Ринок сигарет в диму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок сигарет в диму

Казна та Політика
1428
Збільшення податкового навантаження на тютюнову галузь призвело до очікуваних наслідків. Зростання нелегального імпорту в країну, хоч у відносно невеликих в порівнянні з експортом обсягах, стало наслідком цінового дисбалансу з сусідніми країнами, а скорочення виробництва всередині країни, при константі вжитку, свідчить про тінізацію ринку.
Тенденція, очікувана виробниками тютюнових виробів внаслідок підвищення акцизу, проявилась, і до кінця року, швидше за все, в кількісному вираженні, буде ще яскравішою. Чинна з 1 травня в країні ставка акцизу в кілька разів вища, ніж в Росії і Молдові, спровокувала збільшення контрабанди, причому навіть тієї її частини, яку вдалося виявити митниці. Чиновники при цьому заперечують, що виробництво цигарок продовжує залишатися високорентабельним, про що свідчать обсяг вивезення цигарок за кордон, і в галузі є запас міцності, аби пережити ще одне підвищення податків.
Імпорт змінив напрямок
Тенденція зі скорочення нелегального імпорту цигарок до України, яка спостерігалась останні п'ять років, змінилася на протилежну. Про зростання контрабанди в країну побічно свідчить кількість виявлених митницею випадків затримання нелегального імпорту. Якщо за весь 2008 р. запобігли 182 випадкам нелегального ввезення, то показник восьми місяців поточного року вже перевершив торішній: митниця затримала 255 нелегальних партій цигарок, і до кінця року розрив напевно збільшиться. "Так, це трохи більше, ніж торік, але говорити про серйозний сплеск активності на імпорті я не можу, - зазначає директор Департаменту організації боротьби з контрабандою і порушенням митних правил Державної митної служби Андрій Федькін.- Кількість цигарок невелика, вони певної цінової категорії, і на сьогодні я б ситуацію не драматизував". Він підкреслив, що в порівнянні з обсягами внутрішнього виробництва абсолютні показники нелегального імпорту невисокі: за 8 місяців затримано 4,512 млн штук (1 блок = 200 штук). "Тут і без аналітиків зрозуміло, що для ринку України це не така вже велика кількість. Я не думаю, що такі обсяги можуть якимсь чином обвалити ринок, принципово вплинути на нього", - говорить він.
За даними Міністерства внутрішніх справ України, за 8 місяців 2009 р. було затримано контрабандної тютюнової продукції на суму 1 млн 829 тис. 070 грн., що в 26 разів більше, ніж за аналогічний період минулого року. Проте, не дивлячись на презентативность такого результату, ставляться до цієї оцінки скептично як чиновники, так і учасники ринку. "Вартісні оцінки дуже відносні, об'єктивнішими є абсолютні показники. Хоча звичайно такі резонансні цифри на руку тютюнової галузі, аби апелювати до них в діалозі з чиновниками при спробах збільшити податки надалі", - розмірковує один із аналітиків. "Одну і ту ж партію можна оцінити дуже по-різному, - говорить Андрій Федькін.- Я готовий оперувати точними кількісними показниками".
Сьогодні мінімальна пропозиція на ринку в Росії складає 1,44 грн. (ТМ "Ваша Прима Дона"), в Молдові 1,76 (ТМ "Temp"), в Україні найдешевші сигарети коштують близько 4,50 грн. Митниці, для яких актуальна проблема ввезення сигарет: на українсько-молдавському ділянці - Дністрянська (незаконно імпортуються сигарети Doina), Дністровська (Doina, "Прима-Нева"), Чернівецька митниця ("Айстра", "Прима без фільтру", Doina), Ягорлицька (LM, Doina, Sovereign, "Айстра", "Прима-Нева"), на українсько-російській ділянці кордону - Луганська ("Прима Дона", "Тройка"). При цьому нелегальні постачання через кордон з Росією також змінили напрямок: при зниженні спроб експорту (лише 5 виявлених випадків за 8 місяців) зросли незаконні постачання у зворотному напрямі (до 76 за звітний період).
Про збільшення кількості нелегального продукту на ринку можна також говорити через зниження обсягів виробництва цигарок всередині країни при константі рівня вжитку. За даними асоціації "Укртютюн", в травні-вересні легальне виробництво тютюнових виробів в Україні скоротилося на 21,5% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. А всього обсяги легального виробництва цигарок в Україні, за даними "Укртютюну", за три квартали поточного року скоротилися на 13,6% (13,5 млрд. шт.). "Різке скорочення виробництва - результат практики зміни ставок акцизу впродовж бюджетного року. Скорочення легального виробництва відбувається на користь цигарок, з яких не сплачено жодних податків", - заявила гендиректор асоціації Валентина Хоменко. При цьому скорочення виробництва не було продубльовано зниженням вжитку на відповідний рівень.
"Практично нереально, щоб за такий короткий термін частина споживачів кинула курити, значить недолік внутрішнього виробництва компенсується імпортом. Питання яким - легальним чи ні", - говорить Олександр Соколов. Зазначимо, що також є альтернативна версія експертів, згідно з якою зниження виробництва пояснюється не контрабандою, а скороченням легального експорту, оскільки транснаціональним компаніям стало вигідніше виробляти цигарки в інших країнах для декількох ринків регіону.
"На ринку відбуватиметься подальше падіння легального виробництва, - прогнозує Дмитро Редько, директор з корпоративних питань "Джей Ті Інтернешнл Компані Україна" (JTI).- Найбільш затребувана ніша (ще півтора роки тому сегмент 2,5 грн., зараз - 4,5-5 грн. займала 70% споживчого ринку тютюнових виробів), освоюється контрабандним і контрафактним продуктом". За його словами, на тлі загального падіння спостерігається міграція споживача в дешевші цінові сегменти. Падіння йде у всіх цінових сегментах, проте в дорожчих воно яскравіше виражене.
Тінь подовжилась
Хоча обсяг тіньового ринку відноситься до розряду теорії (найбільш песимістична оцінка - зростання до 40%), з тим, що нелегальний сегмент зросте, згодні всі, і предметом дискусії є лише дельта. Фахівці транснаціональних корпорацій зазначають, що зіштовхувалися з таким сценарієм в інших країнах. У Литві після підвищення податкового навантаження на тютюнову галузь за три роки нелегальний сегмент ринку збільшився до 2004 р. до 40%. При зростанні податку на 121% надходжень до бюджету стало більше лише на 26%. Склалася парадоксальна ситуація, коли найпопулярнішим брендом в країні став нелегальний Saint George. "Аби виправити ситуацію, уряд заморозив підвищення акцизів на 2 роки. І при константі податку за два роки надходження до бюджету зросли в два рази, що означало, що легальний ринок почав поступово відновлюватися", - говорить Дайніус Цеплінкас, менеджер з корпоративних питань ФМ Литва.
Президент всеукраїнської громадської організації "Союз виробників харчової промисловості України" Олег Юхновський прогнозує у випадку подальшого збільшення податкового навантаження тінізацію близько 40% ринку тютюнових виробів. Олександр Соколов, глава аналітичного департаменту фінансово-аналітичної групи "Про-консалтинг" зазначає, що більш-менш об'єктивно можна буде визначити дельту зростання тіньового сегменту до кінця року. "На сьогодні можна констатувати, що, безумовно, збільшились нелегальні постачання цигарок, особливо з Молдови. Якщо до підвищення акцизів частка тіньового ринку оцінювалася в 5-10%, то на кінець року можна прогнозувати її зростання до 10-15%", - говорить він. За прогнозами фахівців, в перспективі в тінь може піти п'ята частина ринку. "Але 20% - це в більш довгочасній перспективі, протягом як мінімум двох років", - додав Олександр Соколов.
Експорт
Безумовно, баланси нелегального ввезення-вивезення цигарок до України зберігаються з великим відривом на користь нелегального експорту. Максимальна кількість виявлених нелегальних переміщень цигарок припадає на західну ділянку, кордон Україна - ЄС, що пояснюється істотною різницею в цінах (вона може досягати 12 разів між роздрібом деяких європейських країн і внутрішньоукраїнськими цінами). Останнє підвищення цін, спровоковане зростанням акцизу, різницю у вартості цигарок в Україні і в Західній Європі не перекреслело. За даними Держмитниці, за 8 місяців поточного року на кордоні з країнами Європейського союзу було затримано 35,4 мл. штук цигарок, причому на українсько-угорську ділянку припав 31% всіх виявлених спроб, на українсько-румунську - 28% всіх випадків виявлення.
"При цьому цигарки не залишаються в сусідніх країнах, їх не вивозять, аби продати, наприклад, до Польщі, а направляють далі. Чим далі - тим дорожче", - говорить Андрій Федькін. Якщо порівняти правопорушення при вивезенні цигарок з України і при ввезенні, то за кількістю затримань співвідношення складатиме 1:7, - тобто на один випадок ввезення до України цигарок доводиться 7 випадків незаконного вивезення. При порівнянні за кількістю штук співвідношення нелегального імпорту/експорту складатиме 1:10 відповідно, а за вартісними показниками співвідношення складає 1:11. "У нас на сьогодні значна перевага з вивезення за межі митних кордонів. Для України зараз важливіша проблема - контрабанда до Західної Європи, оскільки окрім іншого це впливає і на імідж країни", - констатує Федькін. При цьому, за неофіційними оцінками, відсоток затримань від реального обсягу контрабанди за кордон - близько 1%.
Які гроші принесло зростання акцизів
Збільшення фінансових надходжень до бюджету, яке і було головною метою підвищення податкового навантаження на підакцизні товари, спостерігається, хоч і не в тих обсягах, на які розраховували парламентарі. За минулі дев'ять місяців 2009 р., в порівнянні з аналогічним періодом 2008 р., надходження акцизного збору зросли за рахунок виробленої продукції тютюнової продукції - збільшення склало близько 260% (додаткові 3550,9 млн. грн.), що дорівнює 5710,6 млн. грн.
При цьому ініціатори законопроекту обіцяли надходження до бюджету близько 1,2 млрд. грн. щомісячно. Реальні надходження на 300-500 млн. грн. менші, ніж планувалося при ухваленні закону. Після підвищення ставок акцизного збору в травні поточного року більше ніж удвічі, відрахування до державного бюджету за травень скоротилися на 20% в порівнянні з квітнем (з 702 млн. грн. до 587 млн. грн.). За період з січня по квітень поточного року надходжень акцизного збору від тютюнових виробів отримано на 21% менше від вироблених в Україні тютюнових виробів, ніж передбачалося при ухваленні вищезазначеного закону, і на 23% менше - від імпортованих тютюнових виробів.
Зараз обговорюється чергова ініціатива підвищення податкового навантаження на галузь - підвищення адвалорної ставки акцизного збору з 20% до 36% (законопроект №4707). За рахунок цього планується поповнити держбюджет на 350-500 млн. грн. до кінця 2009 р. Зростання цін на цигарки при цьому складе близько 25%. Мінімальна пропозиція на ринку (4,5-5 грн.) зросте на 1,5 грн., сегмент "близько 6 грн.." подорожчає на 2 грн., а сегмент "10 грн.." - більш ніж на 3 грн. "Звичайно, відрахування до бюджету теж зростатимуть. Проте коли податки зростають в шість разів, а податкові надходження - в чотири рази, то можна говорити про радикальне зростання надходження до бюджету, при цьому соромливо умовчувати про те, що обсяг отриманих коштів не відповідає обіцяному", - говорить Дмитро Редько.
Інна Ковальчук
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас