"Ъ": Держгарантії на залучення кредитів можуть подешевшати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Держгарантії на залучення кредитів можуть подешевшати

Кредит&Депозит
337
Плата за надання Кабінетом міністрів підприємствам гарантій по кредитах на реалізацію інвестиційних проектів знизиться удвічі - до 1% річних від суми гарантії. Про це йдеться в оприлюдненому вчора на сайті Мінекономіки проекті постанови "Про залучення кредитів під гарантії Кабміну і надання державних гарантій для реалізації інвестпроектів". Зараз плата диференційована: 0,5% - якщо кредит обслуговуватиметься за рахунок держбюджету, 2% - за рахунок позабюджетних коштів (постанова №787/2001).
В цьому році уряд прийняв десять постанов про надання держгарантій по зовнішніх кредитах на реалізацію інвестиційних проектів - три гарантії на 1,435 млрд євро і шість - на $1,5 млрд. В основному ці проекти стосувалися закупівлі медичного і сільськогосподарського устаткування.
Загальний ліміт видачі гарантій на 2009 рік, включаючи підтримку НАК "Нафтогаз України" ($2,005 млрд), в держбюджеті встановлений на рівні 37 млрд грн. Серед крупних гарантій - можливість для місцевих органів влади взяти кредити на погашення боргів у сфері ЖКГ на 3,8 млрд грн. і право Державної інвестиційно-фінансової кредитної установи залучити кредити на інвестпроекти на 8 млрд грн.
Президент Віктор Ющенко звинуватив Кабмін в перевищенні цього рівня - гарантії видані на 52,2 млрд грн. - і оспорив у Конституційному суді надання гарантій по кредитах на суму 20,4 млрд грн. У проекті держбюджету на 2010 рік запланована видача гарантій ще на 43,5 млрд грн. Таким чином, держбюджет може недоотримати до 522 млн грн. по кредитах, виданих під держгарантії цього року, і ще до 435 млн грн. - по запланованих на 2010 рік.
Джерело в одному з департаментів Мінекономіки повідомило, що постанова систематизує відбір кредитних проектів, які претендують на отримання урядових гарантій. "У зв'язку з цим ми запропонували прийняти єдину ставку за користування гарантією, щоб поставити претендентів у рівні умови", - сказав співрозмовник. Ні у Мінекономіки, ні в Мінфіні не змогли назвати ставку, яку платили компанії за право залучити кредити в поточному році.
Заступник директора Українського центру сприяння іноземному інвестуванню (InvestUkraine) Максим Іванов вважає, що зниження ставки дозволить залучати кредити для реалізації проектів, які не цікавлять інвесторів. "До них належать інфраструктурні й енергозберігаючі проекти. Навіть незважаючи на держгарантії, такі проекти не користуються попитом. Принаймні, ліміт на надання гарантій на поточний рік у розмірі 8 млрд грн., наскільки нам відомо, далеко не вичерпаний", - сказав він. Втім, заступник глави комітету Верховної ради з питань економічної політики Олексій Плотніков упевнений, що здешевлення гарантій знецінить їх: "Зниження вартості держгарантій робить їх доступнішими і призводить до їх девальвації: спочатку падає вартість отримання, а потім - довіра інвесторів до дешевих гарантій".
Юрій Панченко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас