Ціновий заліт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціновий заліт

2397
Що подорожчає більше - сир, картопля чи ковбаса? "Власть Денег" підбиває підсумки цінового танцю в третьому кварталі й вибудовує прогнози на найближчі три місяці.
Не встигли українці звикнути до збільшених до середини літа майже на третину цін на варену ковбасу, як через три місяці аналогічну "висоту" взяли цінники курячих яєць. Єдине, що радувало око, так це зниження вартості овочів і фруктів. На жаль, з вересня зійде "нанівець" і цей привід для оптимізму.
А вони біжать, біжать, біжать…
Як і прогнозувалося, в липні-вересні найбільше подешевшали: картопля - на 27,3%, рис - 4,7% і м'ясо птиці - на 3,1%. Аж до початку вересня знижувалися ціни і на молочні продукти. Так, в роздробі звичайне молоко в пакетах за період з 30 липня по 30 вересня подешевшало на 1,5%, сметана - на 1,0%. Стабільністю відрізнялися і ціни на вершкове масло (зростання в липні-вересні всього на 0,1%), притому що цей продукт в першому півріччі 2009-го через явний дефіцит дорожчав стрімкими темпами. Але, схоже, після недовгого перепочинку виробники і продавці знов готові включитися в цінову гонку.
В другій половині вересня в Україні вже почало дорожчати пакетоване молоко, що багато в чому зумовлено сезонним чинником - зниженням надоїв в осінньо-зимовий період. Як наслідок, пропозиція сировини знижується, а з нею - зростають і закупівельні ціни. На даний момент зростання ледве помітне, проте вже до середини жовтня тенденція посилиться, а максимальних обертів вона набере до кінця року. Якщо на початку жовтня пакетоване молоко коштувало в роздробі в середньому 4 грн./л, то за прогнозами Василя Вінтоняка, директора консалтингової компанії "Інфагро", до січня воно подорожчає на 20%. Природно, що слідом вгору спрямуються ціни на масло: продукт, що продається нерозфасованим, до кінця року досягне позначок 50-55 грн./кг. Але рекордсменом зростання виявляться сири, ціни на яких в роздробі, за прогнозами експерта, досягнуть 55-60 грн./кг (російський, голландський) проти сьогоднішніх 35-43 грн./кг. А через все той же сезонний чинник подорожчають і курячі яйця, які тільки в третій декаді вересня додали в ціні 2,0%.
З більшою часткою ймовірності можна прогнозувати подальше дорожчання хліба і макаронних виробів. Незважаючи на досить хороший урожай зерна, пекарі поступово піднімають ціни на свій продукт. Традиційно вони пояснюють свої дії необхідністю заміни застарілого устаткування, низькими зарплатами працівників, зростанням цін на інші складові собівартості хліба (природний газ, цукор і так далі). Наприклад, за три місяці середня ціна на хліб з борошна вищого ґатунку піднялася на 1,0%, першого сорту - на 1,2%, а житньо-пшеничний хліб - на 0,6%. Аналогічна тенденція відзначалася по вермішелі - продукт подорожчав на 0,9%. Притому що середня ціна на борошно не мінялася.
Плавно зростатимуть ціни і на крупи, хіба що за винятком рису. Хорошим урожаєм гречки Україна цього року похвалитися не може: як наслідок, найпопулярніша в країні крупа за 30 червня-30 вересня вже подорожчала в роздробі в середньому на 1,1%. Не варто розраховувати і на здешевлення соняшникової олії: у поточному році Україна збере насіння соняшнику менше, ніж в попередньому.
Хоча сезон консервації добігає кінця, але цінники на цукор не поспішають повертатися до минулих, нижчих позначок. Швидше, навпаки: тільки у третій декаді вересня продукт подорожчав на 2,4% (за липень-вересень - на 14,2%). Ну а якщо прогнози щодо урожаю цукрового буряку, як, втім, і стосовно більшості сільськогосподарських культур, що вирощуються в країні, оптимізму не додають, то не треба бути провидцем, щоб зрозуміти: цукор дорожчатиме.
Найтяжче доведеться вегетаріанцям: за прогнозом Федора Рибалка, фахівця з розвитку бізнесу "Проекту розвитку свіжого плодоовочевого сектора в Україні" IFC, найпопулярніші овочі подорожчають на 20-30%. Якщо зараз картопля в Києві в роздробі коштує приблизно 2,70 грн./кг, то до кінця грудня ціна зросте до 3,60 грн./кг. Капуста білокачанна подорожчає з 2,60 до 3,50 грн./кг, морква - з 4,80 до 6,50 грн./кг, цибуля - з 3,50 до 4,70 грн./кг. Вирощених в країні овочів недостатньо для задоволення місцевого попиту, та й у поточному році їх менше, ніж в 2008-му (наприклад, очікується, що цибулі виробники зберуть на 20-30% менше, ніж в попередньому сезоні). При цьому ціни на внутрішньому ринку все ще низькі для того, щоб наситити його за рахунок імпортної продукції. Цим дисбалансом якраз і пояснює свої прогнози пан Рибалко.
Зростання цін очікується і на вітчизняні яблука. "До кінця року на ринку з'являться пізні сорти яблук, які дорожчі від продукції, яка зараз продається, - сказав Андрій Ярмак, незалежний експерт аграрного ринку. - Як наслідок, до кінця року вони подорожчають на 25-30%". Заміною можуть традиційно стати банани, яких подорожчання не торкнеться. "Якщо не буде ніяких катаклізмів, то ціни на них залишаться на нинішньому рівні", - прогнозує Андрій Ярмак.
Підсолодити життя (правда, за умови адекватних дій НБУ в справі курсоутворення) зможуть імпортери цитрусових. За прогнозами Федора Рибалка, покупцям варто орієнтуватися на ціни минулої зими: мандарини - 15 грн./кг, апельсини - 13,50 грн./кг. "Цієї зими на руку споживачам зіграє той факт, що роздрібні мережі почали краще розраховуватися з постачальниками фруктів, - відзначає експерт. - Як наслідок, імпортери закладають в ціни менший ризик неповернення коштів, ніж це було рік тому".
Закрутити гайки
Передбачаючи масове подорожчання продуктів харчування, Кабмін вирішив діяти в звичній для нього манері - посилити контроль над регулюванням ринків. В кінці вересня уряд запропонував переписати Закон, що діяв з 1990 року, "Про ціни і ціноутворення", про що і повідомив депутатів у вигляді відповідного законопроекту. Суть нововведень зводиться до розширення заходів, до яких виконавча влада може вдатися на благо суспільства.
Наприклад, увести регульовані ціни на товари, які "чинять визначальний вплив на загальний рівень і динаміку цін, а також товари, які мають істотну соціальну значущість". Перелік згаданих товарів не є вичерпним, а його наповнення уряд пропонує віднести до своєї ж компетенції. Ну а якщо знадобиться, то уряд може ціни і заморозити. Чи допоможе це споживачам зберегти вміст своїх гаманців - експерти сумніваються.
"Цей законопроект можна оцінити як однозначно негативний, - стверджує Олексій Блінов, економіст Astrum Investment Management. - Як правило, адміністративне регулювання цін українським урядом призводило до мінімального ефекту або навіть до зворотного: ажіотажу на ринку". Але, на його думку, законопроект має всі шанси бути прийнятим, адже серед виборців досить популярна теза про те, що "ціни необхідно стримувати, необхідно навести лад з постійно зростаючими цінами".
Та на цьому незграбні дії чиновників не закінчуються. Уряд так і не зміг допустити в липні-вересні імпорт цукру-сирцю із сплатою пільгового, 2%-го, митного збору. Зав'язнувши в бюрократичних процедурах, чиновники упустили можливість ввезення цукру іноземного виробника за нижчими цінами, ніж зараз вони складаються в світі. За даними консалтингової компанії ААА, на початку червня на Нью-Йоркській біржі цукор-сирець торгувався на позначці близько $340 за тонну. Але вже в кінці вересня ціна перевалила за позначку в $500 за тонну. Ввізши влітку трохи більше 260 тис. тонн цукру по пільговій ставці й заклавши його в держрезерв або Аграрний фонд, уряд міг би з легкістю дати фору будь-якому спекулянтові. При цьому не почувши ні слова критики на свою адресу: адже чиновники діяли б згідно з законами ринкової економіки.
Але вийшло інакше. В результаті новий сезон принесе домогосподаркам новий головний біль. "В Україні в сезоні 2009/2010 очікується чергове зниження виробництва і збільшення дефіциту цукру до 60-650 тис. тонн, які необхідно буде покривати за рахунок імпорту дорогого цукру-сирцю, - прогнозує Марія Колесник, начальник аналітичного відділу консалтингового агентства ААА. - В роздробі білий цукор буде досить дорогим і не опуститься нижче за позначку $0,75/кг, незважаючи на курс долара до гривні".
Крім того, через нездатність парламенту відновити роботу наступного року в Україні може різко подорожчати м'ясо. З початку 2010 року на українських агропродовольчих ринках буде заборонений продаж м'яса і молочних продуктів, вироблених у приватних господарствах населення. Восени поточного року до Верховної Ради надійшло декілька законопроектів, якими пропонується перенести заборону на п'ять років, - на 2015 рік. При цьому комітет Верховної Ради з питань аграрної політики і земельних відносин навіть встиг рекомендувати народним депутатам прийняти один з таких документів. Проте якщо робота Верховної Ради так і не буде розблокована до кінця року, парламентарі не зможуть перенести дію заборони.
"Неприйняття законопроекту про відстрочення мораторію, швидше за все, викличе зростання цін на м'ясо", - прогнозує Микола Присяжнюк, голова комітету Верховної Ради з питаннях аграрної політики і земельних відносин. Як наслідок, зростання цін збільшить привабливість імпорту м'яса. В той же час продажу продукту, виробленого в господарствах населення, перенесуться на стихійні ринки. "Виробник втратить в ціні, оскільки він продаватиме свій товар не на ринку, а "з-під поли", - констатує Микола Присяжнюк. - Споживач же втратить через зростання цін на імпортну продукцію".
Працюй - не працюй
Парадоксально, але і працюючий парламент може виступити каталізатором зростання цін. У останні дні в парламенті активно обговорюється інформація про швидке внесення до Верховної Ради законопроекту про скасування експортного мита на насіння соняшнику.
"Сьогодні кандидати в президенти йдуть за голосами виборців на село, йдуть задобрити селян, - пояснює причини такої можливої ініціативи Микола Присяжнюк. - Одним з таких способів є скасування мита. Маю побоювання, що в нинішній ситуації всі політичні сили можуть проголосувати за цей законопроект". Набирання чинності даної новації зіграє на руку виробникам насіння соняшнику, оскільки змусить переробників підвищити закупівельні ціни. Правда, це практично неминуче позначиться на кінцевих споживачах, оскільки виростуть ціни на бутильовану олію.
Неспроможність вітчизняної державної машини працювати на попередження зростання цін залишається з основних причин інфляції. Ввізши вчасно необхідний обсяг цукру з-за кордону, чиновники не допустили б стрімкого подорожчання продукту. Якщо нардепи не відстрочать вступ мораторію на продаж м'яса і молока на ринках, уряд і парламентарі знов наступлять на ті ж граблі. Втім, граблі в Україні, на жаль, мають властивість бити по лобі зовсім не тих, хто на них наступає.
Василь Марочканич, директор ДП "Шувар продукт":
- Через великі борги цього року багато аграріїв посіяли менше цибулі, ніж у минулому. Як наслідок: він вже подорожчав з серпня в два рази - до 3,00 грн./кг. Також менше посаджено буряку, моркви, мало отримано якісної картоплі. Після Нового року буряк і морква подорожчають в два рази, картопля - на 50%.
Дорожчатимуть через прив'язку до нестабільного курсу долара цитрусові й виноград. Дешевші українські яблука закінчаться через два місяці, а ціни на польські в роздробі складуть 4-5 грн./кг.
На мою думку, основна проблема подорожчання овочів і фруктів криється в тому, що в Україні немає чіткого планування вирощування овочів. Кожен фермер висаджує що хоче, виходячи з того, на чому найбільше заробив торік.
Якби в нас було планування виробництва, як це є у всьому цивілізованому світі, до якого Україна прагне, то ми уникнули б цих хаотичних стрибків цін на овочі та фрукти.
Василь Бугель, комерційний директор компанії "Дніпро-Захід" (дистрибуція продуктів харчування):
- За останній місяць яловичина і свинина подорожчали на 5%. Це пояснюється девальвацією гривні, а також вибором квот, встановлених для ввезення м'яса в країну. Зараз багато продукції стоїть на кордоні в очікуванні моменту, коли Мінекономіки визначить додаткові квоти на імпорт м'яса. У жовтні-листопаді, за моїми прогнозами, подорожчання в роздробі (яловичина, свинина, ковбаси - прим. "ВД") складе близько 7%. Але вже перед Новим роком варто чекати серйозного спекулятивного стрибка - на рівні 15-20%. Проте в супермаркетах ціна більш ніж на 10-20% не підніметься.
В той же час ціни на м'ясо птиці не мають мінятися. Це пов'язано з тим, що виробники продукції (ТМ "Гаврилівські курчата" і "Наша Ряба") мають свої сировинні потужності для виробництва кормів.
Якщо буде стабільним валютний курс, не дорожчатиме і риба. В той же час виросли ціни на сири: за останній місяць вони подорожчали на 20%. Це зумовлено двома причинами. По-перше, браком сирого молока. По-друге, активним експортом до Росії і Казахстану.
Володимир Яворський: "До новорічних свят ціни піднімуться"
Голова "Асоціації виробників і постачальників" вважає, що основним чинником для визначення цін на продукти харчування виступатиме курс гривні по відношенню до провідних світових валют.
Що буде з цінами на продукти харчування до кінця року?
- Оскільки багато сировини для виробництва продуктів харчування Україна імпортує, то ціни залежатимуть і від стабільності курсу гривні до долара. Визначальним чинником є і рівень оплати роздрібними мережами за поставлений товар. Якщо раніше постачальники могли дозволити собі без втрат працювати з відстроченням в два місяці, то зараз таке відстрочення змушує їх збільшувати ціни на 2-3%. Звичайно, якби у нас була впевненість в тому, що всі рітейлори працюють стабільно, то ми не перекладали б ризики на покупця. Але, на жаль, рівень довіри до мереж падає: багато постачальників взагалі припинили співпрацю з деякими проблемними роздрібними мережами.
Минулої зими багато імпортерів для зниження ризиків курсових коливань частенько закладали в ціну продукції, що поставлялася, досить високий курс, мало не 15 грн. за долар. За яким курсом зараз працюють оператори?
- Для зниження ризиків додають приблизно 3-4% до поточного міжбанківського курсу. Але все залежить від термінів отримання оплати за відвантажений товар. Якщо це більше місяця, то курс вищий.
Ви кажете, що ціни на вітчизняні продукти харчування залишатимуться стабільними, але те ж українське молоко вже почало дорожчати.
- Молочний сегмент, як правило, незалежно від курсу, дорожчає до зими. Пов'язано це зі зменшенням пропозиції сировини.
До того ж взимку українці більше, ніж влітку і восени, споживають молочних продуктів. За останній місяць ціни на цю продукцію виросли приблизно на 15%.
Що відбувається в близькій до молочного сегменту м'ясній галузі?
- Тут також все залежатиме від ціни на імпорт, оскільки вітчизняного м'яса не вистачає: від 10 до 30% в цьому сегменті припадає на іноземну продукцію.
За прогнозом експертів, у 2009 році в Україні варто чекати зниження урожаю тієї ж гречки. Можливо, це призведе до подорожчання гречаної крупи. За вашим прогнозом, чи варто чекати зростання цін на крупи до кінця року?
- Я думаю, що до Нового року ціни на крупи будуть стабільними. До кінця жовтня українці споживають ще дуже багато свіжих овочів, фруктів. Це знижує попит на крупи і, відповідно, немає підстави для зростання цін на них. Можливо, на початку наступного року вони підуть вгору.
В такому випадку що відбуватиметься з цінами на овочі і фрукти?
- Ціни на них вже помалу піднімаються. На сьогоднішній день багато підприємців розуміють, що цей вид бізнесу перспективний. До того ж він працює не з валютою, а з гривнею. Як наслідок - ризиків менше.
Якою є ситуація з цінами на хліб і хлібобулочні вироби?
- Соціальний хліб не дорожчатиме. В той же час на елітний хліб виробники поступово піднімають ціни. З цією метою вони використовують різні приводи, наприклад, нові назви, застосування нових добавок тощо.
Крім економічних чинників, які причини можуть також вплинути на зростання цін на продукти харчування?
- Попереду, в грудні-січні, у нас свята. Багато виробників у цей період піднімають ціни. Це відбувається щороку напередодні новорічних свят. Наприклад, з початку грудня завжди дещо піднімалися ціни на м'ясні вироби.
Олег Юхновський: "У 2010 році ми зіткнемося з дефіцитом цукру, вершкового масла і м’яса"
Президент "Союзу виробників харчової промисловості України" вважає, що після президентських виборів уряд зможе адекватніше оцінювати ситуацію з цінами на продовольчих ринках.
Уряд виступає за підсилення контролю над цінами, оформивши свої пропозиції у вигляді нової редакції Закону "Про ціни і ціноутворення". Наскільки такий підхід ефективний?
- Уряд пропонує концептуально змінити підходи державної політики у сфері ціноутворення. Зокрема, розширити контроль над ціноутворенням, включивши в сферу моніторингу не лише магазини, супермаркети, але і вартість продукції, що реалізовується фізичними особами, наприклад, торговцями на ринку.
Чиновники хочуть наділити себе правом вводити мораторій на ціни. Але і досі відповідне обмеження вводила тільки Верховна Рада, і то щодо вартості послуг ЖКГ. Проте ще в 2000 році це рішення Конституційний суд визнав незаконним.
При цьому повноваження держоргану з контролю над цінами істотно розширюються. На мою думку, у нього їх буде більше, ніж у податкової адміністрації. Не здивуюся, якщо в результаті буде створена якась структура на зразок державної цінової адміністрації або цінової поліції.
В чому конкретно виражається розширення повноважень?
- Серед іншого такий орган отримає право виїмки документів, проведення позапланової перевірки, виклику фізичних осіб-підприємців для надання свідчень тощо.
До яких наслідків може призвести прийняття цього законопроекту?
- В разі застосування його норм, безумовно, зупиняться і збанкрутують деякі підприємства, а можливо, й галузі. Ні до чого хорошого, крім дефіциту продуктів харчування, це не призведе. Який інвестор піде до України, якщо йому вказують, якою має бути ціна, націнка, рентабельність?! Судячи з законопроекту, якщо через обмеження підприємець зазнає збитків, то влада їх компенсує. Але коли?!
За допомогою яких ринкових інструментів уряд міг би ефективно регулювати ціни на продовольство?
- Уряд має достатній арсенал інструментів і механізмів для попередження цінових стрибків. Узяти той же Аграрний фонд, який, згідно з чинним законодавством, зараз, в період виробництва, повинен активно проводити закупівлю цукру, щоб надалі запобігти ціновим коливанням на цьому ринку. Крім того, в нинішніх умовах уряд міг би надати деякі преференції виробникам, зокрема пільгові кредити для поповнення обігових коштів і так далі. Що у свою чергу стимулюватиме виробництво і сприятиме зниженню цін на продовольчому ринку.
Чи можна чекати до президентських виборів чергових продовольчих криз?
- Я не бачу нових проблем, які могли б спровокувати кризу на тому чи іншому ринку, всі вони відомі й носять хронічний характер. Можу однозначно сказати, що наступного року буде дефіцит цукру, вершкового масла й істотна нестача м'ясної продукції. Вже зараз більше 30% ринку м'яса заміщається імпортом.
Що буде з цінами після президентських виборів?
- Я щиро сподіваюся, що всі обмеження в ціноутворенні певною мірою носять передвиборний популістський характер. Після їх завершення, сподіваюся, влада вдаватиметься до ринкових методів регулювання економіки, а вся ця кампанія з обмеження прав виробників самостійно встановлювати ціни зійде нанівець.
Дмитро Уляницький
За матеріалами:
Власть денег
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас