"Ъ": ДПАУ відновлює єдиний підрозділ по роботі з крупними платниками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": ДПАУ відновлює єдиний підрозділ по роботі з крупними платниками

Казна та Політика
482
Вчора заступник глави ДПАУ Сергій Чекашкін заявив про намір створити в Києві єдиний офіс по роботі з крупними платниками податків замість нинішніх десяти спеціалізованих державних податкових інспекцій (СДПІ), що обслуговують компанії Донецької, Дніпропетровської, Запорізької, Київської, Луганської, Миколаївської, Одеської та Харківської областей, а також Кривого Рогу і Сімферополя. З них можуть залишитися всього два-три регіональні підрозділи.
Ця схема буде передбачена в національному плані поліпшення адміністрування податків, який зараз перебуває на стадії узгодження, сказав пан Чекашкін. Джерело в ДПАУ відзначило, що робота з крупним бізнесом в єдиному офісі допоможе підсилити контроль за компаніями. "Маючи такий центр, податкова система зможе порівнювати показники економічної діяльності і сплати податків різними підприємствами однієї галузі", - пояснив чиновник.
Створення єдиного офісу - рекомендація Міжнародного валютного фонду (МВФ), повідомило Ъ джерело в Мінфіні. Але претензіями МВФ була викликана і ліквідація в кінці травня ідентичного за функціями підрозділу – управління ДПАУ по роботі з крупними платниками. Фахівці МВФ дивувалися, чому платники добровільно працюють із спеціальними інспекціями, а не зобов'язані робити це, як прийнято в світі. Тому до грудня ДПАУ має розробити критерії "крупного платника", щоб автоматично ставити компанії на облік в київському офісі. "Серед критеріїв можуть бути чисельність штату підприємства, частка ринку, оборот. Крім того, я вважаю, що компанія-монополіст, навіть невелика, теж повинна потрапляти в категорію крупного платника", - сказало джерело.
Раніше ДПАУ вже намагалася перейняти досвід Голландії, де працювати в такому офісі престижно і для підприємств, і для контролерів. "Бізнес, наприклад, отримує спрощену систему подачі звітності, але в той же час його жорстко моніторять, а обслуговують кращі з кращих чиновників", - відзначив співрозмовник.
В регіональних інспекціях стверджують, що і зараз крупні платники стають до них на облік, якщо підходять за критеріями, затвердженими ДПАУ два роки тому. "У нас координаційна рада при облдержадміністрації вирішує, кого брати, а кого - ні", - відзначає чиновник СДПІ Донецька. Крупні підприємства групуються за галузевим принципом, і інспектор, що відповідає за сегмент, знає про компанії все - від рівня податкового навантаження до специфіки роботи. "З крупними підприємствами складніше працювати, вони грамотні, у них багато юристів, які навіть з дрібних питань відразу звертаються у суди", - сказав глава прес-служби СДПІ Дніпропетровська Юрій Чайковський.
На думку підприємців, нова централізація ускладнить їм роботу - якщо досі компанії вирішували податкові питання на рівні регіональних інспекцій, то тепер - тільки в Києві. "Якби центральний офіс просто керував роботою регіональних підрозділів, навряд чи б щось змінилося. Але якщо доведеться звітувати в Києві, і наш інспектор буде там, то це створить незручності. Я взагалі не уявляю собі, як ми працюватимемо", - дивується фінансовий директор "Славутич" Carlsberg Group" (на обліку в СДПІ Запоріжжя) Олександр Говядін.
Директор з економіки і фінансів Крюковського вагонобудівного заводу Ігор Манаєнков упевнений, що для налагодження партнерських стосунків з підприємствами ДПАУ необов'язково створювати єдиний офіс - бізнес повинен працювати в однакових умовах, а податківці - в рамках законодавства: "Хай повернуть в законодавче русло відшкодування ПДВ - і офіс буде непотрібен".
Наталія Непряхіна
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас