"Надра Банку" не соромно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Надра Банку" не соромно

Валюта
4911
Після того, як минулої середи президент Віктор Ющенко провів зустріч з недобросовісними позичальниками проблемного банку "Надра", а Генеральна прокуратура оголосила колишнього голову правління банку Ігоря Гиленка в розшук, історія з проблемною фінустановою отримала друге дихання.
"Надра Банк", який розмістив в п'ятницю на своєму сайті графік зустрічей робочих груп з недобросовісними позичальниками на цей тиждень, звинуватили в порушенні закону про банківську таємницю, а корпоративний сайт поставив рекорд із відвідуваності за всю історію свого існування - 1,5 млн заходів.
"Надра Банк" пояснив свої дії виключно хорошими намірами і чітким виконанням доручень президента. Впродовж п'яти днів - з 9 по 14 жовтня - в банку планували провести переговори з недобросовісними позичальниками - фізичними особами, загальна заборгованість яких складає 1,5 млрд грн, представниками малого і середнього бізнесу, сума заборгованості яких складає 658 млн грн, і клієнтами корпоративного бізнесу, заборгованість яких складає 6,4 млрд грн.
Причому вже в перший день після розголошення банку удалося провести з позичальниками більше 400 зустрічей, а список тих, що відмовилися співпрацювати був переданий до СБУ і Генпрокуратури.
За офіційною заявою тимчасової адміністрації "Надра Банку", розміщення на сайті графіка зустрічей представників робочих груп з позичальниками і список осіб, яким необхідно звернутися до банку для досягнення компромісу уз погашення простроченої заборгованості, "обумовлено необхідністю виконання своїх зобов'язань перед вкладниками" і "не суперечить ст. 60 ("Банківська таємниця") Закону "Про банки і банківську діяльність". Крім того, НБУ в своєму листі встановив вимогу про розміщення в строк - до 22 жовтня 2009 р.- як на офіційному сайті банку, так в засобах масової інформації відомостей про позичальників, які не врегулювали з тимчасовою адміністрацією питання про погашення заборгованості.
На думку старшого юриста фірми Magisters Оксани Ільченко, оскільки банк дійсно не оприлюднив достатньої інформації для повної ідентифікації клієнта-фізособи (паспортні дані, адреса і ін.), клієнтові, який вважає себе постраждалим, буде важко довести, що банківська таємниця дійсно була розкрита і що були порушені саме його законні права.
Важче із корпоративними клієнтами, яких за станом на 1 жовтня в списку 286, і ідентифікувати їх однозначно труднощів не становить. Причому найбільше обурення з їх боку викликала спроба адміністрації банку згрупувати позичальників по "бізнес-групах" (у списку позичальники позначені як "бізнес-група Іллі Сегаля" (22 компанії), "група "Контініум" Ігоря Єремєєва" (11 компаній) і т.д). Деякі з них заявили про намір звернутися до суду.
Втім, на думку Ільченко, спроби притягнути посадових осіб банку до кримінальної або адміністративної відповідальності, ініціювати вживання регулятором заходів або стягнення компенсації за заподіяну шкоду, особливо в умовах мораторію, що діє, на задоволення вимог кредиторів банку, для більшості оприлюднених позичальників неефективні з точки зору необхідних витрат на ці заходи. "Думаю, що це саме той випадок, коли юрист, в першу чергу, порекомендує позичальникові припинити своє порушення кредитного договору з метою припинення можливого порушення своїх прав банком", - зазначила Ільченко.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас