 і №12 за останніх кілька тижнів подорожчали в середньому на 250 грн. за 1 т, балки №16 і №18 - на 70 грн. за 1 т, швелер - на 180 грн. за 1 т.
Але і за збільшеною ціною арматуру деяких видів (зокрема, діаметром 8-10 мм і 24-32 мм) в Україні вдень з вогнем не знайти. Тому аналітики "Держзовнішінформа" прогнозують на жовтень подальше зростання відпускних цін меткомбінатов на довгомірний прокат, а за ними, на думку експертів, підтягнуться і металотрейдери, які підвищуватимуть свої розцінки і в листопаді.
Тем не менш кінцеві споживачі не втрачають надій на здешевлення металу в осяжному майбутньому, причому добре аргументують ці сподівання.
"В найближчі місяці (до кінця року) можна чекати зниження цін. Вже декілька років поспіль у вересні-жовтні ціни досягають пікового значення, а до кінця року знижуються. Як правило, після того, як експортні квоти вичерпуються, металурги звертають увагу на внутрішній ринок, і дефіцит змінювався достатком металу, що призводить до зниження його вартості. Ми чекаємо, що така ж картина повториться і до кінця 2009 г.", - говорить Роман Желтянніков.
Масовий дефіцит
Дефіцитними восени виявилися не лише арматура з катанкою, але і плоский прокат з покриттям, використовуваний у виробництві профнастилу і деяких монтажних виробів. Річ у тому, що попит на сталь з покриттям в Україні переважно задовольняється за рахунок імпорту (у країні лише один виробник випускає прокат з полімерним покриттям і ще один - оцинкований прокат), обсяги якого значно скоротилися. За даними компанії "УГМК", за 8 місяців 2009 р. ввезення гарячекатаного аркуша зменшилося на 87,5%, холоднокатаного - на 67,8%, оцинкованого - на 51,8% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
За словами Сергія Грищенка, генерального директора компанії "Профсталь", високий курсу долара зробив операції з імпортом для трейдерів нерентабельними. А потужності внутрішніх виробників недостатні для задоволення навіть такого низького попиту, як зараз. При цьому будівельники зазначають, що за можливості замінюють дефіцитну імпортну продукцію українськими аналогами.
"Вітчизняний метал в будь-якому разі дешевше. Навіть якщо в проекті закладений сортамент якихось видів, які не виготовляються в Україні, в більшості випадків його замінюють і адаптують проект до вітчизняних аналогів прокату. У дуже невеликих кількостях інколи застосовують російський метал, якщо проектувальник категорично відмовляється від заміни. У інших випадках придбання імпорту вимагає надто багато додаткових витрат (у тому числі і тимчасових) на транспортування і розмитнення", - розповідає пан Желтянніков.
Споживач - про дефіцит
Сергій Грищенко, генеральний директор компанії "Профсталь":
- Цей рік не можна порівняти з попередніми. Якщо раніше по всіх напрямах виробництва спостерігалося стабільне зростання, то зараз одні напрями збільшились, інші, навпаки, впали. Наприклад, значно скоротились продажі профнастилу у зв'язку з падінням українського будівельного ринку, проте виросли продажі армуючих підсилювачів для пластикових вікон і профілів для гипсокартонных систем за рахунок стабільного попиту роздрібних споживачів.
Зважаючи на деяке пожвавлення на ринку, зараз відчувається дефіцит оцинкованої сталі і прокату з полімерним покриттям. Основні постачання сталі з полімерним покриттям йдуть з-за кордону (Казахстан, Польща, Китай, Індія), а у зв'язку з очікуванням зростання курсу долара всі трейдери, що імпортують цей вигляд прокату, ще влітку поточного року скоротили обсяги закупівель. З оцинкованим прокатом приблизно така ж ситуація. При цьому вартість оцинкованого прокату на зовнішніх ринках в серпні-вересні значно зросла, що зробило покупку цього товару вітчизняного виробництва вигіднішою, а імпорт - нерентабельним.
Зараз "оцинковані" потужності Маріупольського меткомбінату ім. Ілліча (єдиного в країні виробника оцинкованого аркуша) завантажені практично повністю. Думаю, що ситуація найближчими місяцями зміниться. Світові котирування на метал вже почали падати, що дозволить трейдерам збагатити український ринок імпортною сталлю з покриттям. Вважаю, що внутрішні ціни на метал найближчим часом теж зростати не будуть.
Будівельник
... про пожвавлення
Роман Желтянніков, провідний інженер виробничого відділу ВАТ "Укрстальконструкція":
- Очевидно, що осінь 2009 р. - зима 2010 р. будуть дуже важкими для будівельників. Інвестори розуміють, що розраховувати на приплив інвестицій в будівництво найближчим часом складно. Вочевидь, що доки не відродиться кредитний ринок, будівельний бум не почнеться. В той же час складна політична ситуація в країні є додатковим чинником ризику для інвесторів, які притримують проекти до виборів.
Так що реального пожвавлення можна чекати не раніше другої половини 2010 р. Є, звичайно, чинник Євро-2012, будівництво об'єктів для якого може зробити значний вплив на ринок. Але доки реальна робота йде лише з окремих об'єктів, а в загальну тенденцію не переходить. Відповідно, попит на продукцію будівельного сортаменту розвивається як одна із складових будівельного ринку в цілому.
...про обсяги
Микола Толмачов, генеральний директор компанії "ТММ":
- Обсяги будівництва в цілому по ринку в 2009 р. вже зменшилися суттєво і зменшаться ще більше. Різких змін на ринку в найближчий період ми не чекаємо, цінове "дно" вже досягнуте, а на початок 2010 р. ми чекаємо стабілізації цін на нерухомість. При цьому ціна на нерухомість, яка встановилася зараз, знаходиться на межі собівартості виробництва, що робить неможливим розвиток нових проектів.
Крім того, з врахуванням рівня цін, що склався, інвестиційна привабливість багатьох проектів на ринку може бути переглянута. Таким чином, якщо в 2009 р. попит на нерухомість знизився в два рази (ціни в доларовому вираженні вже зменшилися удвічі), то обсяги будівництва зменшаться в 3-5 разів.
Наталя Шевченко
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас